viceprim-ministrul, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, ministrul sanatatii si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor emit urmatorul ordin:
Art. 1. - (1) Prezentul ordin reglementeaza conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii din sectorul alimentar care desfasoara activitati in domeniul producerii si comercializarii produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti, in vederea inregistrarii in Registrul national al retetelor consacrate, denumit in continuare R.N.R.C
(2) Inregistrarea produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti este voluntara.
Art. 2. - In sensul prezentului ordin, termenii folositi se definesc dupa cum urmeaza:
a) reteta consacrata romaneasca - produsul alimentar fabricat cu respectarea compozitiei utilizate cu mai mult de 30 de ani inainte de data intrarii in vigoare a prezentului ordin;
b) compozitia produsului - totalitatea ingredientelor care alcatuiesc un produs alimentar;
c) documentatia tehnica - date si documente care stau la baza atestarii unui produs alimentar obtinut conform unei retete consacrate romanesti: numele produsului, descrierea materiilor prime si a ingredientelor folosite, reteta consacrata, schema tehnologica, descrierea procesului tehnologic, descrierea indicatorilor de calitate: senzoriali, fizico-chimici, microbiologici; elemente specifice privind ambalarea si etichetarea produsului alimentar; conditii de depozitare si transport; proceduri si metode de control;
d) codul produsului alimentar - numar de identificare a operatorului din sectorul alimentar, a codului categoriei produsului si a codului produsului - 00 - 00 - 00;
e) atestatul produsului alimentar obtinut conform unei retete consacrate romanesti - document eliberat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale care certifica faptul ca produsul alimentar respecta reteta consacrata romaneasca;
f) Registrul national al retetelor consacrate, R.N.R.C.-registru gestionat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale care contine: denumirea operatorului din sectorul alimentar, datele de identificare si de contact ale acestuia, denumirea produsului alimentar atestat, numarul atestatului din R.N.R.C.;
g) logoul retetei consacrate-simbolul utilizat in etichetarea produselor alimentare obtinute conform unei retete consacrate romanesti care se comercializeaza sub o denumire inregistrata in R.N.R.C.;
h) incercare - determinarea prin analize de laborator a uneia sau a mai multor caracteristici ale unui produs alimentar, in conformitate cu o procedura;
i) raport de incercare - documentul care cuprinde date privind: numarul raportului, denumirea comerciala a produsului, codul produsului alimentar analizat, datele de identificare ale operatorului din sectorul alimentar, metoda de incercare folosita, data primirii produsului alimentar, rezultatele incercarii, numele, functia si semnaturile persoanelor care valideaza raportul de incercare;
j) neconformitate - neindeplinirea unei cerinte de compozitie si a parametrilor de calitate ai produsului alimentar obtinut conform unei retete consacrate romanesti.
Art. 3. - (1) Directia generala industrie alimentara din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, denumit in continuare MADR, infiinteaza si administreaza R.N.R.C., care se publica pe site-ul MADR la sectiunea „Industrie alimentara” si se actualizeaza lunar
(2) Directia generala industrie alimentara intocmeste lista retetelor consacrate romanesti, pe baza propunerilor organizatiilor profesionale din domeniu, pentru fiecare categorie de produs, pe care o publica pe site-ul MADR, insotita de documentatia tehnica
(3) Lista retetelor consacrate romanesti se actualizeaza periodic, la interval de 6 luni, pe baza propunerilor organizatiilor profesionale din domeniu, insotite de documentatiile tehnice, care se aproba de Directia generala industrie alimentara.
Art. 4. - (1) Se infiinteaza Comisia tehnica de validare a produselor obtinute conform retetelor consacrate, denumita in continuare Comisia, alcatuita din 2 reprezentanti ai structurilor de specialitate din MADR, un reprezentant al Ministerului Sanatatii, un reprezentant al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si 3 reprezentanti ai organizatiilor profesionale reprezentative pe ramura industriei alimentare
(2) Comisia are urmatoarele atributii:
a) elaborarea si revizuirea cerintelor sistemului „retete consacrate”;
b) validarea propunerilor de produse obtinute conform unor retete consacrate realizate de organizatiile profesionale din domeniu;
c) elaborarea criteriilor de inspectie, obiectivelor si frecventei minime a inspectiilor;
d) analiza rezultatelor inspectiilor.
