Legea nr. 218/2016 pentru modificarea art. 3 alin. (1) din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 931 din 18 noiembrie 2016 și se aplică începând de astăzi.
Valoarea nominală maximă a unui tichet de masă a fost stabilită la suma de 15 lei. Legea prevedea până acum o valoare nominală maximă de 1,5 lei, însă valoarea individuală poate fi indexată semestrial de către Ministerul Muncii, astfel că ajunsese la suma fixă de 9,57 de lei.
Trebuie menționat că angajatorii nu sunt obligați să acorde tichete cu această valoare maximă, ci doar să se încadreze în ea. De exemplu, o firmă poate să acorde tichete cu o valoare nominală de 13 lei - lucru perfect legal din moment ce suma nu depășește 15 lei.
Angajatorii au posibilitatea de a acorda salariaților o alocație individuală de hrană, sub formă de tichete de masă. „Tichetele de masă sunt emise fie pe suport hârtie, fie pe suport electronic, sunt destinate exclusiv alocației individuale de hrană reglementate de prezenta lege și sunt suportate integral pe costuri de angajator”, scrie în Legea nr. 142/1998. Tichetele de masă tipărite sunt distribuite lunar, în ultima decadă a fiecărei luni pentru luna următoare, iar valoarea tichetelor de masă pe suport electronic este transferată, de asemenea, lunar, în ultima decadă a fiecărei luni pentru luna următoare.
„Tichetele de masă pe suport hârtie pot fi utilizate în unități de alimentație publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete, cu care unitățile emitente de tichete de masă pe suport hârtie au contractat prestarea serviciilor respective. Tichetele de masă pe suport electronic pot fi utilizate doar în unități de alimentație publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete, care au încheiat contracte de prestare a serviciilor reglementate de prezenta lege cu unitățile emitente de tichete de masă pe suport electronic, și trebuie să permită utilizarea, în mod exclusiv, în scopul folosirii alocației individuale de hrană”, este punctat în actul normativ.
Salariații pot să folosească lunar un număr de tichete cel mult egal cu numărul de zile lucrătoare în care sunt prezenți la serviciu. Tichetele de masă pot fi folosite exclusiv pentru plata mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare.
Comentarii articol (34)