Prevederile Legii 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare spun că pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, se poate aproba înființarea de noi posturi începând cu data de 1 iulie 2024, în cazuri temeinic justificate, la nivel local numai cu aprobarea autorităților administrației publice locale, prin hotărâri ale consiliilor. ???
În același timp se pot și reduce posturi pentru a se putea încadra în reducerea de 15 % din posturile existente- conform aceleași ledi art.Xx-XXIII ?
Da, aveți dreptate, am găsit în art.115 din constituție Din pacate se oare ca nu exista nici o portiță de scăpare.si sa se poată indexa pensiile asa cum au promis.
Decizia curtii xonstitutionale 496/2023
103. Cu titlu preliminar, instanţa de contencios constituţional a reţinut în jurisprudenţa sa că domeniul legilor organice este foarte clar delimitat prin textul Constituţiei, art. 73 alin. (3) fiind de strictă interpretare (Decizia nr. 53 din 18 mai 1994, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 312 din 9 noiembrie 1994), astfel încât legiuitorul este obligat să adopte legi organice numai în domeniile expres prevăzute de Constituţie. Curtea, în jurisprudenţa sa (de exemplu, Decizia nr. 392 din 2 iulie 2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 667 din 11 septembrie 2014), a statuat că ori de câte ori o lege derogă de la o lege organică aceasta trebuie calificată ca fiind organică, întrucât intervine tot în domeniul rezervat legii organice. Mai mult, având în vedere decizia mai sus citată, se poate concluziona că legiuitorul constituant a stabilit, în mod indirect, în cuprinsul art. 73 alin. (3) din Constituţie, că reglementările derogatorii sau speciale de la cele generale în materie trebuie şi ele adoptate, la rândul lor, tot printr-o lege din aceeaşi categorie. Altfel spus, Curtea a reţinut că dispoziţiile unei legi organice nu pot fi modificate decât prin norme deceeaşi forţă juridică.
Legea pensiilor este lege irganica și ni poate fi modificata prin ordinanta de urgenta.
Deci cum de s a putut sa nu se 8ndexeze pensiile de la 1 8anuarie 2025 ?
Ordonanta trenulet a apărut pe site Ministerul Finantelor pe 29 decembrie, 10 zile se pot aduce sugestii, deci va fi aprobata și publicata în monitorul oficial după data de 8 ianuarie. Abia după acea data încep munca și casele de pensii care se afla în concediu pana la acea data și deci abia de la acea data se tipăresc taloanele, ceea ce înseamnă că cam după 10 8anuarie se distribuie pensiile care ar fi trebuit sa fie distribuite pe 3 ianuarie. Am calculat corect?
Nu mai depinde de adoptarea bugetului pe 2025, scrie în ordonanta trenulet ca vrp rămâne 81 ron pana la 1 ianuarie 2026, deci rămân înghețate tot anul viitor.
In Ordonanța trenuleț nu este prevăzută înghețarea pensiilor la nivelul lunii decembrie 2024:
"Art. XV – (1) Prin derogare de la prevederile art. 84 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii in anul 2025 valoarea punctului de referinta se stabileste prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2025.
(2) Pana la intrarea in vigoare a legii bugetuluif asigurarilor sociale de stat pe anul 2025, valoarea punctului de referinta se mentine la nivelul de 81 lei."
Asta înseamnă că după aprobarea bugetului vrp poate fi și mai mic de 81?
La energia electrica nu am nici o reducere, dar în factura de gaze am reducere 10% din valoarea facturii și 10 ron. Am depus, pentru ca mi s-a cerut și factura de curent totuși, cred ca trebuia sa am reducere și acolo de vreo 10 ron lunar, nu?