Buna seara tuturor!
Citesc scrierile voastre privitoare la strategia de studiu, ma regasesc si eu in ceea ce priveste componenta- disciplina si intr-o anumita masura cea privitoare la bibliografia abordata, cuantificata in mii de pagini. Eu doar in ultima zi reasezand cartile in biblioteca, am indraznit sa le numar(20), plus 3 topuri hartie:) legi speciale si hotarari CEDO. Ce va pot eu impartasi insa din perceptia mea asupra acestui examen, este ca pentru a va spori sansele e important sa asistati la dezbateri in limita maxima ce v-o permite timpul. Va alegeti un judecator preferat:), si stati la el in sala pana il vedeti ca se intreaba in sinea lui de ce nu mai plecati din sala si apoi ajunge a va intreba direct ce cauza aveti:) sa v-o ia cu prioritate.Pana sa particip la acest examen ajunsesem la senzatia ca de cele mai multe ori era pierdere de vreme sa astept in sala de judecata pana si sa-mi pledez cauzele. La examen insa am realizat ca fara sa percept constient s-a lipit de mine dexteritatea de a sesiza detalii de speta care altfel mi-ar fi scapat cu siguranta. Aici e marea batalie la punctaj, o stim cu totii. Eh, si de abia dupa ce se trece hopu asta, asteapta pe fiecare completul si perpetuul studiu necesar pentru a face performanta scontata de fiecare. Dar. dincolo de componenta ratiunii, proprie fiecaruia, exista pentru fiecare o componenta divina si aici nu sunt in masura sa sfatuiesc, nici chiar sa impartasesc prea multe, tot ce pot a va transmite este sa va daruiasca Dumnezeu binecuvantarea Sa, sa o simtiti fiecare asa cum eu am simtit-o si la acest examen.
O seara buna!
Sarbatori binecuvantate tuturor!
Dumnezeu sa binecuvanteze calea fiecaruia pe mai departe!
Sarbatori fericite tuturor!
Buna seara,
Eu va recomand Tratatul de procedura civila(2 volume) Mihaela Tabarca. Are si un Tratat doar cu Exceptiile procesuale(acestea pun probleme mari si in practica). Scrie bine structurat si chiar daca da impresia ca este extrem de laborioasa, in finalul studiului(chiar si dupa o singura citire) se pot retine cu usurinta chestiunile esentiale ale institutiilor din procedura ajutand totodatasi la dobandirea dexteritatii necesare in delimitarea unora ce prezinta risc de confuzie(gen discutii precedente de pe forum: litispendenta vs conexitate).
multumesc pentru sfat, nu stiam cum se intra aici. Intradevar, pentru judecator am optat.
Buna seara,
nu stiu daca despre mine este vorba, dar si eu sunt din Bihor si nota ce mi-am calculat este 7,55.
Pregatire:
Dr civil - contracte si succesiuni(Deak)
- drepturi reale si obligatii (Barsan)
- teoria generala a dreptului(Beleiu)
legislatia speciala (Legis Piatra Neamt :))
Procedura civila (Tabarca)
Dr penal(Toader si Mitrache)
Procedura penala(Neagu)
CEDO(citire si fisa fiecare speta)
Grile(Voineag)
Practica( 14 ani in civil si comercial) nicio zi in penal. Sper ca se percepe si gluma...daca nu e prea subtila. Dincolo de gluma mea, sincer va spun ca m-a ajutat la spete, si nu numai, experienta din sala de judecata(7 ani consilier juridic, de 7 ani avocat). Dar, dincolo de ajutorul experientei, a studiului meu din ultimele 3 luni, am primit ajutorul lui Dumnezeu, caruia ii multumesc! Chiar daca nu va fi sa fie o nota suficienta s-a acced si la functie, imi este de ajuns deocamdata ca m-a ajutat sa imi depasesc cunoasterea de pana acum, ceea ce imi foloseste si in ceea ce fac in prezent.
Doamne ajuta! Sarbatori binecuvantate tututor!
Buna ziua,
Ma confrunt cu o dilema privitoare la momentul obligativitatii deciziilor prin care se solutioneaza recursurile in interesul legii.
Cum gandesc eu: deciziile avand putere juridica similara unui act normativ, prin analogie, momentul cu pricina este cel al publicarii deciziei in Monitorul Oficial, procedura impusa in insasi cuprinsul art.329 cod procedura civila. Ceea ce intalnesc insa, in practica instantelor de judecata, este o aplicare imediata pronuntarii deciziei, moment care este evident intotdeauna anterior publicarii.
