MFP a desfăşurat, în perioada 30 mai - 10 iunie, o primă sesiune de înregistrare a cererilor de acord pentru finanțare în baza Hotărârii Guvernului nr. 332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea unor noi locuri de muncă, la finalul căreia 33 de companii au solicitat ajutorul de la stat, potrivit informaţiilor publicate de Finanţe.
Recent, instituţia a anunţat că o nouă astfel de sesiune are loc luna aceasta, între 8 și 22 august. Potrivit unui comunicat de presă al MFP, bugetul sesiunii este de 113 milioane de lei, mai mic decât cel alocat sesiunii anterioare, respectiv 250 de milioane de lei.
Concret, sesiunile de ajutoare de stat au fost programate în urma apariției Hotărârii Guvernului nr. 234/2016, un act normativ care a introdus mai multe schimbări în această schemă de minimis. Reprezentanţii Fiscului au transmis că modificarea schemei de ajutor de stat a apărut în urma consultării cu mediul de afaceri și partenerii instituționali, astfel că noile reglementări au venit în completarea hotărârii privind finanțarea granturilor care promovează dezvoltarea regională.
Potrivit informaţiilor publicate de MFP, finanțarea este destinată dezvoltării regionale prin sprijinirea investițiilor și crearea unor noi locuri de muncă. Altfel spus, granturile de la stat sunt acordate pentru costurile salariale.
Dosarul de finanțare trebuie să cuprindă cererile de acord pentru finanțare, împreună cu documentele justificative necesare în prima etapă de evaluare. Acesta trebuie depus personal la Registratura generală MFP din Str. Apolodor, nr. 17, sector 5, București, menţionându-se pe plic: „Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituită prin HG nr. 332/2014”. De asemenea, documentația mai poate fi transmisă prin poștă sau curier rapid, cu confirmare de primire.
Este important de reținut că înregistrarea cererilor la Registratura generală se realizează exclusiv în perioada amintită, cererile înregistrate în afara acesteia urmând să fie restituite întreprinderilor. Totodată, la analiza cererilor de acordare a finanțării nu se ține cont de ordinea înregistrării dosarelor.
"Având în vedere faptul că emiterea acordurilor pentru finanțare pentru cererile depuse în această sesiune se estimează a se finaliza la sfârșitul anului 2016, pentru stabilirea calendarului de creare a locurilor de muncă vă recomandăm să luați în considerare anul 2017 ca fiind primul an de creare", mai scrie în anunţul instituţiei.
Notă: Noile versiuni ale Ghidului solicitantului și Manualului de plată se găsesc pe site-ul Finanțelor, la această adresă.
Ce condiții trebuie să îndeplinească firmele pentru a cere bani
Pot beneficia de ajutorul de stat, în baza schemei, întreprinderile care, conform HG nr. 332/2014, la data înregistrării cererii, îndeplinesc cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
- sunt înregistrate potrivit Legii societăţilor nr. 31/1990 sau Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei;
- realizează o investiţie iniţială în România, în orice sector, cu excepţia celor prevăzute de normele în vigoare şi în Lista sectoarelor de activitate pentru care nu se acordă ajutoare de stat;
- nu înregistrează debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat;
- nu intră în categoria „întreprinderilor în dificultate”;
- nu se află în procedură de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională, lichidare sau suspendare temporară a activităţii;
- nu fac obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau în cazul în care asemenea decizii au fost emise acestea au fost executate;
- nu au beneficiat de alte ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura activelor corporale şi necorporale în cadrul aceluiaşi proiect unic de investiţii;
- nu au închis o activitate identică sau similară în spaţiul economic european în ultimii doi ani anteriori înregistrării cererii de acord pentru finanţare şi, la momentul înregistrării cererii, nu au planuri concrete de a închide o astfel de activitate într-o perioadă de doi ani după finalizarea, în regiunea în cauză, a investiţiei iniţiale.
Notă: Puteţi citi aici informaţii pe larg despre cadrul legal prin care sunt acordate finanţări investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă.