Angajatii au dreptul sa beneficieze de servicii de preconcediere in cazul concedierilor colective, conform prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Totodata, la aceste masuri pentru prevenirea somajului are dreptul orice salariat amenintat de riscul de a deveni somer.
In cazul concedierilor colective, angajatorii sunt obligati sa acorde preaviz salariatilor si sa anunte in scris agentiile pentru ocuparea fortei de munca cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere.
"Pentru acordarea serviciilor de preconcediere agentiile pentru ocuparea fortei de munca contacteaza conducerea unitatilor, precum si organizatiile sindicale legal constituite si reprezentative la nivel de unitate sau, dupa caz, reprezentantii alesi ai salariatilor, in vederea stabilirii unui program comun de lucru", se arata in Procedura de acces la masurile pentru prevenirea somajului, care a fost aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 278/2002.
Astfel, agentiile si angajatorii hotarasc, in principal, data si locul in care se vor desfasura serviciile, tipul serviciilor ce vor fi furnizate si numarul participantilor.
"In vederea acordarii serviciilor de preconcediere agentiile pentru ocuparea fortei de munca culeg informatii cu privire la datele personale, planurile de viitor, tipul serviciului solicitat, pe baza unor chestionare ce se completeaza de catre beneficiari", este precizat in HG nr. 278/2002.
Apoi, in perioada preavizului -- care poate avea durata stabilita prin Codului muncii sau prin contractul colectiv de munca aplicabil --, angajatii vor participa efectiv la serviciile de preconcediere. Acestea sunt facute, dupa cum se arata in Legea nr. 76/2002, de agentiile pentru ocuparea fortei de munca sau de alti furnizori de servicii de ocupare.
Atentie! Orice persoana amenintata de riscul de a deveni somer poate sa beneficieze, la cerere, de serviciile de preconcediere. Concret, asta inseamna orice salariat care urmeaza sa fie dat afara sau care considera ca isi poate pierde locul de munca din cauza restructurarilor sau restrangerilor de activitate.
Nota: Modelul cererii pentru acordarea serviciilor de preconcediere poate fi consultat in fisierul anexat articolului.
Ce activitati includ serviciile de preconcediere
Serviciile de preconcediere includ, potrivit Legii nr. 76/2002 si HG nr. 278/2002, urmatoarele activitati:
- informarea privind prevederile legale referitoare la protectia somerilor si acordarea serviciilor de ocupare si de formare profesionala (informatii despre drepturile si obligatiile persoanelor asigurate, documentele necesare pentru inscrierea la somaj, cuantumul si durata indemnizatiei de somaj);
- plasarea pe locurile de munca vacante existente pe plan local si instruirea in modalitati de cautare a unui loc de munca (ocuparea imediata a locurilor de munca disponibile si dobandirea de noi tehnici si cunostinte pentru a creste sansele de reintegrare profesionala);
- reorientarea profesionala in cadrul unitatii sau prin cursuri de formare de scurta durata (dobandirea de noi cunostinte si abilitati pentru ocuparea unui alt loc de munca la acelasi angajator sau pentru ocuparea unui loc de munca vacant de pe piata muncii);
- sondarea opiniei salariatilor si consilierea acestora cu privire la masurile de combatere a somajului (identificarea necesitatilor si prioritatilor angajatilor ce vor fi dati afara pentru a-i orienta catre cele mai potrivite masuri active).
Sumele necesare pentru finantarea serviciilor de preconcediere se asigura, dupa caz, din bugetul asigurarilor pentru somaj, fondurile angajatorilor sau alte surse financiare obtinute prin diferite programe.
Saptamana viitoare are loc Bursa generala a locurilor de munca
In acest an, Bursa generala a locurilor de munca va avea loc in data de 24 aprilie, conform informatiilor furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
"Evenimentul se va desfasura la nivelul tuturor celor 41 de agentii judetene si cea a municipiului Bucuresti si se adreseaza tuturor persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca sau celor care doresc sa se reorienteze profesional spre ocupatii cu posibilitati de mentinere a raportului de munca pe termen mediu si lung", scriu reprezentantii ANOFM intr-un comunicat de presa recent.
Lista completa a agentiilor locale in care se va desfasura Bursa generala a locurilor de munca poate fi consultata aici.
Potrivit sursei citate, la Bursa din 2014 au fost oferite 29.432 de locuri de munca si au fost incadrate 8.207 persoane.