Indemnizaþia se acordã pânã la împlinirea vârstei de 2 ani de cãtre copil, respectiv 3 ani în situaþia copiilor cu handicap. Concediul ºi indemnizaþia lunarã se vor acorda pentru primele trei naºteri.
În cazul în care beneficiarii indemnizaþiei pentru creºterea copilului opteazã pentru reîntoarcerea pe piaþa muncii, vor primi un stimulent în cuantum de 300 de lei RON (3 milioane lei vechi), pânã la împlinirea vârstei de 2, respectiv 3 ani de cãtre copil. În aceastã perioadã plata indemnizaþiei de 800 lei RON se suspendã.
Începând cu 1 ianuarie 2007, drepturile pentru susþinerea creºterii copiilor se vor acorda astfel:
• Lunar se va plãti indemnizaþia pentru creºterea copilului, în cuantum de 6 milioane lei lunar, persoanelor care realizeazã venituri supuse impozitului pe venit. În situaþia în care beneficiarii indemnizaþiei renunþã la concediul de creºtere a copilului, vor primi un stimulent de 100 de lei RON pânã la împlinirea vârstei de 2, respectiv 3 ani de cãtre copil.
• Alocaþia de stat pentru copii, acordatã lunar, va fi în cuantum de 200 de lei RON (2 milioane lei vechi) pânã la împlinirea de cãtre copii a vârstei de 2 ani sau trei ani, în situaþia copiilor cu handicap. Conform acestei reglementãri, sfera beneficiarilor va fi mai largã. De acest drept vor beneficia ºi persoanele care nu sunt asigurate în sistemul public de pensii, precum ºi cele care nu desfãºoarã activitate.
De indemnizaþia ºi stimulentul prevãzute de acest act normativ beneficiazã, opþional, oricare dintre pãrinþii fireºti ai copilului, persoana care a adoptat sau i s-a încredinþat copilul în vederea adopþiei sau care au copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenþã, precum ºi persoana care a fost numitã tutore.
Perioada în care persoana beneficiazã de drepturile pentru creºterea copilului constituie perioadã asimilatã stagiului de cotizare. Potrivit actului normativ, asupra drepturilor pentru creºterea copilului nu se datoreazã contribuþii sociale obligatorii stabilite prin lege ºi nu pot fi urmãrite silit.
Un element de noutate al actului normativ constã în finanþarea acestor drepturi. Fondurile necesare plãþii drepturilor pentru creºterea copilului, cheltuielile administrative ºi cele de transmitere a drepturilor se asigurã din bugetul de stat, a afirmat ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. În prezent, plata indemnizaþiei pentru creºterea copilului se face din bugetul asigurãrilor sociale de stat.
Efortul financiar estimat pentru plata acestor drepturi este estimat la aproximativ 715 milioane lei RON pentru anul 2006 ºi aproximativ 1807 milioane lei RON pentru 2007.
Introducerea mãsurilor introduse de Ordonanþa de Urgenþã adoptatã de Guvern are drept scop reducerea abandonului copiilor ºi sporirea natalitãþii.
Totodatã, actul normativ este în concordanþã cu prevederile Programului de guvernare în condiþiile în care unul din principalele obiective ale politicii de protecþie socialã îl constituie consolidarea financiarã a sistemului public de pensii ºi reconstrucþia sistemului public prin externalizarea unor prestaþii care nu au legãturã cu pensiile.
Adoptarea în regim de urgenþã a acestui act normativ ar conduce la degrevarea bugetului asigurãrilor sociale de stat de plata unei prestaþii care nu constituie risc social.
Ordonanþa de Urgenþã transpune prevederile Clauzei 2 - Concediul pentru creºterea copilului, precum ºi Directivei europene privind concediul pentru creºterea copilului.
Pentru acest demers legislativ Ministerul Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei a îndeplinit procedura stabilitã prin Legea nr. 52/2003 privind transparenþa decizionalã în administraþia publicã.
Comentarii articol (0)