Aceste centre oferă copiilor înscriși activități educative, recreative, de petrecere a timpului liber, pentru consolidarea competențelor dobândite sau de accelerare a învățării.
Înființarea și funcționarea unor centre de tip after school sunt reglementate de legislația specifică din domeniul educației și învățământului, respectiv prin:
- legea educației naționale nr.1/2011;
- ordonanța de urgență a Guvernului nr.75/2005 privind asigurarea calității în învățământ.
Astfel, antreprenorii interesați de începerea unei afaceri în acest domeniu trebuie să își înregistreze juridic activitatea sub forma unei societăți comerciale sau a unei organizații non-profit.
Cea mai accesibilă soluție de finanțare disponibilă în 2017 va fi oferită prin intermediul Programului România Start-Up Nation ce va debuta, conform estimărilor făcute de reprezentanții Ministerului pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat în data de 2 mai 2017.
Iată care sunt pașii ce vor trebui parcurși:
1. Înscrierea la Oficiul Registrului Comerțului (ORC) a societății
În cadrul programului România Start-Up Nation vor fi eligibile doar societățile comerciale, cooperative sau societățile debutante care au fost înregistrate la ORC după data de 30 ianuarie 2017.
Activitatea economică ce va permite desfășurarea acestui tip de servicii este regăsită în cadrul codului CAEN 8891 – Activități de îngrijire zilnică pentru copii. Dacă este cazul, acestui cod CAEN i se pot adăuga alte activități economice pe care societatea le va desfășura ca servicii suport pentru copii, precum activități de servire a mesei.
În cazul în care unitatea va include în pachetul serviciilor oferite și pe cele de servire a mesei vor fi necesare autorizații suplimentare, ceea ce va îngreuna și va amâna debutul activității. O alternativă o poate constitui încheierea unui contract cu o firmă de preparare și livrare a hranei la sediul unității, în sistem catering.
2. Obținerea avizelor și autorizațiilor
Pasul firesc, după înregistrarea la ORC a activității, ar fi obținerea avizelor și autorizațiilor necesare. Totuși, demararea acestei activități va fi posibilă doar după implementarea proiectului și obținerea finanțării nerambursabile. Astfel, la momentul înregistrării societății la ORC, codul CAEN trebuie să fie doar înregistrat, nu și autorizat. Autorizarea lui se va face la sfârșitul perioadei de implementare, atunci când toate achizițiile au fost realizate, iar spațiul este dotat corespunzător iar personalul a fost angajat și instruit.
3. Stabilirea eligibilității afacerii
Pentru a putea depune cererea de finanțare și planul de afaceri, este foarte important ca antreprenorul să verifice criteriile de eligibilitate solicitate prin intermediul ghidului solicitantului. Varianta supusă dezbaterii publice este disponibilă pe site-ul Agenției pentru implementarea programelor și proiectelor pentru IMM-uri, aici.
Metodologia finală de implementare a proiectelor va fi publicată în perioada următoare la aceeași adresă amintită mai sus, iar depunerea proiectelor este estimată a începe în data de 2 mai 2017.
Principalele condiții de eligibilitate sunt:
- firma trebuie să fie înființată începând cu data de 30 ianuarie 2017;
- sunt eligibile doar întreprinderile înregistrate ca SRL, societăți cooperative sau SRL-D;
- proiectele pot fi implementate în toate centrele urbane și regiunile mai puțin dezvoltate, cu excepția regiunii București-Ilfov;
- firma nu trebuie să aibă datorii la stat nici la momentul depunerii cererii de finanțare, dar nici la momentul semnării contractului de finanțare;
- firma nu trebuie să fie în stare de insolvență, faliment sau să aibă activitatea suspendată la momentul depunerii proiectului.
Regulile privind pregătirea și depunerea unui proiect în cadrul programului România Start-Up Nation au fost explicate în acest articol.
