avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

Buna ziua!sunt insarcinata in saptamana 16,imi pot lua medical acum pana intru in prenatal?ma doare spatele si nu mai pot lucra din cauza ca lucrez 13 ore numai pe scaun!in ultimele 12 luni nu am avut nici o zi de concediu medical!multumesc,o zi buna!
Cel mai recent răspuns: Andreeapetruta1988 , utilizator 17:41, 5 Octombrie 2018
Va trebui sa mergeti la medicul de familie sau la medicul specialist ginecolog singurii in masura sa acorde concediu de risc maternal.
De ce lucrati 13 ore/ zi ? Care este programul mentionat in ROI al firmei ?
Puteti primi o recomandare medicala pentru a lucra cu program redus de 6 ore si sa primiti salariul integral.
Va trebuie cam 12 saptamani de concediu medical, pana puteti intra in concediu prenatal.

In aceasta situatie , v-ar ajuta acordarea unui concediu de risc maternal - durata maxima fiind de 120 de zile - in conditiile prevazute de OUG 96/2003.
OUG nr. 96/ 2003
Art. 5
(1) Pentru toate activitatile susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere la agenti, procedee si conditii de munca, a caror lista este prevazuta in anexa nr. 1, angajatorul este obligat sa evalueze anual, precum si la orice modificare a conditiilor de munca natura, gradul si durata expunerii salariatelor prevazute la art. 2 lit. c)-e), in scopul determinarii oricarui risc pentru securitatea sau sanatatea lor si oricarei repercusiuni asupra sarcinii ori alaptarii.
(2) Evaluarile prevazute la alin. (1) se efectueaza de catre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor se consemneaza in rapoarte scrise.

Art. 9
In cazul in care o salariata se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e) si desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, in sensul celor prevazute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.

Art. 12.
(1) Pentru salariatele care se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c) si d) si isi desfasoara activitatea numai in pozitia ortostatica sau in pozitia asezat, angajatorii au obligatia de a le modifica locul de munca respectiv, astfel incat sa li se asigure, la intervale regulate de timp, pauze si amenajari pentru repaus in pozitie sezanda sau, respectiv, pentru miscare.
(2) Medicul de medicina muncii stabileste intervalele de timp la care este necesara schimbarea pozitiei de lucru, perioadele de activitate, precum si durata perioadelor pentru repaus in pozitie sezanda sau, respectiv, pentru miscare.
(3) Daca amenajarea conditiilor de munca si/sau a programului de lucru nu este din punct de vedere tehnic si/sau obiectiv posibila sau nu poate fi ceruta din motive bine intemeiate, angajatorul va lua masurile necesare pentru a schimba locul de munca al salariatei respective.

Normele de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate :
Art. 49
Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condițiile prevăzute de OUG nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 25/2004, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 50 Certificatele de concediu de risc maternal se eliberează de medicul de familie sau de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30/31 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au născut recent sau care alăptează.
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Lucrez o zi si 1 zi libera,am dus scrisoare medicala la munca dar mi s a spus ca nu este personal ca sa pot lucra 6 ore!
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Este dreptul dvs , prevazut de OUG 96/2003, de a beneficia de o reducere a timpului de munca cu 2 ore.

OUG 96/2003
art.13
În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale.

art.27
(1) Încălcarea următoarelor dispoziţii constituie contravenţie şi se sancţionează astfel:
......
b) încălcarea dispoziţiilor prevăzute la art. 9, 10, art. 12 alin. (3), art. 13-15, 19, art. 20 alin. (2) şi (4), art. 21 alin. (1) şi (2), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor contravenţionale corespunzătoare se fac de către:
a) inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă pe a căror rază teritorială se afla sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului şi, respectiv, de către personalul împuternicit al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pentru contravenţiile la dispoziţiile prevăzute la art. 6, art. 7 alin. (1), art. 8, 9, art. 12 alin. (3), art. 13, art. 17 alin. (1), art. 18, art. 19 alin. (1) şi (4), art. 20 alin. (2) şi (4), art. 21 alin. (1) şi (2) şi art. 26 alin. (1);
....

Prin urmare, pentru incalcarea art.13 puteti sesiza ITM-ul.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.


2. In c.i.m. aveti mentionata aceasta durata a timpului de munca 13 ore/zi, repartizata o zi da,una nu ?

sau

aveti 8 ore/zi , inegal ?

Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
8 ore pe zi sunt

Editat: nu mai citati in intregime raspunsurile primite
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Concediu salariata sarcina cu risc madalina bobeica madalina bobeica Buna ziua, O salariata gravidă care are o sarcina cu risc de ce tip de concediu va putea beneficia până când intră în prenatală? Poate beneficia ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am 8 săptămâni de sarcina și este posibil sa ... VoicuDeea VoicuDeea Bună ziua, Am 8 săptămâni de sarcina și este posibil sa fie o sarcina toxică. Lucrez într-un spațiu comercial unde programul meu se desfășoară în ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal-in ce conditii? cocochannel cocochannel Stiu ca necunoasterea legii nu ne absolva de efectele ei,dar... Pe scurt,sint insarcinata in 5 luni,mi-am anuntat patronii- verbal-de acest lucru imediat ce ... (vezi toată discuția)