Buna ziua,
Am o intrebare in ceea ce priveste conditiile de acordare a programului redus la gravide... Am o scrisoare medicala in care, printre altele, se recomanda "evita programul de lucru prelungit" ceea ce nu am avut, am lucrat norma pe norma, si "evaluare prin medicul de medicina muncii pentru concediu de risc prenatal" ( prenatal, nu maternal). Colega de la Ru al companiei in care lucrez mi-a comunicat faptul ca nu mi se poate acorda in baza acestei scrisori, reducere de program, ci concediu maternal (ceea ce momentan, nu consider a-mi fi necesar..). Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in aceasta privinta. Mentionez ca am un job ce presupune ortostatism prelungit. Multumesc!!
OUG 96/2003
art.13 În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale.
art. 27
(1) Încălcarea următoarelor dispoziţii constituie contravenţie şi se sancţionează astfel:
a) încălcarea dispoziţiilor prevăzute la art. 4-6, art. 7 alin. (1), art. 8, art. 12 alin. (1) şi (2), art. 17, 18 şi art. 26 alin. (1), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
b) încălcarea dispoziţiilor prevăzute la art. 9, 10, art. 12 alin. (3), art. 13-15, 19, art. 20 alin. (2) şi (4), art. 21 alin. (1) şi (2), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor contravenţionale corespunzătoare se fac de către: a) inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă pe a căror rază teritorială se afla sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului şi, respectiv, de către personalul împuternicit al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pentru contravenţiile la dispoziţiile prevăzute la art. 6, art. 7 alin. (1), art. 8, 9, art. 12 alin. (3), art. 13, art. 17 alin. (1), art. 18, art. 19 alin. (1) şi (4), art. 20 alin. (2) şi (4), art. 21 alin. (1) şi (2) şi art. 26 alin. (1);
Va multumesc pentru raspuns! Practic eu as putea beneficia de reducerea timpului de lucru si in baza unei adeverinte eliberate de medicul de familie, prin care se recomanda acest lucru?
Pentru reducerea programului de lucru, adeverinta medicala emisa de catre medicul de familie trebuie prezentata medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.
Medicul detine materialul cu riscuri profesionale existente la locurile de munca/ posturile de lucru/ pentru activitatile desfasurate pus la dispozitie de catre angajator si dosarul medical al lucratorului.
In baza acetor documente, in urma unei examinari medicale a salariatei conform prevederilor din fisa cu analize medicale corespunzatoare pentru locul de munca al salariatei (anexa la HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor), medicul specialist de medicina muncii poate emite recomandarea de reducere a programului de lucru al salariatei, recomandare obligatorie pentru angajator.