Aceasta nu reprezinta o problema in ,,subiectele,, ce fac obiectul recursurilor care trateaza chestiuni juridice care intradevar sunt solutionate total diferit de catre instantele de judecata(ceea ce a si determinat dealtfel promovarea recursului). Problemele apar acolo unde prin admiterea unui asemenea recurs se aduc schimbari radicale la nivel de practica judiciara, (si chiar la nivel de legislatie) chestiuni inedite, care altfel exced cadrul de ,,legiferare,, permis prin institutia recursului in interesul legii. Un exemplu elocvent in acest sens apreciez ca este decizia nr. 32/09.06.2008 prin care s-a ,,permis,, sau mai degraba s-a impus determinarea competentei materiale in prima instanta si a cailor de atac, pe scurt - recalificarea. Atributul de verificare si determinare a competentei materiale a existat si pana la pronuntarea deciziei, elementul inedit al acestei decizii fiind dat de recalificarea caii de atac. In parctica aceasta decizie s-a retinut ca fiind obligatorie inca de la pronuntare.
O alta decizie este cea care vine oarecum intr-o legatura directa cu cea evocata mai sus, si anume decizia nr. 14/16.03.2009 - solutia fiind de respingere a recursului. Prin acesta s-a propus admisibilitatea caii de atac a recursului in ipoteza in care se considera gresit calificata calea de atac. si aceasta decizie se regaseste aplicata in practica tot dupa momentul pronuntarii acesteia, fara a exista inca publicarea acesteia in Monitor.
Pe scurt dilema mea, care este momentul din care instantele de judecata trebuieste a aplica decizia, cel al pronuntarii sau cel al publicarii in Monitorul Oficial?
Multumesc.
Buna seara,
am o nedumerire legata de procedura insolventei, nestiind ce cale anume mai pot sa urmez pentru debitele de la o persoana juridica ce a fost radiata din evidentele ORC ca urmare a unei cereri introductive de faliment initiata de catre debitoarea insasi. Cu alte cuvinte, cea mai scurta procedura ce mi-a fost dat sa o intalnesc, cateva luni si firma cu pricina nu mai exista. Administratorul nu a pus la dispozitia lichidatorului judiciar actele contabile si astfel societatea pe care o consiliez nu a fost notificata pentru a se inscrie la masa credala. A fost sau nu o procedura gestionata cu reavointa, este tardiv a aprecia, despre aceasta noi afland ulterior radierii societatii.
Multumesc anticipat pentru eventualele sfaturi.
Buna ziua,
intelegand ca forma societatii dvs este SRL, in care aveti calitatea de asociat unic, potrivit practicii adoptate la nivelul O.R.C. aveti posibilitatea nemijlocita de catre judecatorul delegat, de a solicita unui evaluator (autorizat in domeniul IT- am aflat si eu de mai sus- domnul expert Marcov), intocmirea un raport de evaluare, raport care sa stea la baza cuantificarii valorii cu care veti majora capitalul social al firmei, act care alaturi de celelalte necesare le veti prezenta spre inregistrare la O.R.C. Potrivit prevederilor legii nr. 31/90 (art.16 si art 215) este obligatorie existenta unei evaluari a bunului ce constituie aportul in natura. Dupa cum va spuneam si in mesajul precedent, aveti nevoie cu atat mai mult de o reevaluare, intrucat exista diferenta intre valoarea de achizitie si valoarea actuala a bunului aportat, presupunand ca in consecinta si dvs aveti interesul de a majora capitalul social cu valoarea reala si actuala a bunului respectiv.
Buna seara, o sa incerc sa ma limitez strict la esenta procedurii de urmat in vederea intrarii dvs. ca si asociat(actionar) nu ati precizat forma societatii, urmand ca, eventual, daca va mai fi necesar sa revin cu alte detalii. Aceasta deoarece este aceasta proprietate ce o detineti ,, domeiul web,, prezinta o particularitate pe care nu o cunosc - ce reprezinta in detaliu un domeniu web, sincer nu am o reprezentare prea clara. Dar, revenind, pot sa va transmit informatii privitoare la ceea ce am perceput eu ca fiind nelamurirea dvs., si anume, cuantificarea actuala a acestei proprietati pe care doriti sa o aportati. Legea nr.31/1990 stabileste obligatia efectuarii unui raport de evaluare(aportul fiind in natura) pentru a se justifica cuantumul aritmetic al catimii ce urmeaza a reprezenta majorarea de capital. Ca atare, sub rezerva ca nu am habar care este cheia de cotrol si parghiile prin care se poate realiza o atare evaluare - a unui domeniu web, este oricum obligatorie evaluarea, si ca atare, implicit va veti edifica si veti edifica si viitorii dvs. asociati in privinta cuantificarii aportului dvs de capital.