Prin intermediul Programului Operațional Regional - măsura 2.2. (POR 2.2), o gamă variată de solicitanți eligibili vor putea solicita un sprijin financiar cuprins între 200.000 și un milion de euro pentru dezvoltarea activității proprii și începerea unora noi. Ajutorul nerambursabil se acordă pentru realizarea infrastructurii fizice, dar și pentru cheltuieli de minimis (implementarea unor sisteme de management al calității, protecției mediului și sănătății). Procentul de decontare poate ajunge la 70% în cazul infrastructurii fizice și 90% pentru cheltuielile de minimis, fără a depăși un milion de euro.
Condițiile în care proiectele pot obține finanțare prin intermediul POR 2.2 au fost detaliate inițial aici.
În cadrul acestui apel de proiecte sunt eligibile următoarele categorii de beneficiari:
- microîntreprinderile din mediul urban;
- IMM-urile din mediul urban;
- întreprinderile mijlocii non-agricole din mediul rural.
Solicitanții eligibili vor fi societățile constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile sau în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei. Proiectele se pot implementa în spațiul urban și rural, conform dimensiunii firmei solicitante de ajutor financiar nerambursabil, în toate regiunile țării, cu excepția regiunii București-Ilfov și a Deltei Dunării.
Ce cheltuieli sunt eligibile?
În cadrul acestui apel de proiecte, se acordă următoarele categorii de ajutor de stat, în funcție de tipul investiției:
Ajutor de stat regional pentru investiții - componentă obligatorie:
- construirea, extinderea spațiilor de producție/servicii;
- dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare online.
Acest tip de ajutor de stat se poate deduce într-un procent de cel mult 70% din valoarea eligibilă a cheltuielilor, dar fără a depăși valoarea de un milion de euro.
Ajutor de minimis - componentă opțională:
- implementarea procesului de certificare a produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice, sistemelor de management al calității, mediului sau sănătății;
- internaţionalizare (participarea, în calitate de expozant, la târguri și expoziţii internaționale).
Investiția în aceste tipuri de cheltuieli se va deduce în procent de 90%, iar ajutorul financiar nerambursabil nu poate depăși 200.000 de euro pe solicitant.
Atenție! Procentul de decontare a cheltuielilor eligibile este cuprins între 45% și 90%. Microîntreprinderile și întreprinderile mici își pot deconta cheltuielile efectuate într-un procent de 70%, iar întreprinderile mijlocii vor putea solicita un sprijin de cel mult 60% din valoarea eligibilă a proiectului. Aceste procente vor fi cu 15% mai reduse în cazul investițiilor propuse a se realiza în Regiunea de Vest.
Cum are loc depunerea proiectelor
Depunerea proiectelor va fi realizată în format electronic, prin intermediul aplicației MySMIS, ce este disponibilă la adresa de aici.
După depunere, proiectele vor parcurge un proces de evaluare a conformității și eligibilității, fiind verificată existența documentelor solicitate, termenul de valabilitate al acestora și respectarea altor condiții de formă. Doar proiectele declarate conforme și eligibile în urma acestei etape vor fi selectate din punct de vedere tehnic și financiar, urmând a primi un punctaj.
În cadrul acestei sesiuni de primire a proiectelor se aplică praguri valorice lunare. Pragul valoric este punctajul minim solicitat solicitanților sub care finanțarea nu este posibilă. Conform prevederilor din ghidul solicitantului, în cadrul apelului de proiecte ce va începe în data de 23 februarie 2017, la ora 12:00, se vor aplica următoarele praguri valorice:
- proiectele depuse în primele două luni trebuie să respecte un punctaj minim de 85 de puncte;
- dacă bugetul disponibil nu este consumat, depunerea proiectelor va continua și după data de 23 aprilie 2017, punctajul minim solicitat urmând a fi diminuat cu 5 puncte pe lună. Spre exemplu, pragul valoric minim va fi de 80 de puncte în cea de-a treia lună, 75 de puncte în luna a patra și așa mai departe.
