UNBR solicita Parlamentului sa fie eliminate din proiectul de lege privind Noul Cod de procedura fiscala, aflat in dezbatere la Senat, dispozitiile referitoare la obligatia avocatilor de a informa zilnic ANAF cu privire la operatiunile in lei sau valuta, despre care "au luat cunostinta" cu ocazia desfasurarii activitatii, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 5.000 de euro.
"Corpul de avocati solicita eliminarea acestor prevederi care incalca grav secretul profesional deoarece obligatia de raportare catre ANAF a operatiunilor care depasesc un anumit plafon valoric transforma avocatii in agenti administrativi si stirbeste grav independenta profesionala a avocatului", se arata intr-un document al UNBR, publicat astazi pe pagina de internet a institutiei.
UNBR atrage atentia ca art. 67 din proiectul de act normativ prevede ca legea fiscala recunoaste dreptul avocatului de a refuza furnizarea de informatii catre organul fiscal, cu privire la datele de care a luat cunostinta in exercitarea activitatii sale profesionale.
In schimb, art. 62 din acelasi document impune avocatilor obligatia de a raporta operatiunile de peste 5.000 de euro sau echivalentul acestei sume, despre care au luat cunostinta, inclusiv pe cele sub acest plafon valoric care sunt mai multe si "par a avea o legatura intre ele".
"Aceasta prevedere este inacceptabila si este de natura sa genereze abuzuri, inclusiv sub forma unor presiuni ce afecteaza grav crezul profesional al avocatului - singurul criteriu care garanteaza, prin constiinta profesionala, confidentialitatea informatiilor de care a luat cunostinta avocatul, confidentialitate ce constituie temeiul increderii in avocat. Securitatea juridica si securitatea profesionala – garantii ale profesiei legale de avocat – sunt grav afectate", atentioneaza UNBR.
Mai mult decat atat, dispozitiile mentionate excedeaza chiar si sfera informatiilor pe care avocatii sunt obligati sa le raporteze Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, potrivit procedurii prevazute in protocolul incheiat intre UNBR si Oficiu cu privire la schimbul reciproc de date si informatii in vederea stabilirii aplicarii procedurii aplicarii de catre avocati a prevederilor Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor.
Conform UNBR, corpul profesional al avocatilor nu accepta sa raporteze zilnic informatii organelor fiscale, in formatul, cu continutul si detaliile pe care le va stabili presedintele ANAF intr-un domeniu ce vizeaza activitati care tin de domeniul vietii private a clientilor ori de secretul comercial al afacerilor, cu incalcarea flagranta a dispozitiilor legale specifice privind secretul profesional.
In plus, UNBR atrage atentia si asupra urmatoarelor aspecte prevazute in practica internationala:
"In dreptul comunitar si international, principiul confidentialitatii si al secretului profesional avocatului este recunoscut ca avand un rol fundamental in garantarea dreptului cetateanului si al entitatilor legal organizate de a beneficia de siguranta privind accesul la drept prin avocat, mai ales in ceea ce priveste securitatea procedurii de realizare a actului de justitie prin asistenta legala calificata, principiu care este reafirmat in toate demersurile legislative moderne, inclusiv in corpul prezentului Proiect al Codului de procedura fiscala.
Mentionam ca CCBE (Consiliul Barourilor Europene) a publicat recent o informare in legatura cu Decizia Curtii Constitutionale din Canada care a declarat partial neconstitutionala legea impotriva spalarii banilor deoarece incalca principiul confidentialitatii avocat – client, iar Curtea Constitutionala din Belgia a dat o interpretare restrictiva in ceea ce priveste obligatia avocatilor de a raporta tranzactiile clientilor lor.
La aceasta se adauga orientarile contemporane ale legislatiilor din tari cu traditie democratica, in care se refuza asocierea avocatilor in activitati specifice agentilor administrativi, impun ca Apelul Corpului de avocati sa fie avut in vedere cu prioritate la examinarea in procedura parlamentara a dispozitiilor ce fac obiectul prezentului Apel.
In consecinta, este imperios necesara eliminarea din categoria celor obligati de a face astfel de raportari a avocatilor, care altfel sunt pusi in situatia de a furniza informatii in privinta clientilor cu privire la date despre care au luat cunostinta in exercitarea activitatii lor".
Fiscul vrea informatii nu doar de la avocati, ci si de la notari, auditori, consultanti fiscali si contabili
Noul Cod de procedura fiscala, in varianta aflata in dezbatere la Senat, prevede ca mai multe categorii de profesionisti si nu numai ar putea fi obligati sa transmita zilnic catre ANAF operatiunile in lei sau in valuta despre care au luat cunostina cu ocazia desfasurarii activitatii, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 5.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele.
Mai exact, aceasta obligatie le-ar putea reveni urmatoarelor categorii de contribuabili:
- bancheri,
- administratori de fonduri de pensii private,
- cazinouri,
- auditori,
- consultanti fiscali,
- contabili,
- notari publici, avocati si alte persoane care exercita profesii juridice liberale, in cazul in care acorda asistenta in intocmirea sau perfectarea de operatiuni pentru clientii lor privind cumpararea ori vanzarea de bunuri imobile etc.,
- furnizori de servicii pentru societatile comerciale,
- persoanele cu atributii in procesul de privatizare,
- agentii imobiliari,
- asociatiile si fundatiile,
- alte persoane fizice sau juridice care comercializeaza bunuri si/sau servicii, numai in masura in care acestea au la baza operatiuni cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, indiferent daca tranzactia se executa printr-o singura operatiune sau prin mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele.
Important! Prin operatiuni ce par a avea o legatura intre ele se intelege operatiunile aferente unei singure tranzactii decurgand dintr-un singur contract sau intelegere de orice natura intre aceleasi parti a caror valoare este fragmentata in transe mai mici de 5.000 euro ori echivalentul in lei, atunci cand acestea sunt efectuate in cursul aceleiasi zile.
Obligatia avocatilor, contabililor, notarilor etc. de raportare zilnica catre ANAF a fost inclusa in proiectul de lege dupa ce acesta a fost trimis spre dezbatere la Senat. In varianta publicata initial de MFP pe pagina sa de internet, aceasta obligatie le revenea doar bancilor. Despre acest subiect AvocatNet.ro a scris in acest articol.
Atentie! Noul Cod de procedura fiscala nu se aplica momentan, ci se afla in dezbatere publica, in stadiul de proiect de lege. Puteti consulta documentul pe site-ul Ministerului Finantelor.
Sistemul fiscal din Romania urmeaza sa fie modificat major, odata cu rescrierea si republicarea pilonilor legislativi care il reglementeaza: Codul fiscal si Codul de procedura fiscala. Proiectele noilor coduri, publicate in dezbatere publica, aduc schimbari importante in fiscalitate. AvocatNet.ro a inceput analiza documentelor si va publica in perioada urmatoare mai multe articole prin care explica ce noutati aduc. Puteti citi despre schimbarile fiscale propuse in pagina dedicata acestei campanii informative – Noul sistem fiscal.