Beneficiile pe care șomerii și unii absolvenți le pot primi pentru că se angajează au fost majorate începând din 3 decembrie, printr-un act normativ despre care am scris în acest articol. Totodată, s-a introdus un nou tip de primă.
Ca urmare a acestor schimbări, s-a impus ca normele de aplicare a legislației în materia șomajului și stimulării ocupării forței de muncă să fie și ele modificate în consecință. Astfel, Hotărârea Guvernului nr. 885/2016 a fost publicată marți în Monitorul Oficial, dată la care a intrat în vigoare și a modificat normele Legii nr. 76/2002.
Mai jos găsiți condițiile în care se pot obține aceste prime, iar informații despre cuantumurile acestora sunt aici.
Prima de activare de 500 de lei
O facilitate nou-introdusă este prima de activare, în valoare de 500 de lei. Aceasta poate fi obținută de șomerii care reușesc să se angajeze cu normă întreagă în baza unui contract pe o perioadă de cel puțin trei luni. Hotărârea Guvernului nr. 885/2016 stabilește că trebuie să nu mai fi beneficiat de această primă în ultimele 12 luni și că trebuie să fii încadrat pe această perioadă minimă încă din momentul angajării. Dacă te angajezi pentru mai puțin de trei luni, nu poți obține prima de activare nici în cazul în care apoi se modifică durata încadrării în muncă.
În actul normativ se arată și care sunt actele necesare pentru a obține această primă. Pentru acordarea primei de activare de 500 de lei, șomerii trebuie să depună documentele (personal sau prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, fax sau e-mail) la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă unde se află în evidenţă, în termen de maximum 30 de zile de la data angajării.
Concret, documentele pe care trebuie să le ai sunt:
- cererea-tip;
- copia actului în baza căruia ai fost încadrat în muncă;
- angajamentul pentru respectarea obligației de a restitui integral sumele primite în situaţia în care raporturile de muncă încetează, într-o perioadă mai mică de trei luni de la data încadrării în muncă;
- declaraţia pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte că în ultimele 12 luni nu ai fost angajatul său.
Dacă vei beneficia de prima de activare, vei fi obligat să prezinți la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă dovada emisă de angajator că ești încadrat în muncă până la data de 15 a lunii următoare celor trei luni necesare. Banii îi vei primi într-o singură tranșă, în luna următoare lunii în care ai solicitat acordarea primei.
Primele de mobilitate de până la 15.000 de lei
Prima de încadrare poate fi obținută de șomerii care se angajează pentru o perioadă de cel puţin 12 luni într-o localitate aflată la cel puţin 15 km distanţă faţă de cea de domiciliu sau de reședință, iar cuantumul acesteia se va calcula la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi.
Prima de instalare se poate acorda șomerilor care se angajează pentru cel puţin 12 luni, la o firmă situată la o distanţă mai mare de 50 de km faţă de localitatea de domiciliu sau de reşedinţa, iar cuantumul va fi diferit, după cum urmează:
- 12.500 de lei pentru persoana fără loc de muncă ce îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja;
- 15.000 de lei pentru persoana fără loc de muncă ce îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja şi care este însoţită şi de membrii familiei; dacă această condiție nu mai este îndeplinită, nu ai obligația de a restitui banii primiți.
Hotărârea Guvernului nr. 885/2016 stabilește persoanele care pot obține prima de încadrare și de instalare (denumite prime de mobilitate), dar și pe acelea care nu le pot primi. Astfel, se pot bucura de acești bani șomerii care se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pe o perioadă de cel puţin 12 luni (şi îndeplinesc şi celelalte condiţii cerute de lege). Primele de mobilitate nu se pot cumula între ele, dar se pot cumula cu alte beneficii, astfel:
- prima de încadrare ce se acordă șomerilor care se angajează într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul se poate cumula cu suma lunară de 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj sau cu prima de încadrare acordată absolvenților ori cu prima de activare de 500 de lei;
- prima de instalare ce se acordă șomerilor care se angajează într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul se poate cumula cu suma lunară de 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj sau cu prima de încadrare acordată absolvenților.
