O sa-i cam strice concediul "patroanei".
Art. 12 din OUG 96/2003, privind protectia maternitatii la locurile de munca.
(1) Pentru salariatele care se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 2 lit. c) și d) și își desfășoară activitatea numai în poziția ortostatică sau în poziția așezat, angajatorii au obligația de a le modifica locul de muncă respectiv, astfel încât să li se asigure, la intervale regulate de timp, pauze și amenajări pentru repaus în poziție șezândă sau, respectiv, pentru mișcare.
(2) Medicul de medicina muncii stabilește intervalele de timp la care este necesară schimbarea poziției de lucru, perioadele de activitate, precum și durata perioadelor pentru repaus în poziție șezândă sau, respectiv, pentru mișcare.
(3) Dacă amenajarea condițiilor de muncă și/sau a programului de lucru nu este din punct de vedere tehnic și/sau obiectiv posibilă sau nu poate fi cerută din motive bine întemeiate, angajatorul va lua măsurile necesare pentru a schimba locul de muncă al salariatei respective.
Articolul 13
În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale.
In principiu...ar trebui ca dupa ce aduce adeverinta la "patroana" aceasta ar trebui sa anunte ITM si medicul de medicina muncii cu care are incheiat contract, acestia fac o evaluare a locului, conditiilor de munca si stabilesc ce este de facut pentru ca acestea sa nu afecteze starea de sanatate a selariatei insarcine si/sau a fatului.
Daca nu face asta, atunci poate anunta nepoata dvs. ITM si 'patroana" sa primeasca si amenda.
Mai exsta si varianta concediului de risc maternal.
Eu zic sa incerce sa se inteleaga amiabil.
Ordonanta o gasiti mai jos
[ link extern ]