4. Găsirea unui consultant în afaceri
Pregătirea documentației necesare obținerii finanțării în cadrul acestui program de finanțare nu este condiționată de existența unui contract de consultanță. Totuși, pregătirea documentației de către un specialist poate spori șansele de a obține finanțarea dorită.
Consultanța reprezintă un serviciu eligibil în cadrul acestui proeict, astfel că plățile făcute către firma de consultanță se vor deduce în procent de 100% și în limita a 8.000 de lei, fără TVA.
Serviciile de consultanță vor include:
- pregătirea documentației în vederea obținerii finanțării necesare;
- asistență pentru implementarea proiectului.
Selectează cu atenție firma de consultanță cea mai potrivită proiectului tău. Citește acest articol.
5. Întocmirea unui buget al investiției
La data realizării acestui articol, metodologia de implementare prevede următoarele cheltuieli eligibile principale:
- chiria, în cazul în care spațiul nu este deținut în proprietate;
- echipamente, utilaje, instalații;
- mobilier și dotări;
- echipamente IT și soluții software necesare;
- realizarea unui site de prezentare, în limita a 10.000 de lei, fără TVA;
În prezent, următoarele cheltuieli nu sunt eligibile și vor fi suportate integral de către beneficiar, dacă ele vor fi parte din bugetul proiectului:
- TVA pentru investițiile necesare;
- salarii și contribuții sociale;
- realizarea constricțiilor.
După publicarea metodologiei de implementare finală, este posibil ca lista cheltuielilor eligibile să sufere modificări, astfel că este recomandată verificarea site-ului finanțatorului în perioada următoare.
6. Pregătirea documentației
Înființarea unui after school presupune, ca în cazul tuturor activităților economice demarate sau dezvoltate prin fonduri nerambursabile, pregătirea a trei documente:
- se va pregăti un plan de afaceri;
- se va întocmi o cerere de finanțare;
- se vor obține documentele suport menționate în ghidul solicitantului (normele metodologice de impelemntare).
Planul de afaceri este un document ce necesită informații despre:
- solicitant (forma juridică, sediul social, locul de implementare, asociați, acționari, etc);
- analiza de piață (clienți, furnizori, concurenți, analiza punctelor tari și a punctelor slabe);
- strategia de marketing (serviciile oferite, prețurile practicate, tendințele pieței și canalele de distribuție utilizate);
- prognoza economică și indicatorii investiției se vor calcula pentru o perioadă de trei ani de la momentul estimat pentru finalizarea proiectului.
Cererea de finanțare este doar un rezumat al planului de afaceri și amintește, de asemenea, și documentele atașate proiectului, făcând un opis al acestora.
Principalele documente solicitate sunt:
- certificatul de înregistrare al societății la ORC;
- certificatul constatator emis de ORC;
- copie a cărții de identitate a responsabilului de proiect;
- contract pentru spațiul în care viitoarea activitate se va desfășura;
- oferte de preț pentru achizițiile vizate (echipamente, mobilier, etc);
- diverse declarații pe proprie răspundere pentru confirmarea respectării cerințelor din ghidul solicitantului.
7. Depunerea proiectului
Depunerea proiectului va fi posibilă, conform estimărilor făcute de reprezentanții Ministerului pentru afaceri, comerț și antreprenoriat începând cu data de 2 mai 2017.
Depunerea va fi efectuată în sistem online, pe site-ul finanțatorului, aici.
Înregistrarea în program va presupune deschiderea unui cont de utilizator și încărcarea documentelor scanate.
În prezent, metodologia de implementare presupune finanțarea proiectelor în ordinea primul venit, primul servit, însă este foarte probabil ca acest criteriu de selecție să fie înlocuit cu unul prin care departajarea proiectelor să fie efectuată în ordinea inversă a punctajelor obținute de proiectele depuse.
Iată în ce constă evaluarea proiectelor, conform metodologiei publicate pe site-ul finanțatorului, în acest articol.
Comentarii articol (6)