Măsura este prevăzută de Legea nr. 160/2018 pentru modificarea și completarea Legii farmaciei nr. 266/2008. Documentul a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial și se va aplica începând de sâmbătă.
Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre:
- notificarea Ministerului Sănătății despre vânzarea online a medicamentelor;
- informațiile de afișat obligatoriu pe site-ul pe care vor fi vândute medicamente;
- sancționarea firmelor care vor vinde online medicamente fără să respecte legislația.
Deoarece în prezent vânzarea online a medicamentelor este ilegală, parlamentarii au decis să schimbe acest aspect, însă numai în privința celor eliberate fără prescripție medicală. Astfel, vânzarea online a medicamentelor va fi permisă numai farmaciilor comunitare și drogheriilor autorizate, în condiții ce vor fi stabilite curând de MS.
„Vânzarea și eliberarea prin intermediul serviciilor societății informaționale a medicamentelor care se acordă fără prescripție medicală sunt permise numai în cazul farmaciilor comunitare și drogheriilor autorizate potrivit prezentei legi (Legea farmaciei - n. red.), în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății”, scrie în document.
Concret, farmaciile și drogheriile vor trebui să notifice ministerul că urmează să vândă online medicamente. Notificarea în cauză va include:
- denumirea companiei;
- adresa farmaciei/drogheriei de unde sunt livrate medicamentele;
- adresa site-ului farmaciei/drogheriei prin intermediului căruia se vând medicamente;
- numele farmacistului responsabil de vânzarea și eliberarea online a medicamentelor care se dau fără prescripție;
- data începerii vânzării online de medicamente.
În plus, site-ul pe care funcționează magazinul online va trebui să afișeze anumite informații obligatorii, se mai arată în Legea nr. 160/2018. Mai precis, este vorba de datele de contact ale Ministerului Sănătății, un link spre site-ul Ministerului Sănătății și logo-ul comun european pentru vânzarea și eliberarea online a medicamentelor.
Reprezentanții ministerului se vor ocupa de supravegherea comerțului online de medicamente ce se dau fără prescripție medicală. Companiile care vor vinde online medicamente fără a respecta regulile stabilite prin legislație vor risca amenzi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei.
Atenție! Noua lege se aplică de sâmbătă, însă MS trebuie să stabilească prin ordin condițiile în care se vor putea face vânzările online de medicamente. Cu alte cuvinte, farmaciile nu pot face nimic până nu apare în Monitor acel ordin MS.