Tara noastra a aderat la Conventia de la Haga prin intermediul Ordonantei Guvernului nr. 66/1999 pentru aderarea Romaniei la Conventia cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 408 din 26 august 1999.
Prevederile se aplica, potrivit OG nr. 66/1999, actelor oficiale intocmite pe teritoriul unui stat care a semnat Conventia si care urmeaza sa fie prezentate pe teritoriul unui alt stat semnatar. Practic, apostila atesta veridicitatea actelor oficiale cu scopul de a usura folosirea acestora in statele care au semnat Conventia.
"Obiectivul principal al Conventiei este de a facilita circulatia actelor oficiale emise de un stat parte la Conventie si care trebuie prezentate intr-un alt stat parte la Conventie. O apostila are ca singur efect atestarea veridicitatii semnaturii, a calitatii in care semnatarul a actionat si, daca este cazul, a identitatii sigiliului sau timbrului pe care actul oficial le poarta", a precizat, pentru AvocatNet.ro, Gabriel Mitroiu, comisar-sef de politie in cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Prin urmare, o eventuala traducere a apostilei ca document separat nu este necesara, deoarece este lipsita de orice relevanta juridica, dupa cum a precizat, la solicitarea redactiei noastre, un reprezentant al Institutiei Prefectului Municipiului Bucuresti.
"Traducerea apostilei ca document separat (neatasat la actul original) nu are nicio relevanta juridica, deoarece apostila certifica tocmai autenticitatea actului pe care este aplicata", ne-a declarat subprefectul Mariana Campurean.
Informatia a fost confirmata, totodata, si de comisarul-sef Gabriel Mitroiu: "Amintim ca in Conventie se precizeaza ca «singura formalitate care ar putea fi ceruta pentru a atesta veracitatea semnaturii, calitatea in care a actionat semnatarul actului sau, dupa caz, identitatea sigiliului sau a stampilei de pe acest act, este aplicarea apostilei»".
Totusi, exista situatii in care se poate cere ca documentele orginale apostilate sa fie traduse. Daca traducerea se face in Romania, atunci pe traducerea legalizata se va aplica o a doua apostila.
"Daca autoritatile si institutiile acestor state solicita ca documentele originale sa fie traduse, atunci acestea se pot traduce atat in Romania, cat si in tara in care urmeaza a fi prezentat documentul apostilat. In majoritatea cazurilor, autoritatile straine cer ca documentele apostilate sa fie traduse (in cazul in care traducerea se face in Romania, pe traducerea legalizata se aplica o a doua apostila, de catre Camera Notarilor Publici). Exista insa si cazuri in care documentul original este acceptat si fara traducere (cum ar fi cazul documentelor tehnice sau al documentelor multilingve)", a adaugat subprefectul Mariana Campurean.
In acelasi timp, potrivit lui Gabriel Mitroiu, apostila poate fi redactata in limba franceza sau in limba oficiala a autoritatii care o emite.
Atentie! Apostila de pe actele oficiale este valabila doar atat timp cat ramane aplicata pe acestea.
Ce acte sunt considerate oficiale si in ce tari este valabila apostila
Conform Conventiei de la Haga, acte oficiale sunt considerate urmatoarele:
- documentele care provin de la o autoritate sau de la un functionar al unei jurisdictii a statului, inclusiv cele de la ministerul public, de la un grefier sau de la un executor judecatoresc;
- documentele administrative;
- actele notariale;
- declaratiile oficiale, cum ar fi: cele privind mentiuni de inregistrare, viza de investire cu data certa si legalizari de semnatura, depuse pe un act sub semnatura privata.
Totusi, de retinut este ca prevederile referitoare la apostila nu se aplica documentelor intocmite de agentii diplomatici/consulari ori documentelor administrative care au legatura directa cu o operatiune comerciala/vamala.
In Romania, autoritatile competente sa aplice apostila sunt, potrivit OG nr. 66/1999, tribunalele (pentru actele specificate la punctele 1 si 4 ale enumerarii de mai sus), camerele notarilor publici (actele de la punctul 3) si prefecturile (actele de la punctul 2).
In afara de tara noastra, printre statele semnatare ale Conventiei de la Haga se numara Bulgaria, Cipru, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Norvegia, Portugalia, Rusia, Spania, Turcia, Ucraina si Statele Unite ale Americii. Lista completa a statelor poate fi gasita aici.
Important! Apostilele eliberate pentru actele oficiale administrative pot fi verificate online intr-un registru electronic disponibil pe site-ul MAI, la aceasta adresa.
Nota: Un model de apostila poate fi consultat in fisierul anexat articolului.
__________
Rectificare (03.06.2015): Intr-o versiune anterioara a acestui articol era precizat ca doar tribunalele si prefecturile pot sa aplice apostila in Romania. Potrivit Ordonantei Guvernului nr. 66/1999, din 2010 si camerele notarilor publici pot, de asemenea, sa aplice apostila.
Comentarii articol (10)