Începând cu luna februarie 2017, firmele ce aplică impozitul spcific nu mai trebuie să plătească impozit pe venit de 16% pentru salariații pe care-i angajează pentru 12 luni. Așa prevede Codul fiscal în urma unor modificări operate de Executiv prin ordonanță de urgență.
Cu toate acestea, punerea în aplicare a scutirii necesita o detaliere în normele Codului fiscal. Din acest motiv, astăzi a apărut în Monitor Hotărârea Guvernului nr. 284/2017, ce stabilește exact cum se aplică scutirea de impozit pe venit a angajaților firmelor din domeniul cazării și cel al alimentației publice.
Concret, scutirea este valabilă pentru persoanele angajate cu contract individual de muncă, timp de 12 luni, indiferent că acesta este cu normă întreagă sau cu normă parțială. De asemenea, este explicat că măsura este valabilă doar pentru firmele ce desfășoară activități sezoniere corespunzătoare următoarelor coduri CAEN:
- 5510 - „Hoteluri și alte facilități de cazare similare”;
- 5520 - „Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”;
- 5530 - „Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere”;
- 5590 - „Alte servicii de cazare”;
- 5610 - „Restaurante”;
- 5621 - „Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”;
- 5629 - „Alte servicii de alimentație n.c.a.”;
- 5630 - „Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.
„Caracterul sezonier al unei activități (...) presupune o perioadă care se repetă de la an la an, în care anumite activități se impun a fi realizate pe durate relativ fixe în funcție de anotimp/de sezon”, este subliniat în actul normativ ce a modificat azi normele Codului fiscal.
Bine de știut este că scutirea de impozit pe venit se aplică numai pentru perioada în care contractele individuale de muncă ale salariaților în cauză se derulează efectiv. În mod obișnuit, impozitul pe venit datorat de salariați, potrivit Codului fiscal, este calculat, reținut și plătit statului direct de către angajatori, dar nu și în cazul forfetarului.
Impozitul specific a fost introdus în legislație începând cu prima zi a anului curent, iar acesta este aplicat de toate firmele ce ar fi trebuit, dacă nu apărea forfetarul, să se încadreze la impozit pe profit. Însă doar dacă activează în domeniul cazării și cel al alimentației publice. Informații pe larg despre acest nou tip de impozit pot fi găsite aici.
Comentarii articol (3)