avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate despre deshumare
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

despre deshumare

ma numesc Marin si as vrea sa stiu care sunt pasii de urmat pentru a deshuma pe cineva care a fost inmormantat de aproape 2ani si al inhuma intr-o alta parohie din aceeasi localitate?Mentionez ca este vorba despre sora mea care si_a dorit sa fie inmormantata in cealalta parohie iar noi am aflat mai tirziu ,iar fostul ei sot s-a recasatorit si nu stiu daca v-a fi de acord.Deaceea va intrb ce se poate face si cum putemincepe demersurile legale in acest caz/
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 13:20, 9 Decembrie 2011
Cimitirul din localitatea dvs. are i mod sigur un Regulament care cred ca seamana cu acesta (al unui oras ales la intamplare).


Art.79.
Exhumarea cadavrelor şi transportul lor se face numai după 7 ani de la înhumare şi nu necesită autorizaţie sanitară.
Deschiderea mormintelor şi deshumarea cadravelor, înainte de împlinirea termenului de 7 ani, dar nu mai devreme de un an, se va face numai cu avizul organelor sanitare şi antiepidemice teritoriale şi cu respectarea următoarelor condiţii:
a) deshumarea se face în perioada 1 noiembrie - 31 martie;
b) în cazul în care cadavrul exhumat urmează să fie reînhumat în Cimitirul Municipal al orasului, acesta va fi aşezat în sicriu din lemn şi bine închis;
c) în cazul în care cadavrul exhumat urmează să fie reînhumat în altă localitate, acesta va fi aşezat în sicriu căptuşit cu tablă şi bine închis;
d) transportul cadavrului să se facă în timpul cel mai scurt.

Art.82.
a) Deschiderea mormintelor pentru efectuarea deshumărilor şi reînhumărilor se poate face numai cu acordul concesionarului sau moştenitorilor legali.
b) Deshumările şi reînhumările se vor face obligatoriu în prezenţa unui reprezentant al familiei decedatului şi sub supravegherea unei persoane desemnate din partea conducerii administraţiei cimitirului, iar operaţiunile se vor consemna într-un registru special unde vor semna ambele părţi.
c) În cazul în care, în termen de 60 zile de la expirarea termenului de 7 ani, reprezentantul familei nu se prezintă pentru deshumare, deşi a fost anunţat în scris cu confirmare de primire, operaţiunea de deshumare se desfăşoară numai în prezenţa delegatului administraţiei cimitirului, care consemnează în registrul menţionat la aliniatul precedent, lipsa reprezentantului familiei şi locul de reînhumare a osemintelor.



Acum puteti face deshumarea doar daca ex-sotul isi da acordul (presupun ca este concesionarul locului).
Dupa 7 ani, daca dumnealui nu va plati concesiunea in continuare nu cred ca ati mai avea nevoie de acord - va trebui doar sa aveti grija sa faceti cererea de deshumare in termen de 60 de zile de la data la care a fost concesionat locul de veci.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locuri de veci - in conditiile date sunt cumparate sau concesionate? carmen bodeanu carmen bodeanu In anul 1994,parintii mei \\"cumpara\\"de la o parohie 2 locuri de veci;actul incheiat este o adeverinta cu stampila parohiei in care se spune:\\"se adevereste ... (vezi toată discuția)
Intrarea in proprietatea unui loc de veci simi7705 simi7705 Buna ziua. Sotul meu a decedat acum 21 de ani iar la momentul acela eu i-am dat banii pentru a cumpara locul de veci cumnatului meu, fratele decedatului.Acesta ... (vezi toată discuția)
Vinderea unei concesiuni (loc de veci) Gabriel F. Gabriel F. Bună ziua Părinţii mei au concesionat un loc de veci la Brasov , pe o perioada de 49 de ani , în 2012.Toate taxele sunt plătite \"la zi\" şi chiar în ... (vezi toată discuția)