avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturile gravidelor la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturile gravidelor la locul de munca

Buna ziua!

Va scriu cu privire la un aspect ce deja devinde deranjant. Lucrez intr-o corporatie si se pare ca sefa mea si-a facut un obicei din a ma tine peste program...mai cu seama, acest lucru se intampla de cand am instiintat-o ca sunt insarcinata.
Este normal sa se intample asa ceva? Ce pot face legal?
As vrea sa duc scrisoarea medicala pentru reducerea programului de lucru de la 8 ore la 6 ore, insa sunt absolut convinsa ca nu va respecta acest program...
Chiar nu stiu cum sa procedez intr-un astfel de caz!
Mentionez ca i s-au mai facut reclamatii la HR, insa pe alte teme.


Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:40, 27 Iulie 2016
Depuneti sesizare la ITM.

1. Munca suplimentara va fi efectuata doar cu acordul angajatului si doar daca exista o solicitare in acest sens din partea angajatorului.

art.120 C.mun.
.....
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 121 C.mun.
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
.....

Nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentara se sanctioneaza de catre ITM cu o amenda de la 1500 lei la 3000 lei, conform art. 260 alin.1 lit. i din Codul Muncii.

2. În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale, conform art.13 din OUG 96/2003.

3. Art. 27 din OUG 96/2003
(1) Încălcarea următoarelor dispoziţii constituie contravenţie şi se sancţionează astfel:

....
b) încălcarea dispoziţiilor prevăzute la art. 9, 10, art. 12 alin. (3), art. 13-15, 19, art. 20 alin. (2) şi (4), art. 21 alin. (1) şi (2), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor contravenţionale corespunzătoare se fac de către:
a) inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă pe a căror rază teritorială se afla sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului şi, respectiv, de către personalul împuternicit al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pentru contravenţiile la dispoziţiile prevăzute la art. 6, art. 7 alin. (1), art. 8, 9, art. 12 alin. (3), art. 13, art. 17 alin. (1), art. 18, art. 19 alin. (1) şi (4), art. 20 alin. (2) şi (4), art. 21 alin. (1) şi (2) şi art. 26 alin. (1);
......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca Andreealuca32 Andreealuca32 Buna seara as avea si eu o intrebare...lucrez la un magazin am ramas gravida iar eu am un program de 6 ore pe zi si sunt platita dupa statul de plata...este ... (vezi toată discuția)
Reducerea programului de lucru la gravide alexandrautu alexandrautu Buna ziua, Sunt insarcinata in 10 saptamani si am primit recomandare de la medical de familie si de la specialist de reducere a programului de lucru de la ... (vezi toată discuția)
Legalitate stat peste program fara a fi platite ore suplimentare? dexro dexro Compania pentru care lucrez si-a facut un obicei de a tine angajatii peste program, fara a fi platite ore suplimentare. Surplusul de munca nu este foarte mare, ... (vezi toată discuția)