Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 24/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 486 din 29 iunie şi a intrat astăzi în vigoare.
Potrivit actului normativ citat, deţinuţii care scriu lucrări științifice sau realizează invenții în perioada de detenție vor ieşi cu cel mult 20 de zile mai devreme din închisoare, indiferent de numărul lucrărilor științifice publicate pe durata executării pedepsei și numai în baza confirmării caracterului științific al lucrării respective, respectiv al brevetului, în cazul invențiilor: "în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii brevetate, se consideră 20 de zile executate, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice sau al invenţiilor realizate, pentru întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite", prevede noul act normativ, care a modificat Legea nr. 254/2013.
Totuşi, pentru a se putea aplica efectiv, noile dispoziţii aveau nevoie şi de norme de aplicare, astfel că în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 664 de marţi a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 593/2016 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 157/2016. Prin urmare, odată intrată în vigoare şi procedura privind elaborarea de lucrări științifice publicate sau de invenții brevetate de către persoanele private de libertate, noile reglementări se şi pot aplica efectiv.
Potrivit HG apărute ieri, confirmarea caracterului științific al lucrărilor se va face de către Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS), cu sprijinul logistic al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării. Mai departe, CNCS va desemna aleatoriu, în baza unei cereri scrise a deţinutului, trei evaluatori din baza de date, cărora nu li se va comunica identitatea autorului lucrării.
Totodată, publicarea lucrării ştiinţifice se va face prin grija și pe cheltuiala deținutului, la edituri recunoscute la nivel academic și fără implicarea administrației penitenciarului. În ceea ce priveşte invențiile, demersurile pentru obținerea brevetului de la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci va fi realizat exclusiv de către deținut.
De asemenea, pe perioada elaborării lucrării științifice sau a invenției, activitatea deținutului va fi monitorizată de o persoană desemnată din cadrul penitenciarului, care va întocmi un tabel nominal de pontaj la sfârșitul fiecărei zile. La rândul său, deținutul va avea obligația de a prezenta zilnic materialele elaborate, care vor fi consemnate într-un proces-verbal semnat atât de el, cât și de persoana desemnată să-i urmărească şi verifice activitatea.
Nu în ultimul rând, potrivit documentului citat, activitățile pe care le implică realizarea unei lucrări științifice sau invenții nu vor putea depăși durata de lucru prevăzută de legislația muncii și nu se vor putea suprapune cu alte tipuri de activități lucrative sau de altă natură pe care le efectuează deținuții.
Peste 300 de cărţi scrise în închisoare, doar în 2015
Impunerea unui număr fix de zile care pot fi acordate unei persoane condamnate la o pedeapsă privativă de libertate, inclusiv în situaţia pedepselor contopite şi indiferent de numărul de lucrări științifice sau de invenții brevetate vine în contextul în care, în luna februarie a acestui an, Guvernul a decis să suspende litera f) a articolului 96 din Legea nr. 254/2013, care stabilea reducerea pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare carte publicată de un deţinut.
De altfel, aşa s-a ajuns la situaţia în care în anul 2015 să fie înregistrate 337 de lucrări ştiinţifice realizate după gratii, cu 165 de autori. Dan Voiculescu, Dan Diaconescu, Ioan Niculae, George Copos sau George Becali sunt doar câţiva dintre cei care au profitat recent de prevederile legislative pentru a reveni mai repede în libertate.
Spre exemplu, fostul senator Dan Voiculescu a scris nu mai puţin de zece cărţi în închisoare, la fel ca şi omul de afaceri Dinel Staicu. La rândul său, Dan Diaconescu a reuşit performanţa de a scrie în închisoare cinci cărţi, majoritatea despre televiziune, în mai puţin de un an de zile, în timp ce câţiva dintre oamenii de fotbal condamnaţi în "Dosarul Transferurilor" au reuşit să obţină eliberarea condiţionată cu ajutorul cărţilor scrise pe perioada detenţiei.
Nu în ultimul rând, OUG nr. 24/2016, care se aplică de azi, stabileşte că în cazul în care o carte scrisă după gratii poartă semnătura mai multor autori, numărul zilelor considerate ca executate se va împărţi proporţional la numărul de coautori. Totodată, o solicitare nouă pentru elaborarea unei lucrări ştiinţifice sau invenţii va putea fi formulată doar după finalizarea lucrării anterioare.
Comentarii articol (1)