În ceea ce privește prima de instalare, aceasta se obține în cazul schimbării domiciliul sau al stabilirii reședinței în altă localitate. Conform noului act normativ, nu se consideră schimbare de domiciliu și prin urmare nu poți obține facilitatea decât dacă erai stabilit în localitatea din care te muți pentru o perioadă de cel puțin de 36 de luni, anterioară datei încadrării în muncă.
Este foarte important să știi că pentru stabilirea distanței dintre localitatea de domiciliu şi cea în care urmează să te muți ca urmare a angajării, în vederea acordării primei de mobilitate (atât cea de încadrare, cât și cea de instalare), se utilizează distanța rutieră pe ruta cea mai scurtă.
Hotărârea Guvernului nr. 885/2016 modifică și actele de care ai nevoie pentru a obține primele de mobilitate. Pentru a beneficia de prima de încadrare, trebuie să depui documentele în termen de 30 de zile de la data încadrării în muncă, dar pentru prima de instalare termenul este de 60 de zile. Există opțiunea să le depui personal sau prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, fax sau e-mail.
Pe lângă cele pe care trebuia să le depui și până acum, hotărârea recent intrată în vigoare introduce și alte documente necesare. Așa că, în prezent, documentele pe care trebuie să le ai sunt:
- cererea-tip;
- actul de identitate care să ateste domiciliul tău şi, după caz, al membrilor familiei;
- dovada încadrării în muncă printr-un act eliberat de angajator cu precizarea locului în care vei lucra;
- angajamentul pentru respectarea obligației de a restitui integral sumele primite în situaţia în care raporturile de muncă sau de serviciu încetează, într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă;
- declaraţia pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte că în ultimii doi ani acesta (sau un alt angajator cu care are în comun administratorul sau un asociat) nu a mai fost în raporturi de muncă cu tine;
- declaraţia pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte dacă ți se va asigura sau nu locuinţă de serviciu;
- declaraţia ta pe propria răspundere din care să rezulte dacă autoritatea publică îți asigură sau nu locuinţă de serviciu;
- declaraţia pe propria răspundere a absolvenţilor licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie din care să rezulte că, la data solicitării primei nu au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi în condiţiile legii, după caz;
- declaraţia pe propria răspundere a angajatorului absolvenţilor instituţiilor de învăţământ din care să rezulte că nu are obligaţia, potrivit legii, de a angaja persoana din această categorie, după caz;
- certificatul de căsătorie și, după caz certificatele de naştere ale copiilor în copie certificată pentru conformitate, precum și actele prevăzute de lege în cazul familiilor monoparentale.
Alte modificări notabile
Hotărârea Guvernului nr. 885/2016 mai aduce și alte modificări. Astfel, șomerii care realizează venituri din activităţi autorizate potrivit legii pot beneficia de indemnizația de șomaj (dacă îndeplinesc și celelalte condiții cerute de lege), indiferent de venitul realizat, dacă dovedesc că activitatea respectivă a încetat în mod legal. Până acum, cei aflați în această situație trebuiau să arate că venitul obținut nu depășește valoarea indicatorului social de referință.
O altă modificare privește categoriile de persoane asimilate celor care nu obțin venituri. Aceasta este importantă deoarece una dintre condițiile pentru a obține indemnizație de șomaj este să nu ai venituri. Actul normativ introduce mai multe astfel de categorii, și anume persoanele care realizează venituri reprezentând indemnizaţie de neconcurenţă sau venituri reprezentând participarea la profit, care se acordă de către angajator, ulterior încetării contractului individual de muncă, dar și persoanele care realizează venituri din indemnizația primită cu ocazia organizării alegerilor. Și aceste persoane pot obține beneficiile acordate șomerilor, dacă îndeplinesc și celelalte condiții.
Comentarii articol (7)