avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Bună ziua, Am 8 săptămâni de sarcina și este ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Bună ziua, Am 8 săptămâni de sarcina și este posibil sa ...

Bună ziua,
Am 8 săptămâni de sarcina și este posibil sa fie o sarcina toxică. Lucrez într-un spațiu comercial unde programul meu se desfășoară în ture de 12 ore câteodată având și 3 zile la rand de munca. Am anunțat angajatorul despre sarcina mea și am cerut ca programul meu sa fie făcut în asa fel încât sa am doar 8 ore pe zi. Am cerut medicului o recomandare pentru reducerea programului însă mi-a zis ca îmi poate da doar după 10 săptămâni deorecere sarcina este prea mica și mi-a dat o scrisoare prin care recomanda efortul fizic și ortostatismul. Am făcut și o cerere pentru angajator în acest sens. Acum, angajatorul nu ma lasă să vin la munca la 8 ore pana nu accepta cei de la medicina muncii, însă eu nu mai pot sta atâtea ore deoarece este un mediu numai cu mâncare și vomit non-stop aproape ca nu mănânc nimic în atâtea ore. În contractul meu scrie ca programul de 8 ore poate fi prelungit și angajatorul îmi spune ca trebuie sa îmi respect programul pana se acorda reducerea programului. Pe data de 15 am programare la ginecolog și a rămas sa vorbim de o eventuala sarcina cu risc dacă este toxica. Acum, eu pana atunci dacă ma duc la 8 ore angajatorul îmi poate face ceva? Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:58, 4 Octombrie 2021
Buna ziua,
Care a fost intelegerea* de aveti in contract 8 ore si dvs. lucrati 12?

Art. 7 din OUG 96/2003
(1) În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunțat în scris de către o salariata că se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligația să înștiințeze medicul de medicina muncii, precum și inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază își desfășoară activitatea.
(2) De la data primirii înștiințării medicul de medicina muncii și inspectoratul teritorial de muncă vor verifica condițiile de muncă ale salariatei la termenele și în condițiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență.
Art. 12
(1) Pentru salariatele care se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 2 lit. c) și d) și își desfășoară activitatea numai în poziția ortostatică sau în poziția așezat, angajatorii au obligația de a le modifica locul de muncă respectiv, astfel încât să li se asigure, la intervale regulate de timp, pauze și amenajări pentru repaus în poziție șezândă sau, respectiv, pentru mișcare.
(2) Medicul de medicina muncii stabilește intervalele de timp la care este necesară schimbarea poziției de lucru, perioadele de activitate, precum și durata perioadelor pentru repaus în poziție șezândă sau, respectiv, pentru mișcare.
(3) Dacă amenajarea condițiilor de muncă și/sau a programului de lucru nu este din punct de vedere tehnic și/sau obiectiv posibilă sau nu poate fi cerută din motive bine întemeiate, angajatorul va lua măsurile necesare pentru a schimba locul de muncă al salariatei respective.
Articolul 13
În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale.

Ati primit vreo evaluare a conditiilor de munca?
Cei de la medicina muncii ce spun?
Discutati cu medicul de familie, poate puteti primi recomandarea de la art. 13 de mai sus.
Aceasta reducere se aplica la durata programului din contractul de munca.
Ultima modificare: Luni, 4 Octombrie 2021
Ionut.ion, utilizator
Nu a fost neapărat o înțelegere, însă lucram doar 3 persoane acum, când ar trebui 4 și când i-am zis angajatorului sa îmi facă programul de 8 ore mi-a "scos ochii" ca în contractul meu scrie ca programul de 8 ore ar putea fi prelungit și ca să respect ceea ce am semnat. Acum, cei de la medicina muncii mi-au răspuns și îmi recomanda sa îmi iau concediu de risc maternal și cu privire la program recomanda pauze de 10 min din 2 în 2 ore însă nimic de câte ore trebuie sa muncesc pe zi. Eu as vrea sa știu dacă angajatorul are dreptul sa ma oblige sa lucrez mai mult de 8 ore pe zi?
Nu va pot obliga sa munciti mai multe ore decat scrie in contractul de munca ( se mai pot face ore suplimentare dar aici nu este cazul...).
Vedeti cum va simtiti, daca puteti munci respectand recomandarea de 10 min. pauza la doua... si, daca nu se poate... fie mergeti pe varianta de la art. 13, cea cu reducerea programului, fie luati concediul de risc maternal.
Gasiti informatii utile despre concediu de risc maternal aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical Andreeapetruta1988 Andreeapetruta1988 Buna ziua!sunt insarcinata in saptamana 16,imi pot lua medical acum pana intru in prenatal?ma doare spatele si nu mai pot lucra din cauza ca lucrez 13 ore ... (vezi toată discuția)
Reducere program gravide pie paulina pie paulina Buna ziua.insarcinata in 16 sapt.am prezentat angajatorului adv de la ginecolog si medic familie in care e specificat risc dr sarcina pt reducere program.cu ... (vezi toată discuția)
Program lucru femei insarcinate bar/terasa Ramy.ema Ramy.ema Buna ziua,va rog daca se poate sa ma ajutati cu o problema, nepoata mea este insarcinata in 9 saptamani si lucreaza la un bar cu terasa cu program de ... (vezi toată discuția)