În 2017, ISR rămâne în continuare neschimbat la valoarea de 500 de lei. Suma aceasta este reglementată încă din 2008 prin Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
Totuși, valoarea indicatorului poate fi modificată de Guvern, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat an/an anterior. Dacă ISR se schimbă, asta înseamnă că toate prestaţiile sociale acordate prin raportare la acesta trebuie reactualizate.
ISR „reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, acordate atât în vederea asigurării protecţiei persoanelor în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, cât şi în vederea stimulării anumitor categorii de persoane pentru a se încadra în muncă, precum şi a angajatorilor pentru a încadra în muncă persoane în căutarea unui loc de muncă”, conform actului normativ menționat anterior.
Printre cele mai importante drepturi bănești acordate de stat în funcţie de acest indicator se numără indemnizaţia de şomaj, alocaţia de stat pentru copii sau ajutorul pentru încălzirea locuinţei.
ISR reprezintă o modalitate de calcul unitară prin care toate prestaţiile sociale se raporteze la o anumită valoare, au explicat în trecut reprezentanții Ministerului Muncii Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Deci, pentru a schimba cuantumul prestațiilor sociale nu este nevoie de mai multe hotărâri de guvern pentru fiecare drept în parte, ci este suficient un singur act normativ prin care se modifică doar valoarea ISR.
Comentarii articol (4)