Fiscul anunță intensificarea controalelor în restaurante, baruri și cluburi, acțiunile de verificare fiind efectuate în urma reclamațiilor primite telefonic de la contribuabili, se arată într-un comunicat al DGAF. Aceste controale vizează, în principal, identificarea și sancționarea operatorilor economici care au case de marcat și nu emit bonuri fiscale.
„În urma verificărilor operative ale inspectorilor antifraudă și a reclamațiilor primite de la contribuabibili - prin intermediul TelVerde -, vor fi intensificate, în cadrul operațiunii «Helios», controalele care au ca obiect verificarea modului de respectare a prevederilor OUG nr. 28/1999 în cadrul restaurantelor, barurilor și cluburilor”, se arată în comunicat.
Controalele programate de inspectori vizează, în principal, identificarea și sancționarea operatorilor economici care nu sunt dotați cu case de marcat şi nu emit bonuri fiscale pentru „toate bunurile/serviciile livrate sau emit alte documente în locul bonului fiscal: note de plată/de informare/proforme”.
Pentru comercianții care nu respectă legislația în vigoare, sancțiunile contravenționale prevăzute în astfel de cazuri sunt clar stabilite de lege și diferă în funcție de gravitatea acestora, putând fi aplicate amenzi de până la 27.500 de lei, în situaţia în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este mai mare de 1.000 lei şi mai mare de 3% din veniturile înregistrate de contribuabil în ziua respectivă, până la momentul controlului.
De reținut este că inspectorii vor dispune suspendarea activității pentru 30 de zile în toate cazurile în care se constată că operatorul economic a mai fost sancționat în ultimele 24 de luni, pentru neemiterea bonurilor fiscale.
Aceste măsuri fac parte din Operațiunea „Helios”, lansată de curând de Fisc, care are ca scop combaterea fraudei în preajma sărbătorilor pascale, controalele efectuate soldându-se deja cu amenzi și confiscări în valoare de 2,1 milioane de lei numai în primele zile de la demararea acțiunii.
Până acum, inspectorii au oprit de la comercializare 15,5 tone de legume și fructe și 3,6 tone de litri de băuturi alcoolice. Totodată, s-a decis suspendarea activității a zece operatori economici (şase pentru neutilizarea caselor de marcat și patru pentru că nedotarea cu case de marcat) şi a fost interzisă desfășurarea uneia dintre activitățile de comerț engros sau cu amănuntul în cazul a 12 contribuabili.
Uniunea Europeană vrea măsuri mai dure pentru evaziune fiscală
În condițiile în care reprezentanții mai multor partide populiste susțin că guvernele trec cu vederea inegalitățile din economia mondială, Uniunea Europeană dorește un nou set de măsuri pentru a descuraja evaziunea fiscală.
Scandalul "Panama Papers" coalizează miniștrii europeni în lupta împotriva evaziunii fiscale, care vor, în acest context, o nouă lege pentru paradisurile fiscale și pentru transparență fiscală, titrează Mediafax, citând agenția de știri Bloomberg.
În urma scandalului de luna aceasta, numit de presă „Dosarul Panama”, milioane de documente păstrate secrete au fost expuse, scoțând la iveală locul unde îşi ţin averile zeci de oameni de afaceri şi politicieni.