Ordinul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice nr. 1069/2015 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa pentru semestrul I al anului 2015 a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 374 din 28 mai si se aplica de la data publicarii.
Pentru primul semestru al anului 2015, incepand cu luna mai, valoarea unui tichet de masa creste de la 9,35 la 9,41 de lei, conform documentului mentionat.
Din luna februarie a anului 2011, atunci cand valoarea unui tichet de masa a fost marita la 9 lei, singura crestere care a mai avut loc pana acum este cea din mai 2013 -- de la 9 la 9,35 de lei.
Angajatorii au posibilitatea de a oferi salariatilor, in fiecare luna, o alocatie individuala de hrana sub forma tichetelor de masa, potrivit Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa.
Din ianuarie, angajatorii pot acorda si tichete de masa electronice
In urma unor modificari legislative recente, angajatorii au posibilitatea de a acorda tichete de masa atat pe suport hartie, cat si pe suport electronic.
"Angajatorul are libertatea de a decide daca acorda tichete de masa si sub ce forma, in urma consultarii cu salariatii, prin organizatiile sindicale legal constituite sau prin reprezentantii salariatilor, dupa caz", scrie in Legea nr. 142/1998.
Tichetele de masa pe suport hartie sunt distribuite lunar, in ultima decada a fiecarei luni pentru luna urmatoare. Fiecare salariat poate primi un numar de tichete corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea. In acelasi timp, valoarea tichetelor de masa electronice este transferata lunar, tot in ultima decada a fiecarei luni pentru luna urmatoare, corespunzator numarului de zile lucratoare ale lunii pentru care se face transferul.
"Salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate. Tichetele de masa pe suport hartie si pe suport electronic pot fi utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare", prevede actul normativ. Cei care folosesc mai multe tichete decat au voie risca sa fie amendati cu sume cuprinse intre 20 si 50 de lei.
Tichetele de masa pot fi folosite in unitatile de alimentatie publica, magazinele alimentare, cantinele-restaurant si bufete.
Atentie! La finalul fiecarei luni (si la incetarea contractului individual de munca), salariatii trebuie sa restituie angajatorului tichetele tiparite nefolosite sau valoarea tichetelor neutilizate, in cazul celor electronice.
Nota: Mai multe informatii despre distribuirea tichetelor electronice puteti gasi in acest articol.
Comentarii articol (8)