Formularul 200 sau Declarația privind veniturile realizate din România, pentru fiecare categorie și sursă de venit, pentru anul trecut, trebuie să fie depus la ANAF până pe data de 25 mai.
Potrivit Ordinului ANAF nr. 3605/2015 pentru modificarea şi completarea Ordinului ANAF nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare prevăzute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aflat în vigoare de la 15 decembrie 2015, au obligația depunerii declarației 200 persoanele fizice care în anul 2015 au realizat, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani și/sau în natură din România, din:
- activităţi independente;
- cedarea folosinţei bunurilor;
- activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real (cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantațiilor viticole, pomicole, arbuștilor fructiferi, creșterea și exploatarea animalelor);
- piscicultură și silvicultură (recoltarea şi valorificarea produselor specifice fondului forestier naţional, respectiv a produselor lemnoase şi nelemnoase, precum şi cele obţinute din exploatarea amenajărilor piscicole);
- transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise;
- operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni similare, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacţionate pe pieţe autorizate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare;
- jocuri de noroc.
Totodată, declarația se depune și de către persoanele fizice rezidente într-un stat membru al UE sau al Spațiului Economic European care obțin venituri din activități independente din România și optează pentru regularizarea impozitului în România. Concret, opţiunea de regularizare a impozitului poate fi exercitată pentru veniturile realizate începând cu 1 iunie 2015. Astfel, potrivit reglementărilor aflate în vigoare, pentru anul fiscal 2015, declaraţia cuprinde veniturile realizate în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2015, iar la declaraţie trebuie să fie anexate următoarele acte:
- un certificat de rezidenţă fiscală în care se menţionează că beneficiarul venitului a avut rezidenţa fiscală în anul în care s-a obţinut venitul din România într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European;
- un certificat de rezidenţă fiscală în care se menţionează că beneficiarul venitului a avut rezidenţa fiscală într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European în anul în care a exercitat opţiunea de regularizare în România a impozitului pe venit;
- documente justificative din care rezultă veniturile realizate şi cuantumul impozitului reţinut la sursă de către plătitorul de venit.
De asemenea, vă reamintim că declaraţia se depune şi de către persoanele fizice care au realizat venituri din activităţi independente, pentru care impozitul reţinut la sursă de plătitorii de venituri reprezintă plată anticipată în contul impozitului anual, şi nu au optat pentru impozitarea finală de către plătitorul de venit.
În altă ordine de idei, venitul cuvenit unei persoane fizice dintr-o asociere cu o persoană juridică română, microîntreprindere care nu generează o persoană juridică, determinat cu respectarea regulilor stabilite persoanelor juridice cu statut de microîntreprindere, este asimilat, în vederea impunerii la nivelul persoanei fizice, venitului din activităţi independente, din care se deduc contribuţiile obligatorii în vederea obţinerii venitului net anual.
Ce tipuri de venituri din activități independente se declară?
Veniturile din activități independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.
Astfel, potrivit Ordinului ANAF nr. 52/2012, contribuabilii care, în anul precedent, au realizat următoarele tipuri de venituri au obligația depunerii declarației 200:
1. venituri comerciale: din fapte de comerţ, prestări de servicii, altele decât cele din profesii libere, practicarea unei meserii, inclusiv din activităţi adiacente, precum şi venituri din cedarea folosinţei bunurilor calificate în categoria venituri din activităţi independente;
Vă reamintim că persoanele fizice care în anul de raportare au realizat venituri din cedarea folosinţei bunurilor calificate, în condiţiile legii, în categoria venituri din activităţi independente bifează căsuţa "Cedarea folosinţei bunurilor calificată în categoria venituri din activităţi independente". Veniturile şi cheltuielile luate în calcul pentru stabilirea venitului net anual/pierderii fiscale anuale sunt cele realizate la nivelul tuturor contractelor de închiriere/subînchiriere aflate în derulare în anul de raportare.
