avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 161 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Recurs in interesul legii.
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Recurs in interesul legii.

Buna ziua,
Ma confrunt cu o dilema privitoare la momentul obligativitatii deciziilor prin care se solutioneaza recursurile in interesul legii.
Cum gandesc eu: deciziile avand putere juridica similara unui act normativ, prin analogie, momentul cu pricina este cel al publicarii deciziei in Monitorul Oficial, procedura impusa in insasi cuprinsul art.329 cod procedura civila. Ceea ce intalnesc insa, in practica instantelor de judecata, este o aplicare imediata pronuntarii deciziei, moment care este evident intotdeauna anterior publicarii.
Aceasta nu reprezinta o problema in ,,subiectele,, ce fac obiectul recursurilor care trateaza chestiuni juridice care intradevar sunt solutionate total diferit de catre instantele de judecata(ceea ce a si determinat dealtfel promovarea recursului). Problemele apar acolo unde prin admiterea unui asemenea recurs se aduc schimbari radicale la nivel de practica judiciara, (si chiar la nivel de legislatie) chestiuni inedite, care altfel exced cadrul de ,,legiferare,, permis prin institutia recursului in interesul legii. Un exemplu elocvent in acest sens apreciez ca este decizia nr. 32/09.06.2008 prin care s-a ,,permis,, sau mai degraba s-a impus determinarea competentei materiale in prima instanta si a cailor de atac, pe scurt - recalificarea. Atributul de verificare si determinare a competentei materiale a existat si pana la pronuntarea deciziei, elementul inedit al acestei decizii fiind dat de recalificarea caii de atac. In parctica aceasta decizie s-a retinut ca fiind obligatorie inca de la pronuntare.
O alta decizie este cea care vine oarecum intr-o legatura directa cu cea evocata mai sus, si anume decizia nr. 14/16.03.2009 - solutia fiind de respingere a recursului. Prin acesta s-a propus admisibilitatea caii de atac a recursului in ipoteza in care se considera gresit calificata calea de atac. si aceasta decizie se regaseste aplicata in practica tot dupa momentul pronuntarii acesteia, fara a exista inca publicarea acesteia in Monitor.
Pe scurt dilema mea, care este momentul din care instantele de judecata trebuieste a aplica decizia, cel al pronuntarii sau cel al publicarii in Monitorul Oficial?
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 14:18, 7 Februarie 2010
Este vorba de practica instantelor nu despre o lege care modifica sau abroga alta lege. Numai aici poti sa spui ca se aplica de la data publicarii in MO sau de la data prevazuta in legea respectiva.
Cum RIL-urile unifica practica mi se pare absolut normal sa poata fi aplicate de la data pronuntarii.
de cind intervine autoritatea de lucru judecat
AVO DE URGENTA a scris:

de cind intervine autoritatea de lucru judecat

:oops:
In cazul RIL-urilor nu exista propriu-zis autoritate de lucru judecat pentru ca nu exista nici tripla identitate (art. 1201 Cod civ.) si nici nu se poate ridica aceasta exceptie (166 Cod pr. civ.)
Intrucat este vorba despre o aplicare corecta a legii instantele sunt obligate sa aplice astfel legea inca dinaintea pronuntarii deciziei ICCJ :yes: Asadar daca instantele incep sa aplice corect legea doar la simplul zvon ca e un RIL pe rolul ICCJ in aceasta privinta e un semn bun.
Publicarea deciziei in MO are o alta semnificatie. De la acea data chiar si judecatorii care s-au incapatanat sa judece altfel sunt obligati, sub sanctiunea nelegalitatii hotararii, sa interpreteze legea conform deciziei ICCJ.
Uneori insa si ICCJ mai greseste, insa aceasta este cu totul alta poveste.
Ultima modificare: Duminică, 7 Februarie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicarea deciziei iccj ril , pentru ce fapte se aplica ? negut negut Buna ziua , va rog sa-mi spuneti daca Decizia RIL data de ICCJ si publicata in MO trebuie aplicata de judecator la data judecarii fondului ( fondul ... (vezi toată discuția)
Recurs in interesul legii in materie civila timi timi Art.329 C.pr.civ alin. 2 dispune : Deciziile prin care se solutioneaza sesizarile se pronunta de Sectiile Unite ale inaltei Curti de Casatie si Justitie si se ... (vezi toată discuția)
Anumite spitale nu vor sa puna in aplicare decizia nr. 61/2022 ... dana manea dana manea Anumite spitale nu vor sa puna in aplicare Decizia nr. 61/2022 pe motiv ca nu se aplica ointrucat sunt in subordinea autoritatilor locale si nu a ministerului ... (vezi toată discuția)