In cursul acestei zile, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si-a ales o noua conducere. Pentru functia de presedinte a fost un singur candidat, iar pentru cea de vicepresedinte, doi candidati. Mandatul noilor alesi are o durata de un an de zile.
Conform site-ului CSM, in cursul diminetii de luni si-au depus candidaturile, respectiv proiectele privind candidatura, la conducerea institutiei:
-
judecatorul Adrian Bordea, pentru functia de presedinte CSM,
-
procurorul Bogdan Gabor, pentru functia de vicepresedinte,
-
procurorul Gheorghe Muscalu, pentru functia de vicepresedinte.
De asemenea, judecatorii si procurorii isi puteau depune candidaturile si in timpul sedintei CSM.
Anul trecut presedintele CSM a fost procurorul Oana Schmidt-Haineala, iar vicepresedinte, Adrian Bordea.
Sedinta CSM a inceput la ora 13, cu prezentarea raportului de activitate a Oanei Schmidt-Haineala. In cursul sedintei, si cei trei candidati si-au prezentat proiectele de candidatura.
CSM are un presedinte si un vicepresedinte noi
Pentru functia de presedinte a fost ales Adrian Bordea, cu majoritate de voturi, 14, trei voturi contra si o obtinere, urmand sa-si inceapa mandatul din data de 7 ianuarie 2014. Mandatul lui Adrian Bordea are o durata de un an.
Adrian Bordea are 58 de ani, fiind nascut in Targoviste (judetul Dambovita). El si-a inceput activitatea de judecator acum circa 34 de ani la Judecatoria Targoviste, din 2006 si-a inceput activitatea la Inaltea Curte de Casatie si Justitie, iar din 2010 la CSM.
In functia de vicepresedinte CSM a fost ales Gheorghe Muscalu, care era membru al CSM. El are 49 de ani, fiind procuror de 24 de ani.
Conform agentiei de presa Mediafax, presedintele Traian Basescu a apreciat, luni, inaintea sedintei Plenului CSM, ca este "o lacuna a legii" faptul ca in fiecare an trebuie facute alegeri pentru sefia CSM. Totodata, presedintele a spus ca nu este ingrijorat ca alegerile de astazi de la CSM vor schimba trendul in justitie.
Presedintele CSM este ales dintre cei 14 membri ai Consiliului votati de magistrati
CSM are 19 membri dintre care:
-
14 sunt alesi in adunarile generale ale magistratilor si validati de Senat; cei 14 membri CSM alesi in adunarile generale fac parte din doua sectii, una pentru judecatori si una pentru procurori, prima sectie fiind compusa din 9 judecatori, iar cea de-a doua din 5 procurori;
-
2 reprezentanti ai societatii civile, specialisti in domeniul dreptului, care se bucura de inalta reputatie profesionala si morala, alesi de Senat; ei participa doa la lucrarile in plen;
-
ministrul justitiei;
-
presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie;
-
procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Durata mandatului membrilor CSM este de 6 ani. Ei desfasoara activitate permanenta, avand calitatea de deminitar.
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales dintre cei 14 membri alesi in adunarile generale ale magistratilor, pentru un mandat de un an, mandat care nu poate fi reinnoit.
Presedintele si vicepresedintele CSM nu exercita activitatea de judecator sau procuror pe durata mandatului, fiindu-le suspendata activitatea din completele de judecata, respectiv efectuarea actelor de urmarire penala de catre procurori. In plus, pe durata mandatului, membrii CSM nu pot fi parlamentari, ales local, functionar public, notar, avocat, consilier juridic sau executor judecatoresc, in exercitiu.
Potrivit Constitutiei Romaniei, Presedintele Romaniei prezideaza lucrarile CSM la care participa.
In fisierul atasat puteti consulta proiect privind candidatura la functia de presedinte al CSM, pe care l-a depus si l-a sustinut Adrian Bordea, precum si CV-ul noului presedinte al CSM.
Comentarii articol (8)