2. venituri din profesii libere: din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii;
3. venituri din drepturi de proprietate intelectuală: brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know-how, drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor şi altele asemenea.
Notă: Declarația se completează pentru fiecare categorie de venit și pentru fiecare sursă de realizare a venitului, iar contribuabilii care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală de la mai mulţi plătitori depun o singură declaraţie.
Formularul 200 se depune pentru veniturile din jocuri de noroc
Până pe 25 mai, declarația de venit trebuie să fie depusă de către persoanele care au realizat venituri în perioada 13 februarie 2015 - 11 iunie 2015, ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță, slot-machine, lozuri și festivaluri de poker, pentru care impozitul nu se reține la sursă.
Totodată, declaraţia se depune de către persoanele care au realizat venituri începând cu 12 iunie 2015, ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă şi festivaluri de poker.
Astfel, este important de știut că formularul se completează distinct pentru cele două perioade menționate anterior, respectiv 13 februarie 2015 - 11 iunie 2015 și 12 iunie 2015 - 31 decembrie 2015, cumulat pe fiecare organizator de jocuri de noroc.
Atenție! Nu sunt obligați să completeze și să depună declarația 200 cei care au realizat venituri din jocuri de noroc realizate în perioada 1 ianuarie 2015 - 12 februarie 2015.
Declaraţia se completează distinct pentru fiecare venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc, indicându-se perioada de realizare a venitului.
Cine nu este obligat să depună declarația de venit
În prezent, nu trebuie să depună formularul 200 contribuabilii care au realizat venituri din activități independente și impozitul reținut la sursă de plătitorii de venituri a fost final, în cotă de 16%, conform opțiunii exercitate. În plus, nu au obligația depunerii declarației persoanele fizice care, în anul 2015, au realizat venituri din activități independente impuse pe baza de norme de venit, cu excepția persoanelor care au depus declarațiile de venit estimat/norma de venit în luna decembrie 2015 și pentru care nu s-au stabilit plăți anticipate.
În ceea ce privește veniturile din chirii, persoanele fizice trebuie să depună formularul 200 pentru următoarele tipuri de venituri:
- pentru care au depus declarațiile de venit în luna decembrie 2015 și pentru care nu s-au stabilit plăți anticipate, conform legii;
- la care au intervenit modificări ale clauzelor contractuale, dar nu și rezilierea contractelor – în care chiria este exprimată în lei – în cursul anului;
- în cazul cărora s-au făcut investiții de către chiriaș.
Venitul net din cedarea folosinţei bunurilor deţinute în comun pe cote-părţi se repartizează între coproprietari proporţional cu cotele deţinute de aceştia în coproprietate. Venitul net din cedarea folosinţei bunurilor deţinute în comun în devălmăşie se repartizează în mod egal între proprietarii comuni.
Mai exact, repartizarea venitului net conform prevederilor de mai sus se face în condiţiile în care în contractul de cedare a folosinţei se menţionează că partea contractantă care cedează folosinţa este reprezentată de coproprietari. În condiţiile în care coproprietarii decid asupra unei alte împărţiri, se va anexa la contract un act autentificat din care să rezulte voinţa părţilor.
În situaţia în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei valute, venitul brut anual se determină pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Naţională a României din ultima zi a fiecărei luni, corespunzător lunilor din perioada de impunere. Puteți găsi mai multe detalii despre cursurile de schimb valabile pentru ultima zi a fiecărei luni a anului 2015 pentru dolarul american şi euro, AICI.
Menționăm că persoanele fizice care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din mai multe surse, respectiv contracte de închiriere, trebuie să completeze declaraţia 200 pentru fiecare sursă de venit.
Important! Nu au obligația să depună declarația 200 persoanele fizice care anul trecut au avut chiria exprimată în lei, nu au optat pentru determinarea venitului net în sistem real și la sfârșitul anului anterior nu îndeplineau condițiile pentru calificarea veniturilor în categoria veniturilor din activități independente (cu alte cuvinte aveau mai puțin de cinci contracte de închiriere), pentru care plățile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat și impozitul este final, precum și persoanele fizice care au realizat venituri din arendă.
