De la 1 martie 2017, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari este de 520 de lei, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2016, ce a modificat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009. Mai exact, nivelul a crescut cu 120 de lei față de valoarea anterioară de 400 de lei, de majorare urmând să se bucure peste un milion de persoane, conform Ministerului Muncii.
Așadar, 520 de lei a devenit valoarea minimă pe care trebuie să o primească orice pensionar din sistemul public, începând de astăzi. De exemplu, chiar dacă o persoană are stabilită o pensie de 350 de lei, aceasta primește 520 de lei, diferenţa de 170 de lei fiind suportată din bugetul de stat. Până ieri, persoana dată ca exemplu primea în mână 400 de lei, diferența de bani plătită de la bugetul de stat fiind de doar 50 de lei.
Concret, indemnizaţia socială pentru pensionari se stabilește ca diferenţă între nivelul de 520 de lei (valabil de la 1 martie 2017) şi nivelul cuantumului pensiei (cuvenit sau aflat în plată), conform noilor reguli.
Cei care se bucură de această facilitate sunt pensionarii din sistemul public de pensii şi cei din sistemul militar de pensii, indiferent de data pensionării, care au domiciliul în România și au pensia mai mică decât nivelul indemnizaţiei sociale, adică primesc mai puțin de 520 de lei (de la 1 martie 2017).
"În situaţia persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri", este prevăzut în OUG nr. 6/2009. Prin urmare, indemnizația se acordă numai persoanelor cu veniturile însumate sub nivelul de 520 de lei.
Indemnizaţia socială pentru pensionari se stabileşte şi se plăteşte de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin intermediul caselor teritoriale de pensii, şi se evidenţiază în mod distinct pe talonul de pensie.
Indemnizația socială este reglementată pentru a oferi un venit minim pensionarilor, pentru un trai decent. Aceasta s-a numit, la momentul introducerii sale în legislație, în 2009, pensie minimă garantată.
Important! Indemnizaţia socială se acordă fiecărui urmaş în parte dacă pensionarii beneficiază de pensie de urmaş.
Comentarii articol (42)