Recuperatorii de datorii au o serie de interdicții exprese atunci când vine vorba de contactarea cetățenilor și comunicarea cu aceștia, a căror încălcare este egală cu sancționarea drastică de către autorități. Prevederile se găsesc în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2016, ce a intrat în vigoare astăzi, și acestea vizează creditele pe care le contractează consumatorii.
Mai exact, contactarea datornicilor la locul de muncă al acestora, precum și comunicarea cu ei între orele 20:00 - 09:00 sunt interzise, după cum se arată în actul normativ. Totodată, interzisă este și „contactarea, în legătură cu recuperarea creanțelor, a oricărei altei persoane diferită de consumator, succesorii legali, avocatul sau împuternicitul acestuia, creditorul, avocatul sau împuternicitul creditorului”, scrie în OUG nr. 52/2016.
Tot de astăzi, recuperatorii de datorii nu au voie să folosească tehnici de hărțuire sau abuz și nici amenințări sau alte tehnici agresive, „cu scopul de a vătăma fizic ori psihic consumatorul ori rude ale acestuia ori de a-i afecta reputația sau proprietatea”, mai prevede documentul.
În afară de actele de procedură ce trebuie afișate la cererea executorului judecătoresc sau a instanței, recuperatorilor de creanțe le este interzis să afișeze, la ușa apartamentului sau a blocului, notificări/somații/adrese în legătură cu recuperarea creanțelor. De asemenea, recuperatorii nu pot să perceapă comisioane, dobânzi și dobânzi penalizatoare (în afară de dobânzile penalizatoare legale) și nici să perceapă costuri pentru activitatea de recuperare (în afară de costurile procedurilor de executare silită).
În principiu, încălcarea acestor prevederi poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 10.000 și 80.000 de lei, de către reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (la sesizarea cetățenilor sau din oficiu). Totuși, dacă este vorba de un credit pentru un bun imobil, amenda este cuprinsă între 20.000 și 100.000 de lei.
Consumatorii trebuie atenționați că pot contesta datoriile
Recuperatorii de creanțe sunt obligați, începând de-acum, să atenționeze cetățenii că sunt îndreptățiți să conteste atât existența datoriei, cât și cuantumul acesteia.
Concret, contestația poate fi transmisă în cel mult 30 de zile calendaristice de la primirea notificării. Conform OUG nr. 52/2016, în această perioadă, precum și până la momentul comunicării răspunsului, recuperatorilor le este interzis să deruleze activități pentru recuperarea datoriilor, altfel riscă o amendă cuprinsă între 10.000 și 80.000 de lei. La fel, dacă este vorba de un credit pentru un bun imobil, amenda este între 20.000 și 100.000 de lei.
Important de știut este că cetățenii pot să se adreseze direct instanțelor judecătorești pentru a contesta existența unei datorii sau cuantumul acesteia. Totodată, noile prevederi stabilesc că, dacă datoriile nu sunt contestate la recuperatori în termenul de 30 de zile calendaristice, acest fapt nu reprezintă o recunoaștere a sumei de către datornici, iar dreptul lor de a se adresa unei instanțe își păstrează valabilitatea.
Până acum, recuperatorii de datorii s-au ghidat după un Cod de conduită elaborat de Asociația de Management al Creanțelor Comerciale, despre care AvocatNet.ro a scris anul trecut. Totuși, Guvernul a decis să introducă în legislația creditelor atât interdicții exprese pentru recuperatori, cât și sancțiuni drastice pentru nerespectarea acestora.
În altă ordine de idei, ordonanța de urgență amintită dispune că, de la 1 ianuarie 2017, doar recuperatorii de datorii înregistrați la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vor putea să funcționeze în mod legal. Detalii despre acest aspect găsiți aici.
Notă: Informații pe larg despre noile reguli ce se aplică, începând de astăzi, în cazul creditelor pentru bunuri imobile pot fi găsite aici.
Comentarii articol (8)
uatia si iam rugat sami puna o suma mai mica dar au zis ca nu se poate iar eu nu am mai putut plati . spunetimi va rog ce pot sa fac deoarece imi trimet recuperatorii hirtii acasa
eu am avut un contract la un C.A.R. care si-a vandut acivitatea la un alt C.A.R. eu nefiind instiintata si bineinteles neavand un contract incheiat cu noul C.A.R. Sunt sunata din 2 in 2 zile sa mi se spuna ca inainteaza dosarul catre un executor judecatoresc daca nu ma duc sa achit ,suma comunicata de ei fiind mult mai mare decat ceea care aveam de achitat .I-am rugat sa imi trimita o instiintare cu un desfasurator sa vad de ce mi se ridica suma asa de mult fata de cat stiam ca aveam de platit.Mi-au trimis o norificare cu suma totala si dobanda aferenta care ma repet este mai mare decat aveam eu de platit. Ce pot sa fac in cazul asta?
Myultumesc