avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Presupuse abuzuri angajator!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Presupuse abuzuri angajator!

Buna seara,

contractul colectiv de munca la nivel de unitate, in unitatea in care imi desfasor activitatea, a fost incheiat la data de 17 Noiembrie 2010 in conformitate cu prevederile articolului 3 aliniatul 1 si prevederile articolului 7 si 8 din legea 130/1996 cu valabilitate de doi ani de zile, adica pana la 17 Noiembrie 2012!
La data de 14 Decembrie 2011 am fost intiintati ca angajatorul denunta unilateral CCM in baza art 129 din legea 62/2011 desi in acest articol se specifica "la incheierea contractului de munca"! In plus angajatorul incepe negocierea dupa care ne da un termen de preaviz in care anunta incetarea CCM la nivel pe unitate cu data de 31 Ianuarie 2012...mult inaintea expirarii acestuia si fara ca renegocierile sa fi inceput! Mai mult, angajatorul, dupa anuntarea faptului ca CCM inceteaza de la 31 Ianuarie 2012, modifica unele anexe la CCM pe unitate fara acordul reprezentatilor angajatilor si pe langa acest fapt concediaza angajati, desi in CCM pe unitate exista un articol in care se specifica faptul ca angajatorul nu va concedia angajati din motive neimputabile acestora!
In conditiile de mai sus, va rog sa-mi raspundeti daca nu cumva angajatorul incalca prevederile legale si CCM pe unitate! Totodata va rog sa-mi raspundeti daca CCM poate fi denuntat unilateral si daca mai este valabil in conditiile in care negocierile sunt in desfasurare iar contractul ar expira in 12 Noiembrie! Totodata va rog sa-mi spuneti daca angajatorul poate face modificari clauzelor contractuale si in ce temei!

Cu mii de multumiri!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:26, 27 Ianuarie 2012
Denuntarea ccm se face inainte de expirarea duratei pentru care a fost incheiat ... asadar , la 14 dec 2011 este tardiva denuntarea ccm de catre angajator.

Modificarea ccm nu se poate face unilateral , ci doar cu acordul partilor.

Prin urmare, trebuie promovata in instanta o actiune in care sa solicitati anularea clauzelor din ccm modificate unilateral de catre angajator.
...va multumesc pentru raspuns, dar ma intereseaza daca denuntarea CCM unilateral de catre angajator este legala!
Potrivit art.152 alin.1 din Legea nr.62/2011 , contractul colectiv de munca nu poate fi denuntat unilateral.

Asadar, denuntarea unilaterala a ccm este in contradictie cu prevederile legale in materie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, in luna martie expira CCM-ul incheiat la nivel de unitate, va rog ma puteti ajuta cu pasii ce trebuie urmati in vederea prelungirii acestuia si/sau ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca paulyto paulyto Buna ziua, as dori sa stiu daca o companie multinationala este obligata sa aiba contract colectiv de munca sau nu? (vezi toată discuția)
Coeficienti de ierarhizare in 2012 anca.d anca.d Buna ziua! Spuneti-mi va rog, avand in vedere ca s-a modificat salariul minim brut pe tara garantat in plata, care sunt coeficientii de ierarhizare in ... (vezi toată discuția)