Totodată, nu au obligația să depună declarația de venit acei contribuabili care în anul 2015 au realizat:
- Venituri sub formă de salarii și venituri asimilate salariilor;
- Venituri din investiții de tipul dividendelor, dobânzilor, venituri din lichidarea unei persoane juridice, câștigul/pierderea generată de tranzacțiile cu părți sociale și valori mobiliare în cazul societăților închise;
- Venituri din premii și din jocuri de noroc, a căror impunere este finală;
- Venituri din pensii;
- Venituri din activități agricole impuse pe bază de norme de venit, pentru care impunerea este finală;
- Venituri din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal;
- Venituri din alte surse.
Cum se depune formularul 200
Formularul 200 se depune până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului. Persoanele care au realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venit pentru care există obligaţia depunerii declaraţiei vor completa în mod corespunzător numărul de surse ori categoria de venituri realizate, respectiv cap. II Date privind veniturile realizate, pe surse şi categorii de venit, în formularul „Anexa nr... la Declaraţia privind veniturile realizate din România”, care se ataşează la declaraţia privind veniturile realizate, se arată într-un ghid fiscal referitor la depunerea declarației 200, publicat pe site-ul Fiscului.
Formularele se completează de către contribuabili sau de către împuterniciţii acestora potrivit dispoziţiilor Codului de procedură fiscală, înscriind cu majuscule, citeţ şi corect datele cerute.
Persoanele fizice au la dispoziție mai multe variante pentru a trimite la ANAF Declarația de venituri. Astfel, formularul 200, împreună cu anexele completate, dacă este cazul, se poate depune în format hârtie, direct la registratura organului fiscal competent sau la oficiul poștal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Data depunerii declarației este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poștă, după caz.
Atenție! Nu se va depune formularul anexă la declaraţie, ulterior depunerii formularului. Veniturile necuprinse în declaraţia iniţială se declară prin depunerea unei declaraţii rectificative.
Conform instrucțiunilor de completare, formularul 200 poate fi transmis și prin mijloace electronice, pe portalul www.e-guvernare.ro, de către contribuabilii persoane fizice deținători de certificate digitale, care semnează în nume propriu declarația. Programul de asistență pentru completarea online a declarației 200 poate fi consultat AICI.
Mai mult decât atât, în prezent, Declarația de venituri poate să fie transmisă și prin intermediul Spațiului Privat Virtual, cu ajutorul credențialelor de tip „nume utilizator” și „parolă” însoțite de coduri de autentificare de unică folosință „OTP” sau a unui certificat digital calificat;
Vă reamintim că prin organul fiscal competent pentru primirea formularului 200 se înțelege:
- organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde îşi are domiciliul potrivit legii sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;
-
organul fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al împuternicitului sau curatorului fiscal, după caz, în cazul persoanelor fizice care nu au domiciliul fiscal în România, pentru următoarele categorii de venituri:
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
- venituri din cedarea folosinței bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârșitul anului fiscal;
- venituri din investiții reprezentând câștiguri/pierderi din transferul titlurilor de valoare, altle decât părțile sociale și valorile mobiliare în cazul societăților închise;
- venituri din investiții reprezentând câștiguri/pierderi din operațiuni de vânzare cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum și din orice operațiuni de acest gen, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacționate pe piețe autorizate și supravegheate de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare;
- organul fiscal în a cărui rază teritorială se află sursa de venit (de exemplu, în cazul realizării de venituri din închirierea unui imobil, sursa de venit este organul fiscal în a cărui rază teritorială se află imobilul închiriat), pentru contribuabilii persoane fizice, fără domiciliu fiscal în România care realizează venituri, altele decât cele prevăzute la punctul anterior.
Important! Nedepunerea formularului 200 - “Declaraţia privind veniturile realizate din România” până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 50 şi 500 lei. Totuși, contribuabilul are posibilitatea să achite în termen de 48 de ore jumătate din minimul amenzii.
