Așa cum prevede Constituția României, Guvernul poate fi demis nu doar dacă prim-ministrul demisionează, ci și dacă Parlamentul decide să-i retragă încrederea acordată la învestire. Retragerea încrederii se face prin adoptarea unei moțiuni de cenzură într-o ședință comună a Senatului și a Camerei Deputaților.
„Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor”, scrie în Legea fundamentală a țării noastre, fiind subliniat că „Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate”.
O moțiune de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al parlamentarilor și trebuie comunicată Executivului la data depunerii sale. Moțiunile trebuie dezbătute și votate, prin vot secret cu bile, după trei zile de la data prezentării lor în ședința comună a Camerelor.
În aceste zile se discută despre demisia premierului Sorin Grindeanu, căruia liderii Partidului Social Democrat îi reproșează neîndeplinirea mai multor măsuri din programul de guvernare. Cu toate că agențiile de presă anunță că aproape toți miniștrii cabinetului Grindeanu deja și-au depus demisiile, premierul a anunțat că nu vrea să facă același lucru. Potrivit Constituției, dacă prim-ministrul își depune demisia, întreg Guvernul este demis.
Moțiunea de cenzură inițiată de peste 200 de parlamentari, pentru demiterea Guvernului Grindeanu, a fost prezentată duminică și a fost dezbătută și adoptată astăzi.
Notă: Procedura ce trebuie urmată în caz că premierul demisionează este descrisă succint aici.
Comentarii articol (0)