Astăzi, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 593 a apărut Legea nr. 192/2017 pentru modificarea Legii nr. 88/2016 privind stabilirea unor măsuri suplimentare obligatorii pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum şi a produselor lactate. Aceasta va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2018.
Toate produsele lactate vândute pe piaţă trebuie să aibă afişată pe etichetă proporţia de lapte praf, conform Legii nr. 88/2016, însă această obligație va dispărea în prima zi a anului viitor. Mai exact, pe ambalaj trebuie să figureze avertizarea "Conţine lapte praf în proporţie de __%".
Totodată, alte menţiuni suplimentare ce acum sunt obligatorii nu vor mai fi așa din 2018. Concret, pe etichetă vor putea înscrie menţiunea "Produs natural" doar cei care folosesc în proporţie de 100%, ca materie primă, lapte de la vaci, bivoliţe, oi şi capre (fără a avea în compoziţie alte produse de origine vegetală sau animală în afară de lapte). Iar menţiunea "Produs românesc" va putea figura pe etichetă doar dacă este folosit în proporţie de 100%, ca materie primă, lapte de la producători și procesatori, lapte de origine românească, atestat pe baza documentelor de trasabilitate.
"Etichetele pentru lapte de consum şi produsele lactate trebuie să fie inscripţionate clar, uşor de înţeles, pentru a permite consumatorilor informarea privind originea şi trasabilitatea produselor", mai prevede legea publicată astăzi.
Cei care nu respectă regulile de etichetare pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 15.000 şi 20.000 de lei. În plus, producerea, expunerea spre vânzare şi/sau vânzarea de lapte proaspăt pentru consum, ştiind că este obţinut din înlocuitori de lapte, se sancţionează cu amendă între 20.000 şi 25.000 de lei, precum şi cu retragerea autorizaţiei de funcţionare a producătorilor sau comercianţilor timp de şase luni. Totuși, această amendă va fi majorată de la 1 ianuarie 2018, astfel că va fi cuprinsă între 25.000 și 35.000 de lei, însă va dispărea posibilitatea retragerii autorizației.
De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se ocupă persoanele împuternicite din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Iniţiatorii Legii nr. 88/2016 au considerat că precizarea proporției de lapte praf este necesară deoarece consumatorii sunt, în general, păcăliţi de denumirile folosite pe ambalaje. De exemplu, deşi conţine lapte praf, laptele proaspăt pentru consum este prezentat de multe ori ca fiind "lapte autentic".
"Populaţia este păcălită, în general, prin utilizarea denumirii de «lapte de vacă» sau «lapte autentic», deoarece nu este acel aliment care este obţinut direct de la vacile de lapte. În majoritatea cazurilor, acel lapte proaspăt pentru consum este un amestec cu lapte praf, a cărui valoare nutriţională este foarte scăzută", scria în expunerea de motive ce a însoţit legea în forma sa de proiect.