Asistență fiscală ANAF: Întrebări și răspunsuri despre declarația 200
(ANAF) a organizat la începutul lui mai, pe pagina sa de Facebook, o sesiune de asistenţă şi îndrumare online pentru contribuabili, a cărei temă a fost depunerea declaraţiei privind veniturile realizate din România în anul 2015. Redăm în continuare cele mai interesante întrebări pe această temă și răspunsurile aferente oferite de reprezentanții instituției.
În cursul anului 2015 am obținut venituri de la o casă de pariuri care nu este înregistrată/licențiată în România și nu are cod fiscal. Cum pot completa declarația 200 dacă respectiva casă de pariuri nu are cod fiscal?
Potrivit legislaţiei, organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc pe teritoriul României se realizează de persoanele care deţin licenţa de organizare şi autorizaţia de exploatare a jocurilor de noroc, emise de Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc pentru fiecare activitate în parte. În acest caz, declararea veniturilor se va face în formularul 200 - "Declaraţie privind veniturile realizate din România", pentru fiecare venit de la fiecare organizator în parte, corespunzător perioadelor de realizare a câştigurilor respective.
În limita informaţiilor transmise de dvs., în cazul în care veniturile sunt obţinute de la societăţi (organizatori de jocuri de noroc/case de pariuri) care nu sunt înregistrate fiscal în România, aceste venituri se declară în formularul 201- "Declaraţie privind veniturile realizate din străinătate", al cărui termen de depunere este data de 25 mai 2016, formularul completându-se pentru fiecare ţară sursă de venit şi corespunzător perioadelor de realizare a câştigurilor respective.
O persoană fizică/PFA a încheiat în 2015 un contract de închiriere cu o altă persoană fizică și s-a înregistrat ca plătitor de impozit din chirii în octombrie 2015. În contract, chiria e stabilită în lei, cu mențiunea că aceasta se va modifica corespunzător dacă cursul valutar diferă cu mai mult de x%.
1. Cum află respectivul PFA dacă trebuie să includă în declarația 200 pe anul 2015 și venitul din chirii , respectiv care este elementul conținut în vectorul fiscal sau în declarația de înregistrare care separă cele două situații ? (Sau cum credeți că a considerat organul fiscal că este perceputa chiria, în lei sau valuta?)
2. Situația în care nu se includ veniturile din chirii în D200 este determinată de îndeplinirea a două condiții : venitul să fie exprimat în lei și impozitarea să fie în sistem forfetar - neîndeplinirea uneia dintre ele ducând la includerea acestor venituri în D200 pe 2015?
În limita informaţiilor furnizate de dumneavoastră, considerăm că în situaţia în care "în contractul de închiriere chiria e stabilită în lei", acesta nu se va declara în formularul 200. În situaţia în care părţile constată că se îndeplineşte condiţia potrivit căreia "cursul valutar diferă cu mai mult de x%", acestea trebuiau să modifice chiria printr-un act adiţional la contractul intiţial pe care să-l înregistreze la organul fiscal, care va dispune în funcţie de cele prevăzute în acest act.
Referitor la punctul 2, Codul fiscal prevede că nu se depune formularul 200 pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor a căror impunere este finală, respectiv pentru contribuabilii care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor pentru care chiria prevăzută în contractul încheiat între părți este stabilită în lei și nu au optat pentru determinarea venitului net în sistem real, iar la sfârșitul anului anterior nu îndeplinesc condițiile pentru calificarea veniturilor în categoria veniturilor din activități independente.
Am o problemă legată de declarația 200 la venituri din jocuri de noroc la distanță, în legătură cu definirea “venitului brut”. Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc susține că venitul brut reprezintă suma de bani retrasă din contul online în contul bancar al contribuabilului, deci suma efectiv încasată, însă nu știu cât se potrivește această definitie cu Codul fiscal. Casele de pariuri, având obligația legala de a ne trimite informații privind venitul brut, au trimis tot date privind sumele retrase în contul bancar.