Având în vedere modalitatea de evaluare a proiectelor depuse, este posibil ca bugetul disponibil acestui apel de proiecte să fie consumat înaintea celor șase luni anunțate, în cazul în care se vor depune suficiente cereri de finanțare.
Totuși, în cazul în care interesul pentru această finanțare va fi scăzut, iar bugetul disponibil nu va fi acoperit până la data limită de 23 august 2017, se va prelungi sesiunea de depunere a proiectelor, iar pragul valoric minim va fi, de asemenea, redus, oferind astfel mai multor beneficiari posibilitatea de a solicita sprijin financiar nerambursabil.
În continuarea articolului poți citi despre:
- regulile ce sunt folosite la departajarea proiectelor înscrise în POR 2.2;
- condițiile pe care ar trebui să le îndeplinești pentru a obține un punctaj ridicat la înscrierea proiectului;
- sfaturi pentru a-ți crește șansele la obținerea unei finanțări prin POR 2.2.
Reguli privind departajarea proiectelor
Ghidul solicitantului prevede pentru departajarea proiectelor depuse în cadrul POR 2.2 o grilă de verificare tehnică și financiară ce ține cont de două tipuri de criterii.
Condiții referitoare la solicitant
Solicitantul nu își poate îmbunătăți punctajul obținut la aceste criterii de departajare, fiind condiții ce se refeă la activitatea desfășurată, perioada financiară deja încheiată sau încadrarea investiției într-o strategie de dezvoltare existentă la nivel cel puțin local.
1. Activitatea pentru care se va solicita sprijin financiar nerambursabil
În cadrul măsurii 2.2 sunt eligibile numeroase activități economice, însă punctajul maxim va fi acordat doar următoarelor activități:
- produse textile și articole de îmbrăcăminte, încadrate în grupele CAEN 13xx, 14xx și 15xx;
- prelucrarea lemnului și fabricarea de mobilă, încadrate în grupele CAEN 16xx și 31xx;
- fabricarea calculatoarelor, a produselor electronice și electrice, încadrate în grupele 26xx și 27xx;
- fabricarea de utilaje și autovehicule, încadrate în grupele CAEN 28xx și 29xx;
- lucrări speciale de construcții, încadrate în grupa CAEN 43xx.
2. Indicatorii economici ai solicitantului, la data ultimului bilanț încheiat
Punctajul maxim va fi acordat doar solicitanților care au înregistrat, în ultimul an fiscal încheiat, indicatori econimici peste anumite praguri valorice. Fiind indicatori calculați pe baza datelor preluate dintr-un bilanț contabil deja încheiat, punctajul nu poate fi îmbunătățit.
3. Proiectul răspunde unor strategii de dezvoltare
Se va acorda un punctaj superior doar în cazul în care solicitantul propune un proiect ce se încadrează într-o strategie de dezvoltare locală sau urbană.
Condiții referitoare la proiect
Condițiile referitoare la proiect pot fi îmbunătățite, astfel că solicitantul își poate spori șansele de a primi finanțare prin adaptarea investiției, corectarea planului de afaceri și includerea în buget a unor cheltuieli suplimentare. Aceste criterii sunt:
1. Caracterul inovativ al proiectului
Vor fi punctate suplimentar doar proiectele care prevăd activități de inovare a produselor sau a proceselor interne ale societății. Astfel, inovarea se referă o activitate din care rezultă un produs, bun sau serviciu, nou sau semnificativ îmbunătăţit sau un proces nou sau semnificativ îmbunătăţit.
2. Indicatori economici previzionați la finalul celui de-al doilea exercițiu financiar complet, după finalizarea investiției.
Acești indicatori rezultă din analiza economico-financiară și prognoza economică efectuată de către beneficiar și consultantul său. Indicatorii pot fi îmbunătățiți prin reconsiderarea ipotezelor avute în calcul (valoarea investiției, veniturile estimate, cheltuielile de operare etc).