Art. 5. - (1) Operatorul din sectorul alimentar care doreste sa se inscrie in R.N.R.C. trebuie sa depuna la directia pentru agricultura judeteana sau a municipiului Bucuresti in raza careia se realizeaza produsul alimentar urmatoarele documente, in 3 exemplare:
a) opis cu documentele depuse;
b) cererea-tip pentru inregistrare in R.N.R.C., pe cod categorie si cod produs, prevazuta in anexa nr. 1;
c) dovada ca operatorul din sectorul alimentar care doreste atestarea unui produs alimentar dupa o reteta consacrata romaneasca este autorizat/inregistrat conform cerintelor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor;
d) contractul de prestari de servicii cu un laborator autorizat, de terta parte;
e) reteta consacrata, fluxul tehnologic si utilajele necesare fabricarii retetei;
f) schita spatiului cu amplasarea echipamentelor folosite la fabricarea retetei;
g) capacitatea de productie a produsului obtinut conform unei retete consacrate, exprimata in kg/l/zi;
h) certificatul de inmatriculare la registrul comertului;
i) actul de identitate al solicitantului sau al persoanei imputernicite, in copie
(2) Reprezentantii imputerniciti ai MADR cu atributii in domeniu din cadrul directiilor pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti verifica daca documentatia depusa corespunde prevederilor prezentului ordin si comunica in scris solicitantului, in maximum 15 zile de la inregistrare, daca sunt neconformitati
(3) in situatia in care se constata neconformitati, operatorul poate depune completarile solicitate la documentele prevazute la alin. (1)
(4) in situatia in care se constata ca documentele depuse corespund prevederilor prezentului ordin, reprezentantii imputerniciti verifica la fata locului realitatea datelor inscrise in aceste documente
(5) in situatia in care se constata ca informatiile din documente corespund cu realitatea din teren, aceasta se mentioneaza distinct in procesul-verbal de constatare, prevazut in anexa nr. 2; reprezentantul directiei pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti va preleva si va sigila o proba din produsul alimentar, pe care o va preda operatorului economic pentru verificarea conformitatii la un laborator autorizat, conform retetei consacrate romanesti, publicata pe site-ul MADR, sectiunea „Industrie alimentara”. Contravaloarea serviciilor pentru verificarea conformitatii va fi suportata de catre operatorul din sectorul alimentar care doreste atestarea produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti
(6) in situatia in care se constata ca informatiile din documente nu corespund cu realitatea din teren, aceasta se mentioneaza distinct in procesul-verbal de constatare, prevazut in anexa nr. 2, respectiv ca unitatea nu indeplineste conditiile de fabricare ale produsului alimentar pentru acordarea atestatului, precum si motivele neacordarii acestuia
(7) Rezultatul verificarilor faptice se inscrie intr-un proces-verbal de constatare, prevazut in anexa nr. 2, redactat in 3 exemplare, care se semneaza de catre reprezentantul directiei pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti si de solicitant ori de imputernicitul legal al acestuia. Un exemplar al procesului-verbal de constatare redactat ramane la solicitant, unul la directia pentru agricultura judeteana sau a municipiului Bucuresti si unul se va inainta Directiei generale industrie alimentara, insotit de raportul de incercare al probei analizate, daca este conform cu datele prevazute in documentatia tehnica
(8) Directiile pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti vor inainta Directiei generale industrie alimentara documentele prevazute la alin. (1), procesul-verbal de constatare prevazut la alin. (7) insotit de raportul de incercare al probei analizate in original si „Propunerea de atestare pentru inscrierea in R.N.R.C.”, conform formularului prevazut in anexa nr. 3
(9) MADR verifica, prin personalul Directiei generale industrie alimentara, documentele prevazute la alin. (8). in cazul in care se constata ca documentatia transmisa corespunde prevederilor prezentului ordin, produsul se inscrie in R.N.R.C. si se elibereaza documentul „Atestat produs alimentar obtinut conform unei retete consacrate romanesti”, prevazut in anexa nr. 4. in cazul in care documentele inaintate nu corespund prevederilor prezentului ordin, documentatia se respinge. Directia generala industrie alimentara comunica, in scris, decizia de inscriere/neinscriere directiilor pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti
(10) Procedura de inregistrare in R.N.R.C. a produsului alimentar obtinut dupa o reteta consacrata romaneasca se poate relua dupa ce operatorul din sectorul alimentar remediaza cauzele care au condus la respingerea cererii de inregistrare, in baza unei noi cereri de inregistrare.
