Data de 31 martie reprezenta, potrivit reglementărilor din Codul fiscal, termenul-limită pentru plata primei rate a impozitelor locale, precum şi pentru depunerea unor declaraţii de impunere, pe baza cărora autorităţile locale erau obligate să stabilească impozitul pe care îl datorează, în 2016, proprietarii de clădiri.
Totuşi, aceste prevederi din Codul fiscal au modificate în martie de către Guvern, care a decis să prelungească cu trei luni termenul pentru plata impozitelor locale, respectiv cu două luni termenul pentru depunerea declaraţiilor privind destinaţia clădirilor (detalii suplimentare despre acest subiect găsiţi aici şi aici).
Totodată, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 8/2016, a fost prorogat cu două luni, de la 31 martie la 31 mai, şi termenul până la care persoanele fizice și juridice care dețin mijloace de transport radiate din circulație până la finalul anului trecut sunt obligate să depună o declarație în acest sens, însoțită de documente justificative, la direcţiile de specialitate ale primăriilor. Prin urmare, astăzi este ultima zi în care cei care au radiat o maşină până la 31 decembrie 2015 pot îndeplini obligaţia menţionată, fără a fi penalizaţi suplimentar.
"Persoanele fizice și juridice care la data de 31 decembrie 2015 dețin mijloace de transport radiate din circulație conform prevederilor legale din domeniul circulației pe drumurile publice au obligația să depună o declarație în acest sens, însoțită de documente justificative, la compartimentele de specialitate ale autorității publice locale, până la data de 31 mai 2016 inclusiv", scrie în ordonanţa de urgenţă care a modificat Codul fiscal.
Notă: Codul rutier stabileşte mai multe situaţii în care poate fi radiat un autoturism. Astfel, radierea poate avea loc, la solicitarea proprietarului, atunci când vehiculul a fost dezmembrat sau casat, dar şi în cazul în care acesta a fost furat. De asemenea, radierea poate fi cerută şi atunci când propietarul nu mai doreşte menţinerea vehicului în circulaţie sau în cazul în care maşina va fi scoasă definitiv din România (va fi exportată). Nu în ultimul rând, radierea se poate face şi din oficiu, în cazul vehiculelor abandonate ori fără stăpân, în termen de 30 de zile de la primirea unei dispoziţii a autorităţii administraţiei publice locale prin care maşina este declarată abandonată sau fără stăpân.
Radiezi o maşină pe parcursul anului în curs? Scapi de plata impozitului doar din 2017
O altă noutate introdusă de la 1 ianuarie în legislaţia românească, prin intermediul noului Cod fiscal, vizează momentul de la care noul proprietar al unui mijloc de transport datorează impozitul către bugetul local.
Astfel, o persoană care cumpără un vehicul pe parcursul anului 2016 va plati impozitul aferent începând cu 1 ianuarie 2017, urmând ca impozitul integral pentru anul în curs să fie plătit de vechiul proprietar, întrucât acesta deţinea bunul la 31 decembrie 2015.
Prevederile sunt valabile şi în cazul în care o maşină este radiată pe parcursul anului, aşa cum Codul fiscal precizează la art. 471: "În cazul radierii din circulaţie a unui mijloc de transport, proprietarul are obligaţia să depună o declaraţie la organul fiscal în a cărui rază teritorială de competenţă îşi are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz, în termen de 30 de zile de la data radierii şi încetează să datoreze impozitul începând cu data de 1 ianuarie a anului următor", este precizat la alineatul 4 al articolului menţionat din actul normativ.
Prin urmare, o persoană care a radiat un vehicul în luna ianuarie a acestui an va plăti impozitul aferent mijlocului de transport pentru tot anul 2016.
Notă: Şi în cazul în care achiziţionaţi anul acesta o casă sau un teren veţi plăti impozitele aferente din 2017. Detalii suplimentare citiţi aici.