3. Calitatea planului de afaceri
Acest indicator se referă la fundamentarea investiției pe baza unor informații de piață realiste și verificabile. De asemenea, planul de afaceri trebuie să demonstreze existența unei piețe potențiale pentru produsele sau serviciile ce se vor obține în urma implementării proiectului, iar analiza de marketing este realizabilă.
4. Respectarea principiilor privind dezvoltarea durabilă, egalitatea de şanse, de gen și nediscriminarea.
În cadrul acestui criteriu de verificare nu se va puncta respectarea legislației naționale în aceste domenii, ci doar acele obligații pe care solicitantul și le asumă voluntar și care exced obligațiile legale minime.
Cum îți poți spori șansele de a obține un punctaj superior
Solicitanții de sprijin financiar în cadrul POR 2.2 își pot spori șansele de a fi selectați pentru finanțare dacă urmează pașii descriși în continuare.
Bugetul proiectului trebuie să fie fundamentat prin cel puțin două surse diferite (oferte, cataloage, site-uri web etc). Astfel, se vor atașa planului de afaceri documentele pentru justificarea prețului de investiție, iar soluția recomandată este aceea de a folosi oferte financiare și tehnice pe care ofertantul le va emite în atenția solicitantului de fonduri nerambursabile.
Ofertele trebuie să fie în termen de valabilitate la momentul depunerii proiectului și să conțină caracteristicile tehnice principale ale echipamentelor incluse în cheluielile cu investiția.
Este eronat să solicităm oferte cu o valoare supraestimată, întrucât acest lucru va atrage din partea evaluatorilor, cel mai probabil, o solicitare de clarificare și o eventuală corecție a bugetului.
Planul de afaceri trebuie să fie coerent, iar diversele secțiuni ale acestuia vor trebui corelate între ele, dar și cu cererea de finanțare. Astfel, valoarea investiției trebuie să fie aceeași, indiferent de secțiunea în care este detaliată. De asemenea, un alt element important al planului de afaceri este diagrama Gantt sau planul de activități al proiectului (numit și grafic de implementare fizic și financiar).
Planul de afaceri trebuie să se bazeze pe date statistice actuale, oficiale și verificabile. Se va indica, de asemenea, sursa fiecărei informații prezentate în planul de afaceri. Trebuie evitate situațiile în care se prezintă date culese de pe internet, care nu pot fi verificate, dar nici susținute în cazul în care evaluatorii vor adresa solicitări de clarificare.
Este necesar ca analiza concurenței să ofere suficiente date pentru aprecierea nivelului de calitate al produselor și serviciilor societății în raport cu concurența identificată. Este greșit să neglijăm prezentarea concurenților, mizând pe faptul că, în felul acesta, vom scoate în evidență unicitatea proiectului nostru. O listă detaliată a concurenților demonstrează faptul că solicitantul își cunoaște piața pe care activează și este pregătit să-și adapteze strategia în funcție de acțiunile cocurenților.
Trebuie, de asemenea, demonstrată existența unei cereri potențiale și să se prezinte evoluția acesteia în ultimii ani, dar și previziunile pentru perioada următoare, care să acopere cel puțin perioada de prognoză a proiectului.
Analiza economico-financiară a proiectului trebuie să ofere suficiente cu privire la ipotezele avute în vedere: capacitatea de producție, gradul de utilizare al capacității fizice, indicii de creștere ai afacerii estimați pentru perioada de prognoză, numărul suplimentar de locuri de muncă ce vor fi create etc);
La finalul realizării prognozei economice, este necesară compararea indicatorilor financiari obținuți cu cei prevăzuți în grila de evaluare tehnică și financiară. În cazul în care indicatorii nu sunt cei anticipați, ar trebui revăzute ipotezele de lucru și adaptat un scenariu nou.