Prin intermediul unui comunicat de presă remis redacţiei noastre în această dimineaţă, COTAR a anunţat că Fiscul a început procedurile de colectare a taxelor şi impozitelor datorate pentru veniturile încasate anul trecut de către şoferii Uber, acel serviciu care conectează pasagerii cu şoferii unor maşini dispuşi să ofere contra cost servicii de transport (ride sharing).
Potrivit comunicatului, astfel de servicii au luat amploare în ultima perioadă în România şi au făcut concurenţă neloială transportatorilor autorizaţi: "Sute de oameni s-au bucurat că pot sfida legile statului român, practicând taximetria neautorizată, în regim Uber. Atât în mediul urban, unde astfel de taximetriști neautorizați au funcționat în ultimii doi ani, cât și pe transportul de persoane din țară, unde sistemul bla-bla car a luat amploare (...), șoferii s-au îmbogățit peste noapte, pentru că n-au respectat prevederile legale - taxe, itp, impozite, garanții etc., pe care le plătesc, obligatoriu, transportatorii legali", scrie în documentul citat.
În acest context, ANAF ar fi cerut firmei Uber, din Olanda, lista detaliată cu toți utilizatorii, cu toate cursele operate în 2015, rute, distanțe și încasări. În plus, conform documentului celor de la COTAR, Fiscul ar fi trimis către birourile de colectare a taxelor locale aceste liste cu persoane și încasări, urmînd ca legea să fie aplicată corespunzător.
Totodată, există şi posibilitatea ca sumele câştigate să fie confiscate integral, anunţă patronatul, în condiţiiile în care acestea nu au fost declarate statului român: "Afacerile care păreau atât de bănoase vor deveni cele mai păguboase activități, dacă ANAF va confisca sumele integral. Orice încercare de contestare în instanță a acestei inițiative a Fiscului este inutilă, pentru că legea românească a fost încălcată, iar unul dintre principiile de bază ale Dreptului spune că necunoașterea legii nu exonerează de răspundere", se precizează în comunicat, acolo unde oferit şi exemplul unei persoane fizice din Bucureşti care ar fi obţinut, numai în 2015, peste 60.000 de lei din această activitate.
În concluzie, reprezentanţii COTAR îi avertizează pe toţi şoferii Uber, cât şi pe cei ce folosesc sistemul bla-bla car (aplicaţie care conectează şoferii care au locuri libere cu pasageri care merg în aceeaşi direcţie) că vor fi buni de plată, iar toate cursele efectuate se vor dovedi a fi făcute gratuit.
În altă ordine de idei, compania Uber tocmai a anunţat zilele trecute lansarea serviciului şi în Timişoara, care a devenit al patrulea oraş din ţară în care astfel de servicii de ride sharing sunt oferite, după Bucureşti, Cluj şi Braşov. Pentru a beneficia de serviciile Uber, clienţii trebuie să îşi descarce aplicaţia cu acelaşi nume pe telefonul mobil şi să comande o cursă. Plata se realizează prin intermediul unui card bancar înregistrat în aplicaţie, iar pasagerii primesc la finalul cursei o factură fiscală, pe adresa proprie de e-mail.
Notă: Redacţia noastră a cerut o confirmare sau infirmare din partea ANAF în legătură cu demararea procedurii prezentate, însă reprezentanţii Biroului de presă din cadrul instituţiei nu au dorit să facă vreun comentariu telefonic. În egală măsură, am solicitat şi un punct de vedere companiei Uber, pe care îl vom prezenta de îndată ce vom primi un răspuns.
Comentarii articol (1)