Este vorba despre dreptul salariatilor de a primi despagubiri banesti pentru asa-numitul prejudiciu moral.
Ce inseamna insa prejudiciul moral nimeni nu pare sa stie cu precizie, sigur e totusi ca schimbarea nu e pe placul nimanui: au obiectii si Guvernul, si sindicatele, si patronii.
Pana acum, legea prevedea ca angajatul putea solicita despagubiri doar daca suferea un prejudiciu material.
Acum intra in aceeasi categorie si prejudiciile de ordin moral, pe care insa legea nu le-a definit.
Acest lucru, a nemultumit guvernul, patronatele si sindicatele.
Initiativa de modificare a Codului Muncii nu a apartinut guvernului, a tinut sa sublinieze ministrul Muncii, Paul Pacuraru.
“Nu este un proiect de lege al guvernului. Guvernul a fost impotriva acestui proiect. Senatul a respins. Camera decizionala, Camera Deputatilor, l-a adoptat. Si acum ne trezim in situatia in care pe acest proiect va trebui sa gasim solutii”, a spus la BBC Paul Pacuraru.
Ministrul Muncii mai spune ca ambiguitatea legii va deschide calea pentru o multime de procese.
Sindicatele si patronatele sunt nemultumite
Sindicatele se tem ca, in forma actuala, legea duce la comiterea de abuzuri, atat de catre angajatori, cat si de catre angajati.
Si asta din cauza ambiguitatii legii, care va crea probleme si justitiei, considera presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
“Ar fi trebuit ca legea codului muncii sa prevada in mod clar care sunt aceste prejudicii morale, si definitia lor ca atare, tocmai pentru a permite o incadrare corecta”, spune Bogdan Hossu.
Patronatele nu vad nici ele cu ochi buni modificarea Codului Muncii, pe care, de altfel, au dezaprobat-o de la bun inceput.
Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu, crede ca ar fi bine ca legea sa nu fie aplicata, deocamdata.
“Ministerul Muncii sa initieze in regim de urgenta o suspendare a aplicarii acestei clauze – spune Ovidiu Nicolescu, urmand ca in luna septembrie, cand se intoarce toata lumea din concediu, sa avem o discutie pe aceasta tema.
Pentru a rezolva aceasta situatie, ministrul Muncii, Paul Pacuraru se gandeste intai la definirea clara a ceea ce in lege este denumit prejudiciu moral suferit de angajat.
El nu exclude insa si initierea unui proiect de lege pentru modificarea acestui articol din Codul Muncii.
La randul sau, si presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, crede ca este nevoie de o lege clara care sa elimine ambiguitatile din Codul Muncii.
Pana la eventualele schimbari insa Codul Muncii in forma actuala este in vigoare.
Comentarii articol (0)