Există o altă opinie care susține că venitul brut ar fi suma tuturor pariurilor câștigate în contul online, deci niște sume de bani virtuale încasate în contul online, nu sumele de bani retrase și încasate în contul bancar. Dacă este posibil, vă rog să mă lămuriți ce înseamnă “venitul brut” și ce sume ar trebui să declar în declaratia 200.
Potrivit prevederilor Codului Fiscal, contribuabilii care obțin venituri din jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker au obligația de a depune declarația privind venitul realizat. Această declarație se completează în baza informațiilor referitoare la fiecare venit brut, care v-au fost transmise de către organizatorii de jocuri de noroc la distanță. Având în vedere cele de mai sus, considerăm că venitul brut este venitul transmis de către organizatorii de jocuri de noroc.
Cum se raportează ANAF la veniturile obținute de la operatorii online de jocuri de noroc nelicentiați? În cursul anului 2015 s-a putut juca online la sute de operatori (primele licențe pentru online s-au dat abia la 1.07.2015). Aceste venituri obținute în 2015 de la operatori care astăzi nu au licență nu pot fi trecute pe declaratia 200 întrucât acești operatori nu au CIF. Cum putem dovedi funcționarilor ANAF că aceste sume chiar provin din jocuri de noroc, astfel încât să fie impozitate cu 1% ? Aceste venituri au fost obținute în România (legislația jocurilor de noroc se bazează pe principiul că operatorii online prestează servicii pe teritoriul României) deci trebuie declarate pe 200, nu pe 201 (declarația 201 se adresează veniturilor din jocuri de noroc ce necesită prezența fizică a a jucătorului în străinătate).
Potrivit legislației în vigoare, aveti obligația declarării în formularul 200 a veniturilor obtinute în România din jocuri de noroc online. Justificarea sumelor se face pe baza documentului eliberat de organizatorul de jocuri/plătitorului de venituri sau pe baza altor documente justificative (exemplu: extras de cont) .
În cazul unui PFA cu activitate de comerț, la completarea declaratiei 200, pentru stabilirea venitului net anual, trebuie diminuate cheltuielile deductibile cu valoarea stocului de marfă existent la sfârșitul anului?
Potrivit Codului fiscal, condițiile generale pe care trebuie să le îndeplinească cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității independente, pentru a putea fi deduse, în funcție de natura acestora, sunt:
- să fie efectuate în cadrul activităților independente, justificate prin documente;
- să fie cuprinse în cheltuielile exercițiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite.
Am primit o fișă de portofoliu de la bancă. Ce declarație depun? Până la ce dată? Ce impozit datorez? Care este termenul de plată? Dacă sunt și salariată datorez și C.A.S.S?
Pentru câştiguri sau pierderi realizate în anul 2015 din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, aveţi obligaţia depunerii formularului 200, care se completează pe baza documentelor justificative, eliberate de intermediari/societăţile de administrare a investiţiilor sau alţi plătitori de venit, privind tranzacţiile efectuate cu titluri de valoare.
La declaraţie se anexează aceste documente justificative - fişa de portofoliu pe care aţi primit-o, privind tranzacţiile efectuate, din care să rezulte câştigul net/pierderea netă declarat/declarată.
Declaraţia 200 o veţi depune până la data de 25 mai inclusiv, la organul fiscal în a cărui rază teritorială aveţi domiciliul, potrivit legii. Impozitul datorat pentru această categorie de venituri se va calcula de către unitatea fiscală teritorială, prin aplicarea cotei de impozitare (16%) asupra câştigului net anual impozabil, care se determină ca diferenţă între câştigul net anual şi pierderile reportate din anii fiscali anteriori. Impozitul datorat se achită în termen de 60 zile de la primirea Deciziei de impunere anuală, emisă de unitatea fiscală.
Dacă în anul 2015 aţi avut şi venituri din salarii, nu datoraţi contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din investiţii (tranzacţii cu titluri de valoare).
Comentarii articol (1)