Dacă dorește, cel care-și face asigurare RCA poate să plătească în plus și să-și cumpere serviciul de decontare directă, potrivit Legii nr. 132/2017, noul cadru legal al RCA-urilor. Acest serviciu îi permite celui asigurat, ca prejudiciat în urma unui accident auto, să ceară despăgubirile direct de la propriul asigurător RCA. Totuși, serviciul de decontare directă e opțional pentru cel care-și face asigurarea RCA, însă asigurătorii trebuie să-l aibă în ofertele proprii, pentru a le permite celor interesați să-l cumpere, dacă vor.
"Persoana prejudiciată are dreptul să înainteze cererea de despăgubire către asigurătorul RCA sau către propriul asigurător RCA în cazul decontării directe, în cazul producerii unui risc acoperit prin asigurarea RCA sau către BAAR, în cazul producerii unui risc acoperit de acesta în condițiile prevăzute de prezenta lege. Persoana prejudiciată are dreptul, direct sau prin mandatari, să înainteze cererea de despăgubire către asigurătorul RCA sau către propriul asigurător RCA în cazul decontării directe, în cazul producerii unui risc acoperit prin asigurarea RCA, sau către BAAR, în cazul producerii unui risc acoperit de acesta în condițiile prevăzute de prezenta lege", scrie în legea care a intrat miercuri în vigoare.
Mecanismul nu este o noutate decât cu numele în noua lege RCA, pentru că el se regăsea și în vechiul cadru al asigurărilor auto obligatorii, adică în OUG nr. 54/2016, numai că sub numele de "compensare directă" și ca mecanism facultativ. Totuși, nu se prevedea nicăieri obligația pentru asigurători de a pune în ofertă și acest serviciu. Decontarea directă între asigurătorii RCA se poate aplica, potrivit Legii nr. 132/2017, dacă se îndeplinesc următoarele condiții generale:
- accidentele auto se produc pe teritoriul României;
- vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate/înregistrate în România;
- prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
- ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;
- prejudiciile exclud vătămările corporale.
"Decontarea directă nu afectează dreptul persoanei prejudiciate în urma unui accident auto produs de un vehicul asigurat RCA de a exercita acțiunea directă pentru recuperarea prejudiciului produs împotriva asigurătorului RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului auto", mai scrie în lege.
"Decontarea directă este un cost suplimentar asumat în condițiile în care asiguratul consideră că se poate baza pe asiguratorul său să-l despăgubească (integral și în termenele legale) și atunci când este victima unui eveniment rutier. În acest caz, asigurătorul RCA se va subroga în drepturile asiguratului și va recupera despăgubirea plătită de la asiguratorul RCA al șoferului vinovat. Ca urmare, dispare criteriul «prețul cel mai mic» atunci când se achiziționează asigurarea RCA, deoarece nu mai este o asigurare «pentru altul/ pentru terțul păgubit»", a explicat pentru redacția noastră Cătălin Chiriac, deputy CEO la Safety Broker.
Decontarea directă nu se poate aplica momentan
Mecanismul decontării directe nu e prevăzut în noua Lege RCA, ci în Norma Autorității de Supraveghere Financiară nr. 20/2017 privind asigurările auto din România, care stabilește, că asigurătorii RCA trebuie să încheie, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a normei (1 august 2017), un acord care să trateze modalitatea de decontare directă și regresele administrative.
Cu alte cuvinte, mecanismul nu se poate aplica efectiv la acest moment, pentru că nu există un astfel de acord. În respectivul acord, asigurătorii RCA vor cuprinde ce documente trebuie să conțină dosarul de daună în cazul decontării directe, cum se va comunica între părțile implicate, termenele de plată și modalitățile de compensare și garantare.
"Asigurătorul RCA al persoanei prejudiciate avizează asigurătorul RCA al persoanei vinovate de producerea evenimentului în termen de 3 zile de la data deschiderii dosarului de daună", scrie în normă. Apoi, asigurătorul persoanei vinovate va trebui să confirme valabilitatea RCA-ului într-un termen tot atât de scurt.
Potrivit normei, atunci când asiguratul prejudiciat merge la propriul asigurător pentru a cere despăgubirile, în baza decontării directe, sunt opozabile asigurătorului RCA al persoanei vinovate următoarele: constatarea avariilor, soluțiile tehnice adoptate, dar și modul de stabilire a cuantumului despăgubirilor, cuvenite în baza contractului RCA.
Comentarii articol (0)