Hotararea de Guvern nr. 117/2013 pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014 a fost aprobat de guvernanti in 20 martie si publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 166 din 28 martie 2013. Prevederile cuprinse in document vor intra in vigoare incepand cu 1 aprilie, data pana la care se aplica dispozitiile contractului-cadru aferent anului 2012.
Schimbarile majore cuprinse de documentul citat au fost explicate recent de Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, care a subliniat ca anul in curs va fi unul important pentru sistemul sanitar. "Toti suntem nemultumiti de sistemul sanitar, cetateni si autoritati deopotriva. Este o nemultimire generala pentru care trebuie sa gasim solutii. Acest fapt, insa, necesita timp. Anul 2013 o sa fie unul important, in care asezam modificarile legislative, in timp ce anii 2014-2016 vor fi anii in care vom implementa aceste modificari pe care le gandim", a declarat demnitarul.
Potrivit declaratiilor oficialului, noul Contract Cadru a fost construit pe bugetul deja aprobat si aduce o serie de schimbari sistemului sanitar, detaliate mai jos.
Mai putini pacienti pe lista medicilor de familie
"Am constatat ca cele mai multe fonduri se consuma in sistemul spitalicesc, acolo unde se cheltuie si cel mai mult. Trebuie sa schimbam mentalitatea omului de a se indrepta numai spre spital si trebuie sa construim un sistem bazat pe medicina de familie si cea din ambulator", a afirmat Nicolaescu.
Din aceste considerente, Contractul Cadru pentru urmatorii 2 ani prevede o crestere cu 10% a finantarii pentru medicina de familie, astfel incat acest sector sa poata juca rolul de “poarta de intrare” in sistemul medical.
Tot in ceea ce priveste medicina primara, este prevazuta reducerea numarului minim de pacienti de pe lista medicilor de familie de la 1000, la 800, astfel incat medicii sa aiba mai mult timp pentru consultul de specialitate al pacientilor, iar medicii tineri de familie sa reuseasca sa gaseasca loc pe piata atunci cand finalizeaza rezidentiatul.
De asemenea, conform Contractului Cadru de anul acesta s-a mai hotarat cresterea finantarii pentru unele componente din sistem, dupa cum urmeaza:
- cresterea cu 51% a finantarii pentru medicina de ambulator
- cresterea cu 40,5% a finantarii pentru centrele multifunctionale
- cresterea cu 64% a finantarii pentru ingrijirile medicale la domiciliu astfel incat pacientii sa poata beneficia si la domiciliu de o parte din ingrijirile de care beneficiaza in unitatile spitalicesti.
Coplata va varia intre 5 si 10 lei
"Introducerea coplatii a fost o masura discutata cu organismele internationale inca din 2009 si aprobata anul trecut. Noi am cautat sa negociem cu Fondul Monetar International stabilirea unei sume modice, intre 5 si 10 lei. Aceasta se va percepe de fiecare spital, pe baza aprobarii Consiliului de Administratie, o singura data, la externare", a mentionat ministrul Sanatatii.
Pe de alta parte, exista cateva categorii de persoane care vor fi exceptate de la coplata. Este vorba despre bolnavii cronici din cadrul programelor nationale de sanatate, copiii sub 18 ani, gravidele si lauzele, pensionarii cu venituri sub 740 de lei, persoanele cu dizabilitati. Totodata, coplata nu se va achita in cazul internarilor de urgenta.
Cititi AICI mai multe despre coplata.
Noi cerinte pentru managerii spitalelor
Conform declaratiilor lui Nicolaescu, noul Contract Cadru aduce modificari si pentru spitalele publice. Acestea se refera la blocarea efectuarii de arierate si la masura de sanctionare prin demitere a managerilor care continua sa realizeze arierate.
Pe de alta parte, o masura importanta care vine in sprijinul managerilor de a se incadra in noile cerinte privind arieratele este aceea de modificare a tarifelor pe caz ponderat (TCP) in functie de competentele si complexitatea cazurilor rezolvate in unitatile sanitare.
"Pentru unitatile strategice am decis sa crestem tarifele pe caz ponderat la 1800 de lei. La acestea se adauga si fondurile noului program de ATI pe care il introducem de anul acesta. Stim ca astazi 30% dintre spitalele din Romania consuma 80% din fondurile Sanatatii. Aceste unitati sanitare rezolva, insa, cele mai complexe cazuri, iar astazi, din pacate, unele au tarife pe caz ponderat mai mici decat spitalele municipale. E normal sa inregistreze arierate", a arata ministrul.
In plus, oficialul a explicat ca, in prezent, spitale judetene importante din Cluj, Timisoara, Bucuresti sau Craiova au un tarif pe caz ponderat de 1.444 lei, in timp ce spitale de categoria a patra si a cincea au un tarif pe caz ponderat considerabil mai mare.
"De exemplu, Institutul Oncologic din Cluj, recunoscut pentru interventiile si activitatea sa, are un tarif pe caz ponderat de 1.444 lei, iar Spitalul Floreasca un tarif de 1.617 lei. Aceste unitati sunt depasite cu mult in ceea ce priveste finantarea de unitati spitalicesti comunale si municipale. La toate aceste spitale strategice de categoria I le vom creste tariful pe caz ponderat la 1.800 de lei", a mai spus Nicolaescu.
In plus, odata cu intrarea in vigoare a Contractului Cadru, in unitatile spitalicesti se va introduce un chestionar in care pacientii pot arata gradul de satisfactie privind serviciile primite sau comportamentul medicilor.
Puteti consulta textul integral al Contractului-cadru, in forma adoptata de Guvern, in fisierul atasat. Forma finala a documentului, cea publicata in Monitorul Oficial, va putea fi consultata in sectiunea noastra de Legislatie in perioada urmatoare.
Comentarii articol (18)