Art. 6. - (1) Produsele alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti se marcheaza cu logoul retetei consacrate prevazut in anexa nr. 5
(2) Logoul retetei consacrate este proprietatea exclusiva a MADR
(3) MADR asigura gestiunea logoului retetei consacrate
(4) Drepturile cu privire la logoul retetei consacrate nu pot fi transmise decat de catre titularul logoului. Logoul retetei consacrate nu poate face obiectul unei cesiuni sau al unui gaj ori al unei alte garantii reale si nici al unei executari silite
(5) Folosirea logoului retetei consacrate fara respectarea conditiilor prevazute in prezentul ordin se pedepseste conform prevederilor legale in vigoare.
Art. 7. - (1) MADR, prin structurile teritoriale de inspectie, si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin personalul de specialitate, au atributii de control si supraveghere a operatorilor din sectorul alimentar conform competentelor
(2) Inspectia se efectueaza prin consilierii cu atributii de inspectie in domeniul industriei alimentare din cadrul directiilor pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti, care vor intocmi un proces-verbal de control, prevazut in anexa nr. 6, in urma verificarilor efectuate la unitatea de productie, pentru verificarea legalitatii atestatului si a logoului retetei consacrate. Inspectiile se vor efectua conform tematicilor si procedurilor de inspectii, aprobate de conducerea MADR
(3) Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin personalul de specialitate, desfasoara controale in reteaua de comercializare pentru verificarea calitatii, conformitatii etichetarii si logoului produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti
(4) Operatorii din sectorul alimentar care produc in vederea comercializarii produse alimentare atestate ca produse consacrate sunt obligati sa permita accesul, in sectia de fabricare a produselor alimentare conform retetelor consacrate, al organelor de inspectie si control ale MADR si al personalului imputernicit de catre Ministerul Sanatatii si sa puna la dispozitia acestora informatiile si documentele solicitate aferente produselor alimentare obtinute conform unei retete consacrate
(5) Nerespectarea conditiilor si criteriilor prevazute pentru atestarea produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti si a prevederilor alin. (4) atrag anularea atestatului produsului alimentar obtinut conform unei retete consacrate romanesti, a dreptului de utilizare a logoului retetei consacrate si radierea din R.N.R.C. de catre personalul Directiei generale industrie alimentara, in urma notificarii trimise de catre directiile pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor sau de Ministerul Sanatatii
(6) in functie de specificul neconformitatilor constatate in timpul inspectiei, directiile pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti vor notifica institutiile abilitate cu privire la situatia constatata si luarea masurilor ce se impun conform legislatiei in vigoare.
Art. 8. - La locul de comercializare a produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti trebuie respectate conditiile de comercializare potrivit legislatiei in vigoare si pot fi afisate fotocopii ale atestatelor de inregistrare in R.N.R.C.
Art. 9. - (1) Produsele alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti se eticheteaza cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare privind etichetarea alimentelor. Etichetarea produsului se completeaza cu logoul retetei consacrate si codul produsului
(2) Produsele alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti trebuie sa respecte legislatia in vigoare privind aditivii alimentari si materialele care vin in contact cu alimentele.
Art. 10. - MADR, prin directiile de specialitate cu atributii in domeniul industriei alimentare, respectiv cu atributii in inspectii de stat, Ministerul Sanatatii, prin directiile de sanatate publica din subordine, si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin comisariatele regionale pentru protectia consumatorilor, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 11. - Anexele nr. 1-6 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 12. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Viceprim-ministru, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Dumitru Daniel Botanoiu, secretar de stat
Ministrul sanatatii, Nicolae Banicioiu
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Marius Alexandru Dunca
Puteti consulta anexele in fisierul atasat.
Comentarii articol (0)