Sa incepem: lumea mi-a spus ca trebuie sa depun la ANAF o declaratie privind profitul facut din cedarea folosintei bunurilor (mai exact, am pe cineva in chirie), am fost la ANAF, acolo nimeni nu te baga in seama, birou de informatii lipsa... in fine, ajung la un ghiseu si mi se zice ca trebuie sa depun declaratia 200 doar daca contractul este in valuta (contractul fiind facut in lei)
Este adevarat ? Anul trecut tin minte ca am depus (cam in aceasta perioada) o declaratie cu mai multe rubrici in care era trecut si profitul net, brut, impozit etc, dar nu mai stiu care (cred ca era 201 sau 210)
Azi fiind ultima zi, patesc ceva daca trebuie totusi sa o depun si o fac maine ?
Scuze daca pun intrebari prea simple, e primul contract de inchiriere.
Nu ati inteles, erau doua case, casa vanduta a fost a bunicilor si mai este o casa, cea in care locuim, tot mostenire.
Stiu, nici eu nu inteleg ce cauta el in mostenire,dar se pare ca asa au fost realizate acele acte de mostenitor la data respectiva. O sa trec pe la un avocat sa inteleg mai bine, scuze daca v-am suparat, am relatat povestea asa cum am inteles-o si eu si ma gandeam ca exista vreo modalitate de a explica acest lucru.
Buna ziua. O sa incerc sa dau cat mai multe detalii despre mostenirea parintiilor mei pentru ca in final poate ma veti ajuta cu cateva sfaturi.
Subiectul mostenirii il constituie o casa a bunicilor mei, un loc de veci, un teren la tara si casa unde acum stau parintii. Acestea se impart la tatal meu, o matusa si un verisor (se pare ca a fost scris in actul de mostenire).
In primul rand, casa bunicilor. S-a cazut de acord in 1999 (verisorul la momentul acela avea 18 ani), sa se faca act DOAR pe numele tatalui meu pt ca sa vindem casa (sfat dat de avocat la acea data). Acord verbal. Nu ne-am tinut de acea casa iar vanzarea s-a intamplat de abia in 2010 pt suma de 12000ron. I-am dat banii matusii (4000ron din care i-am oprit 200ron pt cheltuieli), dar am scris doar o foaie la mana (scrisul ei), ca a primit acea suma.
Chestia e ca acum verisorul zice ca nu a stiu de acest lucru si vrea sa ne dea in judecata pt fals in acte. Se poate face ceva ? nu i-am dat inca suma lui, deoarece daca ii dau poate si sa ma dea in judecata si iam dat banii degeaba.
In al doilea rand e casa (+teren) unde locuiesc parintii. Nu stiu exact cum s-au facut actele dar din cate am inteles casa a fost adusa la zi cu platile pe numele parintiilor (1976-2010). Iar in 1996 stiu ca s-a realizat un contract de vanzare-cumparare cu bunica prin care tatal meu dobandea 75% din casa si teren. Deci celorlalti doi le raman 25%. Totusi, nu inteleg ce mostenire pt ca au trecut 30 de ani si am platit impozit, nu se intra la uzucapiune? in fine, in 1999 verisorul si tatal lui au venit sa ii imprumutam cu 300 ron, scriindu-ne tot la mana ca renunta la dreptul lui din mostenire. Acum da inapoi si nu mai recunoaste, chiar daca am foaia.
Tot prin acea perioada matusa mea a zis ca renunta la dreptul ei pt casa daca suntem de acord sa o ajutam sa se mute pe un teren adiacent care era inchis cu ajutorul parintiilor mei. Nu a respectat si tot vrea dreptul si din cate am inteles nu avem ce face deoarece a facut actele la primarie. Asta este, greseala parintiilor mei ca au fost prea buni, dar acum matusa vrea sa renuntam la terenul de la tara si cred ca apoi ne va da in judecata pt casa+terenul unde locuim.
Cu locul de veci inca nu am probleme care nu pot fi rezolvate, sper asa sa ramana ca si acolo se vrea diviziune.
Pe noi nu ne intereseaza atat de mult locul de veci, suntem doar suparati ca nu isi respecta cuvantul si vrem sa pastram casa si terenul unde locuim.
Ce sfaturi ne dati ? la un proces sunt bune cat de cat foile scrise de mana de tatal verisorului in 1999 si cea facuta de matusa mea in 2010 (pt ca sa nu ne trezim ca ne da si ea in judecata pt acte false) ? se poate apela la un test poligraf pt a dovedi ca i-am ajutat cu bani pe verisorul meu si cu mutatul pe matusa si ne-ar ajuta cu ceva?
Deci sa inteleg ca, daca proprietarul nu isi plateste impozitul iar eu ma apuc sa am grija de acel teren, tot trebuie sa astept 30 de ani, corect ?
Ultima intrebare: e posibil sa ma duc la Directia taxe si impozite si sa verific proprietarul acelui teren, adica mi-ar da informatii necesare ? deoarece unele institutii nu divulga astfel de informatii (daca are acte pe el, daca si-a platit impozitul)
Buna tuturor. In primul rand imi cer scuze daca sunt prea ambiguu dar chiar nu prea am cunostinte in acest domeniu
Doresc cateva sfaturi despre un teren aflat in apropierea locuintei mele (la ~250m). De cel putin 14 ani acel teren nu a mai fost ocupat si e lasat 'de la Dumnezeu', adica nelucrat, si are gard lipsa plus un garaj mai mult demolat decat intreg. Am auzit de pe la vecini ca proprietarul mai trece pe acolo o data la 3-4 ani, insa eu nu l-am vazut niciodata si nu a facut nimic la teren (nici macar nu a taiat iarba). Mentionez ca, nu stiu de ce, dar terenul a avut un gard de delimitare la mijloc, din cauza neingrijirii acum nu mai exista.
Prima intrebare ar fi: e posibil sa intentez un proces de uzucapiune asupra proprietarului in cazul in care terenul nu este ingrijit si cel mai probabil nici nu are impozitul platit ? sau e absolut necesar sa am eu grija pe acel teren timp de 10-20 / 30 ani ?
Am inteles ca perioada de timp pt uzucapiune poate fi de 10-20 de ani, respectiv 30 de ani, ceea ce ma duce la a doua mea intrebare: nu prea am inteles care din aceste perioade s-ar potrivi cazului meu .. ?
A treia intrebare ar fi daca nu as putea sa intentez procesul, trebuie sa am grija de teren si trebuie sa astept toti acei ani din momentul in care am inceput, sau se adauga anii in care proprietarul nu a avut grija de teren ? sau il pot cumpara de la stat (poate cu mai putin) daca nu are impozitul platit ?
In primul rand nu stiu daca am postat bine aceasta problema, daca nu va rog sa mutati acest post.
Am primit confirmare ca mi se da banii conform legii nr. 9/1998 ca mi se va face plata pe cont deschis.
Am inteles ca am nevoie de o cerere pe baza acestei legi... ce ar trebui sa cuprinda o astfel de cerere ?
Si aceasta cerere trebuie trimisa primariei ?