Legislatia autohtona ofera unele facilitati angajatorilor care incadreaza in munca tineri absolventi, dupa cum se arata in Legea nr. 76/2002.
Mai precis, cei care angajeaza absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, o subventie ce difera in functie de studiile salariatilor. Astfel, pentru fiecare absolvent incadrat, angajatorii primesc:
- o suma egala cu valoarea ISR pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii – adica 500 lei;
- o suma egala cu de 1,2 ori valoarea ISR pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal – 600 lei;
- o suma egala cu de 1,5 ori valoarea ISR pentru absolventii de invatamant superior – 750 lei.
In cazul in care absolventul este persoana cu handicap, subventia se acorda pe o perioada mai lunga de timp, de 18 luni.
In schimb, subventia nu se acorda pe perioadele in care raporturile de munca sunt suspendate.
Atentie! Incepand din 22 octombrie 2013, cand a intrat in vigoare Legea nr. 250/2013, angajatorii NU mai beneficiaza si de scutirea de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta absolventilor incadrati in munca.
Potrivit unui anunt recent facut de ANOFM, de aceste stimulente financiare beneficiaza angajatorii care incadreaza absolventi care, la data absolvirii studiilor, nu aveau raporturi de munca sau de serviciu, precum si cei care incadreaza absolventi de studii superioare care nu au promovat examenul de licenta.
"In acest scop, angajatorii trebuie sa incheie o conventie cu agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca, respectiv a municipiului Bucuresti, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor", informeaza institutia.
Sursa citata atentioneaza, de asemenea, ca angajatorii sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor incadrati in conditiile de mai sus cel putin 18 luni. In cazul in care raporturile de munca inceteaza mai devreme de 18 luni (din motive neimputabile angajatilor) angajatorii vor restitui subventiile primite pentru fiecare absolvent, plus dobanda de referinta a BNR, dupa cum se precizeaza in Legea nr. 76/2002.
Pe de alta parte, daca angajatorii mentin raporturile de munca sau de serviciu si dupa cele 18 luni, atunci ei vor primi, pentru fiecare an de continuare a acestor relatii, un ajutor financiar egal cu suma aferenta contributiilor sociale datorate pentru aceste persoane si virate conform legii.
Acesta se vireaza, la cerere, angajatorilor care nu inregistreaza debite provenind din neplata contributiilor sociale.
---
Persoanele interesate pot obtine informatii suplimentare la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta, ale caror date de contact sunt disponibile aici.
Comentarii articol (7)