În acest an, Ziua Muncii, ce va fi sărbătorită la data de 1 mai, va pica într-o zi de luni. Astfel, din moment ce aceasta este o zi nelucrătoare de sărbătoare legală, salariații se vor bucura de timp liber și, în mod automat, de o minivacanță de trei zile în intervalul 29 aprilie - 1 mai 2017.
În baza informațiilor puse la dispoziție de autorități, redacția noastră a putut să identifice categoriile de companii ce sunt vizate an de an de controalele inspectorilor, în special când vine vorba de sărbătorile majore precum Ziua Muncii.
În principal, în perioada premergătoare minivacanței de 1 mai, dar și în timpul acesteia, sunt șanse reale să vedem intensificări de controale din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Inspecției Muncii (IM) și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Înainte de toate, bine de știut este că estimările făcute de redacția noastră sunt strict orientative, nicidecum bătute în cuie, și că nu toate firmele ce ar putea fi vizate vor fi controlate efectiv. Totodată, trebuie reținut că există șanse ca și alte autorități să desfășoare controale suplimentare în perioada Zilei Muncii, nu doar cele amintite în acest articol. Pentru a consulta calendarul estimativ al controalelor la societăți pentru întreg anul 2017, intră aici.
În continuare poți citi despre:
- unde ar putea să desfășoare controale reprezentanții IGSU;
- ce firme ar trebui să se pregătească de eventuale verificări ale inspectorilor sanitari;
- domeniile de muncă sezonieră ce vor fi urmărite în controalele inspectorilor de muncă;
- unde sunt șanse mari să apară inspectorii Fiscului;
- ce aspecte caută să verifice autoritățile în perioada minivacanței de 1 mai.
De ajutor pentru tine: Vrei să afli cum să scapi cu bine dintr-un control al Fiscului? Hai la conferința „Inspecţii fiscale, contestații, litigii: Cum le gestionăm cu succes”, organizată de AvocatNet.ro în data de 30 mai 2017.
IGSU: Controale în tabere școlare, cluburi și discoteci
Deoarece vacanța elevilor este destul de lungă și înglobează atât Paștele, cât și minivacanța de 1 mai, inspectorii IGSU apar, cel mai probabil, în taberele școlare și în alte locuri în care copiii se mai pot duce în grupuri mari. Controalele sunt făcute de obicei înainte de începutul vacanței școlare, aceasta ținând de pe 15 aprilie 2017 și până pe 1 mai 2017 (adică două săpămâni și jumătate).
De asemenea, verificările pentru securitatea la incendiu ar putea fi extinse și în domeniile în care se estimează creșteri în vânzarea de bunuri și prestarea de servicii, în special în zonele turistice ale țării. În esență, vorbim despre supermarketuri și hipermarketuri, dar și despre unitățile de turism și agrement (hoteluri, restaurante, cluburi, baruri, discoteci etc.). În mod obișnuit, principalul aspect urmărit de personalul IGSU este autorizarea pentru securitatea la incendiu.
Notă: Informații mai multe despre controalele IGSU în 2017 sunt aici.
ANSVSA: Zonele turistice, în colimatorul inspectorilor sanitari
Referitor la domeniul produselor alimentare destinate consumatorilor, inspectorii sanitari își vor îndrepta atenția, în perioada minivacanței de 1 mai, către zonele cu potențial turistic ridicat. Aici vorbim nu doar de stațiunile de pe litoralul Mării Negre, ci și de stațiunile balneoclimaterice, stațiunile din zonele montane sau alte categorii de stațiuni cu potențial turistic.
În perioada vizată, reprezentanții ANSVSA își pot spori controalele în domeniul alimentației publice, adică la restaurante, fast-fooduri și terase, inclusiv la cele deschise temporar în parcuri, ștranduri sau locuri de recreere. În același timp, cofetăriile, patiseriile, pensiunile turistice sau magazinele alimentare pot fi și ele controlate.
Inspecțiile derulate la companii urmăresc, în mod obișnuit, verificarea actelor de proveniență pentru produsele vândute, a autorizațiilor de transport (atunci când se fac controale în trafic), a autorizărilor necesare pentru spațiile de prelucrare, depozitare și comercializare, precum și condițiile de igienă din unități sau etichetarea corespunzătoare a alimentelor.
Notă: Informații suplimentare despre verificările ANSVSA din acest an sunt aici.
IM: Domeniile ce necesită muncă sezonieră, în prim-plan
Îmbunătățirea condițiilor meteo odată cu apropierea sezonului estival înseamnă și o creștere a activității inspectorilor de muncă în domeniile în care sunt folosiți lucrătorii sezonieri. De exemplu, este vorba de domeniul construcțiilor.
Totuși, în perioada Zilei Muncii, personalul de control al IM își poate îndrepta atenția, de asemenea, spre zonele turistice. Ceea ce înseamnă, în general, inspecții în stațiunile de pe litoral, determinate de deschiderea oficială a sezonului estival. În acest caz, o atenție deosebită la verificări trebuie să acorde hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile.
Inspectorii muncii caută, înainte de toate, să depisteze orice formă de muncă la negru. Adică desfășurarea activităților plătite fără încheierea contractului individual de muncă și, automat, fără plata impozitelor și contribuțiilor către stat. În plus, reprezentanții IM pot avea în vedere, acolo unde este cazul, protecția angajaților la locul de muncă.
Notă: Dacă vrei să citești mai multe despre controalele IM în 2017, intră aici.
ANAF: Depistarea evaziunii fiscale în stațiunile turistice
Nu în ultimul rând, în minivacanța de 1 mai sunt șanse mari să vedem și ample acțiuni de control ale Fiscului, în special în condițiile în care entitatea aceasta și-a propus recent creșterea colectării de bani la bugetul statului.
În general, acțiunile de control ale ANAF au în prim-plan hotelurile, dar acestea se pot concentra, în egală măsură, pe restaurante, baruri, cafenele, terase, cluburi și discoteci. Ideea de bază este că, odată cu creșterea semnificativă a numărului de turiști, cresc șansele ca afaceriștii de sezon să încalce legislația contabilă și fiscală. Pe deasupra, inspectorii Fiscului cataloghează munca la negru sau la gri tot ca pe o formă de evaziune fiscală, din moment ce se evită plata de impozite și contribuții.
În altă ordine de idei, personalul de control al ANAF mai are în vedere verificarea actelor de proveniență pentru bunuri, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, a chitanțelor și a facturilor, dar și înregistrarea în contabilitate a tuturor achizițiilor și veniturilor reale. Având în vedere că 2017 este primul an de aplicare a impozitului specific, nu este exclus ca firmele să fie controlate, cu ocazia Zilei Muncii, și pentru a vedea dacă au depus până la finele lunii martie 2017 notificările de trecere la acest nou regim de impozitare.
Notă: Află mai multe despre inspecțiile ANAF în 2017 citind acest articol.
Comentarii articol (0)