avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce trebuie sa fac
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce trebuie sa fac

Sunt insarcinata in 26 de saptamani iar angajatorul m-a pus sa vin la 4 ore cu reducerea salarului la 400 lei.Nu vor sa ma duc nici la 6 ore cu mentinerea salarului si nici concediu de risc maternal nu vor sa imi acorde cu toate ca am hartie de la medicul ginecolog.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:56, 24 Ianuarie 2017
1. Concediu de risc maternal nu-l acorda angajatorul , ci medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens.

2. Potrivit OUG 96/2003, salariatele gravide au dreptul la reducerea timpului de lucru cu o patrime, cu mentinerea integrala a veniturilor salariale.

OUG 96/2003
Art. 13
In baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale

3. OUG 96/2003
art.27
(1) Încălcarea următoarelor dispoziţii constituie contravenţie şi se sancţionează astfel:
a) încălcarea dispoziţiilor prevăzute la art. 4-6, art. 7 alin. (1), art. 8, art. 12 alin. (1) şi (2), art. 17, 18 şi art. 26 alin. (1), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;

b) încălcarea dispoziţiilor prevăzute la art. 9, 10, art. 12 alin. (3), art. 13 -15, 19, art. 20 alin. (2) şi (4), art. 21 alin. (1) şi (2), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor contravenţionale corespunzătoare se fac de către:
a) inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă pe a căror rază teritorială se afla sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului şi, respectiv, de către personalul împuternicit al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pentru contravenţiile la dispoziţiile prevăzute la art. 6, art. 7 alin. (1), art. 8, 9, art. 12 alin. (3), art. 13, art. 17 alin. (1), art. 18, art. 19 alin. (1) şi (4), art. 20 alin. (2) şi (4), art. 21 alin. (1) şi (2) şi art. 26 alin. (1);
...

4. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca Andreealuca32 Andreealuca32 Buna seara as avea si eu o intrebare...lucrez la un magazin am ramas gravida iar eu am un program de 6 ore pe zi si sunt platita dupa statul de plata...este ... (vezi toată discuția)
Acordare program redus gravide Lidia Horeanu Lidia Horeanu Buna ziua, Am o intrebare in ceea ce priveste conditiile de acordare a programului redus la gravide... Am o scrisoare medicala in care, printre altele, se ... (vezi toată discuția)
Reducerea programului de lucru la gravide alexandrautu alexandrautu Buna ziua, Sunt insarcinata in 10 saptamani si am primit recomandare de la medical de familie si de la specialist de reducere a programului de lucru de la ... (vezi toată discuția)