...va multumesc pentru raspuns, dar ma intereseaza daca denuntarea CCM unilateral de catre angajator este legala!
Buna seara,
contractul colectiv de munca la nivel de unitate, in unitatea in care imi desfasor activitatea, a fost incheiat la data de 17 Noiembrie 2010 in conformitate cu prevederile articolului 3 aliniatul 1 si prevederile articolului 7 si 8 din legea 130/1996 cu valabilitate de doi ani de zile, adica pana la 17 Noiembrie 2012!
La data de 14 Decembrie 2011 am fost intiintati ca angajatorul denunta unilateral CCM in baza art 129 din legea 62/2011 desi in acest articol se specifica "la incheierea contractului de munca"! In plus angajatorul incepe negocierea dupa care ne da un termen de preaviz in care anunta incetarea CCM la nivel pe unitate cu data de 31 Ianuarie 2012...mult inaintea expirarii acestuia si fara ca renegocierile sa fi inceput! Mai mult, angajatorul, dupa anuntarea faptului ca CCM inceteaza de la 31 Ianuarie 2012, modifica unele anexe la CCM pe unitate fara acordul reprezentatilor angajatilor si pe langa acest fapt concediaza angajati, desi in CCM pe unitate exista un articol in care se specifica faptul ca angajatorul nu va concedia angajati din motive neimputabile acestora!
In conditiile de mai sus, va rog sa-mi raspundeti daca nu cumva angajatorul incalca prevederile legale si CCM pe unitate! Totodata va rog sa-mi raspundeti daca CCM poate fi denuntat unilateral si daca mai este valabil in conditiile in care negocierile sunt in desfasurare iar contractul ar expira in 12 Noiembrie! Totodata va rog sa-mi spuneti daca angajatorul poate face modificari clauzelor contractuale si in ce temei!
Cu mii de multumiri!!
Buna ziua,
Contractul colectiv de munca la nivelul unitatii in care imi desfasor activitatea a fost incheiat in Noiembrie 2010, valabil doi ani de zile, in conformitate cu prevederile legii 130/1996, lege care a fost abrogata prin prevederile legii 62/2011 Art. 224! Tot in legea 62/2011 Art. 152 este specificat faptul ca, virgula, "Contractul colectiv de munca nu poate fi denuntat in mod unilateral"! In ciuda acestor lucruri, am primit notificare din partea angajatorului ca acesta denunta contractul colectiv de munca in conformitate cu Art 129 aliniatul 3 din legea 62/2011, motivand acest lucru prin faptul ca prezentul contract colectiv de munca a fost incheiat sub vechea lege care permitea denuntarea unilaterala a contractului! As dori o explicatie argumentata legal, daca este posibil ca si contractul sa fie denuntat unilateral atat timp cat acesta expira peste un an si avand in vedere faptul ca vechea lege este abrogata!
Cu mii de multumiri
Va multumesc pentru raspuns! Deci in conditiile date, atat timp cat media orelor lucrate in trei luni e ok, nu se face obiectul incalcarii codului muncii si nici a platii suplimentare pentru faptul ca se lucreaza sapte zile in continuu???
Departamentul in care lucrez, are un program de 7 zile cu trei respectiv sapte zile cu patru pentru asigurarea operarii firmei! Media pe trei luni a orelor lucrate se incadreaza in specificatiile noului cod al muncii, dar s-a gasit cineva de la HR care a facut afirmatia ca nu e legal sa lucrezi sapte zile continuu si ca face obiectul unor cheltuieli suplimentare din partea angajatorului, prin necesitatea platii de ore suplimentare, desi asa cum v-am spus, media orelor lucrate in decursul a trei luni este respectata si nimeni nu a cerut acest lucru! Va rog sa imi spuneti daca programul mentionat mai sus face obiectul orelor suplimentare, atat timp cat media orelor lucrate pe trei luni de zile este ok. Merci mult!
...va multumesc tuturor pentru raspunsuri!
...multumesc pentru raspuns...dar am nevoie de o baza legala!!!
In cazul unui accident din care a rezultat avarierea foarte usoara a unuia dintre autoturismele implicate si care s-a finalizat cu o intelegere amiabila semnata de catre ambele parti, exista posibilitatea ca ulterior sa mai apara si alte pretentii pentru despagubire???
In CCM este specificat exeact ceea ce scrie in codul muncii si acum ne-am trezit ca angajatorul nu doreste plata suplimentara pentru ore de noapte, desi in CM se specifica..."dupa caz - cel putin trei ore din timpul de munca zilnic sau 30% din timpul total de munca"!
In cazul in care se presteaza munca de noapte intre orele 22 si 01 noaptea, desi acestea nu reprezinta 30% din timpul total de munca raportat la o luna intreaga, angajatorul este obligat sau nu sa plateasca aceste ore???
Multumesc!