In dreptul romanesc, exita doua modalitati de stabilire a filiatiei fata de tata (paternitate), si anume:1. procedura administrativa, prin care tatal efectueaza recunosterea voluntara a filiatiei, si, 2. procedura judecatoreasca, prin care tatal este obligat sa recunosca filiatia, prin intermediul unei hotarari judecatoresti.
(Temeiul de drept se afla in art. 53 Codul familiei coroborat cu art. 56 C. fam:
Art. 53: ...Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei.
Copilul nascut dupa desfacerea, declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea sa a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua casatorie.”
Art. 56: " Filiatia fata de tata se stabileste, in afara de cazurile prevazute in art. 53, prin recunoastere sau hotarare judecatoreasca.")
Recunoasterea este actul prin care un barbat declara a un anumit copil este al sau.
In concluzie, modalitatile juridice prin care se poate efectua stabilirea filiatiei fata de tata pentru copilul din afara casatoriei, sunt:
1.RECUNOSTEREA VOLUNTARA, care se poate realize prin:
Declaratie facuta la serviciul de stare civila odata cu inregistrarea nasterii, caz in care numele tatalui este trecut in actul de nastere al copilului.
Declaratie facuta dupa inregistrarea nasterii copilului, pe care o poate depune la orice srviciu de stare civila, ea urmand sa fie trimisa la starea civila unde s-a inregistrat nasterea, pentru a fi inscisa potrivit art. 44 si art. 45 din Legea 119/1996.
Inscris autentic, dat in fata Notarului Public, a primariilor, sau in fata instantelor judecatoresti;
Testament;
Recunoasterea de paternitate are urmatoarele caractere juridice :
Este un act personal, care nu poate fi facut decat de tatal copilului;
Este un act declarativ de drepturi, deoarece se refera la un fapt preexistent, produce efecte retroactive, pana la momentul nasterii copilului, iar daca se pune problema vocatiei la mostenire a copilului, are efect retroactiv pana in momentul conceptiei;
Este un act unilateral si irevocabil;
(Temei de drept: art. 7 din Decretul 31/1954:
Art. 7: ... "Capacitatea de folosinta incepe de la nasterea persoanei si inceteaza cu moartea acesteia.
Drepturile copilului sunt recunoscute, de la conceptiune, insa numai daca el se naste viu.")
2. RECUNOSTEREA FORTATA, se poate realize prin:
Hotarare judecatoreasca.
Actiunea in justitie pentru stabilirea filiatiei copilului nascut in afara casatoriei, fata de tatal sau este o actiune care are drept subiect titular pe copilul nascut in afara casatoriei, acesta fiind singura persoana in masura sa promoveze o astfel de actiune. Aceasta este o actiune in reclamatie de stare civila si are ca obiect, determinarea, pe calea justitiei, a legaturii de filiatie dintre copilul din afara casatoriei si tatal sau.Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei se introduce, in mod firesc, impotriva pretinsului tata.(Ex: Sentinta civila nr. 3361/04.11.1963, a Tribunalului Popular Turda, prin care s-a stabilita ca:”..Paratul care, la prima zi de infatisare, recunoaste copilul, nu datoreaza cheltuieli de judecata..”).
In plus, din aceasta practica judiciara, reiese faptul ca, in functie de atitudinea tatalui, instanta va administra sau nu probe. Astfel, in cazul tatalui care recunoaste copilul, instanta de judecata va pronunta o hotarare fara a administra probatoriul, deoarece o astfel de recunoastere echivaleaza cu o recunostere voluntara data in fata organelor administrative(procedura in cadrul careia nu se administreaza probe: declaratii, probe biologice, etc.).
In schimb, daca tatal nu recunoaste copilul, in cadrul acestei actiuni, instanta, va trebui ca, in baza probelor administrate sa dovedeasca filiatia dintre copil si tata.
Actiunea in stabilirea paternitatii este o actiune care se poate porni in termen de un an de la data:
La care s-a nascut copilul;
La care pretisul tata(Dl. Ionescu) a incetat sa mai ofere intretinere copilului, sau a incetat convietuirea cu mama copilului.
(Temei de drept: art. 60 C. fmiliei:
Art. 60: “…Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita in termen de un an de la nasterea copilului.
..In cazul in care mama a convietuit cu pretinsul tata ori daca acesta din urma a prestat copilului intretinere, termenul de un an curge de la incetarea convietuirii ori a intretinerii.”)
In speta de fata, avand in vedere ca, chiar si in prezent tatal copilului presteaza intretinerea acestuia si locuiesc impreuna, termenul de introducere a actiunii este legal.
Instanta competenta pentru judecarea cauzei este instanta judecatoreasca de la domiciliul paratului(tatalui).
Ce trebuie dovedit in cadrul actiunii de stabilire a paternitatii, atunci cand tatal nu recunoaste filiatia?
Pentru dovedirea actiunii in stabilirea paternitatii din afara casatoriei trebuie sa se dovedeasca urmatoarele imprejurari:
nasterea copilului:(certificat de nastere)
legaturile intime dintre tata si mama copilului in perioada conceptiei;(martori)
stabilirea in mod cert ca barbatul care a avut asemenea legaturi este tatal copilului(expertiza medico-legala de stabilire ADN).
In concluzie, cele doua proceduri de stabilire a filiatiei fata de tatal din afara casatoriei, se exclud una pe cealalta, fiind apanaje ale unor subiecte de drept diferite:astfel, prima procedura(administrativa) are drept titular pe tatal copilului, acesta fiind singura persoana care poate face recunosterea; cea de-a doua procedura(judecatoreasca) are drept titular copilul, care, il chema in judecata pe tatal sau, pentru stabilirea filiatiei.
(Temei de drept: art. 57 C. fam., art. 59 C. fam.:
Art. 57: “..Copilul conceput si nascut in afara de casatoriei poate fi recunoscut de catre tatal sau; dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendentii firesti.
Recunosterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie, dupa aceasta data;recunosterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament.;
Art. 59: “ Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele sau de catre mama, chiar daca este minora, ori, de reprezentantul sau legal.)
Totodata, pentru ca recunoasterea de paternitate sa produca efecte juridice, copilul trebuie sa indeplineasca anumite conditii.
Astfel, conditiile ce trebuie indeplinite de catre copil, pentru a opera stabilirea filiatiei fata de tatal din afara casatoriei, sunt:
1. copilul sa fie conceput
2. copilul sa fie nascut.
3. copilul sa se fi nascut in afara casatoriei.
Astfel, in probleme de succesiune(mosteniri) pentru a se stabili legatura de rudenie intre tata si copil, intereseaza data conceperii acestuia, pentru a se proteja interesul copilului al carui tata a decedat inainte de nasterea copilului. In acest caz, stabilirea paternitatii se face retroactiv , de la data conceperii copilului.
In toate celelalte cazuri, asa cum se prezinta si speta Dl. Ionescu, momentul stabilirii legaturii de rudenie dintre tata si copil este data nasterii copilului, fara a ne interesa cand anume a intervenit recunoasterea, si in acest caz, recunosterea operand retroactiv, de la data nasterii copilului.
(Temei de drept: art. 57 C. familiei-alin. 1:”..Copilul conceput si nascut in afara casatoriei…”)
Comentarii articol (0)