În anul 2016, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari este de 400 de lei, aşa cum s-a stabilit prin Legea nr. 339/2015 a bugetului de stat pe anul 2016. Nivelul este acelaşi care s-a aplicat şi în 2015, atunci când a fost majorat de la 350 de lei.
De indemnizaţia socială beneficiază, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009, pensionarii din sistemul public de pensii şi pensionarii din sistemul militar de pensii, indiferent de data pensionării, dacă:
- au domiciliul în România;
- nivelul cuantumului pensiei (cuvenit sau aflat în plată) este sub nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari.
Concret, indemnizaţia socială se determină ca diferenţă între nivelul actual de 400 de lei şi nivelul cuantumului pensiei (cuvenit sau aflat în plată). De exemplu, dacă un pensionar are stabilită o pensie de 350 de lei, acesta primeşte lunar o pensie de 400 de lei, diferenţa de bani fiind suportată din bugetul de stat.
"În situaţia persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri", dispune ordonanţa de urgenţă, în care este precizat că indemnizaţia se acordă doar dacă veniturile însumate sunt sub nivelul actual de 400 de lei.
Indemnizaţia socială pentru pensionari se stabileşte şi se plăteşte de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin intermediul caselor teritoriale de pensii, şi se evidenţiază în mod distinct pe talonul de pensie.
Pensia socială minimă garantată a fost introdusă în 2009, însă în 2010 i s-a schimbat denumirea în indemnizaţie socială pentru pensionari.
Important! Indemnizaţia socială se acordă fiecărui urmaş în parte dacă pensionarii beneficiază de pensie de urmaş.
Comentarii articol (27)