avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordare program redus gravide
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordare program redus gravide

Buna ziua,
Am o intrebare in ceea ce priveste conditiile de acordare a programului redus la gravide... Am o scrisoare medicala in care, printre altele, se recomanda "evita programul de lucru prelungit" ceea ce nu am avut, am lucrat norma pe norma, si "evaluare prin medicul de medicina muncii pentru concediu de risc prenatal" ( prenatal, nu maternal). Colega de la Ru al companiei in care lucrez mi-a comunicat faptul ca nu mi se poate acorda in baza acestei scrisori, reducere de program, ci concediu maternal (ceea ce momentan, nu consider a-mi fi necesar..). Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in aceasta privinta. Mentionez ca am un job ce presupune ortostatism prelungit. Multumesc!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:36, 3 Iulie 2018
OUG 96/2003
art.13
În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale.


art. 27
(1) Încălcarea următoarelor dispoziţii constituie contravenţie şi se sancţionează astfel:
a) încălcarea dispoziţiilor prevăzute la art. 4-6, art. 7 alin. (1), art. 8, art. 12 alin. (1) şi (2), art. 17, 18 şi art. 26 alin. (1), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
b) încălcarea dispoziţiilor prevăzute la art. 9, 10, art. 12 alin. (3), art. 13-15, 19, art. 20 alin. (2) şi (4), art. 21 alin. (1) şi (2), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor contravenţionale corespunzătoare se fac de către:
a) inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă pe a căror rază teritorială se afla sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului şi, respectiv, de către personalul împuternicit al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pentru contravenţiile la dispoziţiile prevăzute la art. 6, art. 7 alin. (1), art. 8, 9, art. 12 alin. (3), art. 13, art. 17 alin. (1), art. 18, art. 19 alin. (1) şi (4), art. 20 alin. (2) şi (4), art. 21 alin. (1) şi (2) şi art. 26 alin. (1);
Va multumesc pentru raspuns! Practic eu as putea beneficia de reducerea timpului de lucru si in baza unei adeverinte eliberate de medicul de familie, prin care se recomanda acest lucru?
Dupa cum reiese din lege, raspunsul este da.
Va multumesc!
Pentru reducerea programului de lucru, adeverinta medicala emisa de catre medicul de familie trebuie prezentata medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.
Medicul detine materialul cu riscuri profesionale existente la locurile de munca/ posturile de lucru/ pentru activitatile desfasurate pus la dispozitie de catre angajator si dosarul medical al lucratorului.
In baza acetor documente, in urma unei examinari medicale a salariatei conform prevederilor din fisa cu analize medicale corespunzatoare pentru locul de munca al salariatei (anexa la HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor), medicul specialist de medicina muncii poate emite recomandarea de reducere a programului de lucru al salariatei, recomandare obligatorie pentru angajator.

Alte discuții în legătură

Concediu medical Andreeapetruta1988 Andreeapetruta1988 Buna ziua!sunt insarcinata in saptamana 16,imi pot lua medical acum pana intru in prenatal?ma doare spatele si nu mai pot lucra din cauza ca lucrez 13 ore ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa fac Criseka3366 Criseka3366 Sunt insarcinata in 26 de saptamani iar angajatorul m-a pus sa vin la 4 ore cu reducerea salarului la 400 lei.Nu vor sa ma duc nici la 6 ore cu mentinerea ... (vezi toată discuția)
Reducerea cu 25% a timpului de lucru la gravide timy2303 timy2303 Reducerea cu 25% a timpului de lucru la gravide Buna ziua. Sunt insarcinata in 9 saptamani, am primit recomandare din partea medicului ca sa mi se reduca ... (vezi toată discuția)