Ordinul ANAF nr. 2266/2016 pentru modificarea și completarea Procedurii de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații, aprobată prin Ordinul ANAF nr. 558/2016, a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 578 din 29 iulie 2016 și a intrat în vigoare la momentul publicării.
Prin intermediul acestui document, instituția a vizat excluderea din lista debitorilor cu obligații fiscale restante a persoanelor fizice și juridice ale căror datorii la bugetul de stat sunt mai mici sau egale cu suma pe care trebuie să o primească la rândul lor de la buget, prin restituire sau rambursare.
„Nu se consideră că un debitor înregistrează obligații fiscale restante în situația în care suma obligațiilor fiscale restante este mai mică sau egală cu suma de rambursat/restituit”, se arată în actul normativ recent intrat în vigoare.
Listele restanțierilor la buget conțin o nouă coloană, numită „Observații”, în care sunt trecute precizări privind starea juridică a fiecărui debitor în parte, respectiv insolvența, falimentul sau insolvabilitatea.
Modificările au fost deja implementate și pot fi observate în listele actualizate pe care Fiscul le-a publicat în cursul acestei săptămâni și care conțin restanțele pe care le au la bugetul de stat contribuabilii mici și cei mijlocii.
În ceea ce privește listele actualizate, care pot fi consultate AICI, pe acestea se regăsesc puțin peste 139.000 de contribuabili mici, care au, la 30 iunie 2016, datorii totale care depășesc 78 de miliarde de lei, precum și aproape 2.000 de contribuabili mijlocii care au obligații fiscale de 4 miliarde de lei. „Sunt cu 5.350 mai puțini datornici (contribuabili mici, n.red.) față de lista anterioară, dar suma care trebuie recuperată a crescut cu peste 1 miliard de lei”, se arată într-un anunț publicat de ANAF pe site-ul propriu.
Anul acesta, ANAF a publicat primele listele cu datornicii la buget în luna mai, printre restanțieri aflându-se peste 180.000 de contribuabili persoane fizice, peste 140.000 de contribuabili mici şi instituţii publice și peste 2.600 de contribuabilii mari și mijlocii.
Care sunt plafoanele de la care Fiscul publică restanțierii
Plafoanele de la care datoriile restante se publică pe site-ul Fiscului sunt, potrivit Ordinului ANAF nr. 558/2016:
- 100.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
- 50.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
- 10.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere;
- 1.500 lei, în cazul debitorilor persoane fizice, altele decât cele de la punctul anterior.
Începând din acest an, procedura de publicare a listei debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante este reglementată de Codul de procedură fiscală, vizate fiind atât persoanele fizice, cât și cele juridice. Până anul trecut, listele includeau doar firmele.
Pentru a descuraja acumularea de arierate bugetare de către contribuabili, persoane fizice și juridice, organele fiscale centrale publică, în prezent, pe pagina de internet a Fiscului, lista debitorilor „care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații, pentru fiecare buget administrat de organele fiscale centrale”. Listele conțin obligațiile fiscale restante existente la sfârșitul trimestrului de raportare și neachitate la data publicării listei.
În ceea ce privește obligațiile fiscale restante, acestea sunt reprezentate de obligațiile fiscale pentru care s-a împlinit scadența sau termenul de plată, precum și de diferențele de obligații fiscale principale și accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată. În același timp, există și anumite tipuri de obligații fiscale care nu sunt considerate obligații fiscale restante, după cum urmează:
- obligațiile fiscale pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată, potrivit legii, dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată;
- obligațiile fiscale stabilite în acte administrative fiscale a căror executare este suspendată;
- obligațiile fiscale cu termene de plată viitoare stabilite în planul de reorganizare judiciară.
Notă: Informaţii suplimentare despre listele datornicilor pot fi găsite aici, aici şi aici.