avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Activitate Petre Daniel

Activitate Petre Daniel

Va rog sa ma ajutati cu o precizare:
in cadrul asociatie sunt numai cc, am completat declaratia 112 si am la creante(venituri brute 1080 ron):
25. (419) - cas
26. (424) - somaj

Pot introduce 29. (616) - impozit pe cc (venit brut 1080 =>impozit 10% = datorata 108 ron) ?
In acest caz, se mai depunde declaratia 100 cu codul 616 ?
Persoanele cu cc, din asociatie, nu sunt pensionare!

Totalul de plata rezultat, se plateste cu foaia de varsamant, la trezorerie/adm financiara, in contul bugetului de stat IBAN RO60TREZ70320470101XXXXX ?

Foaia de varsamant o fac cu suma totala de plata ?


Si inca ceva: o persoana isi are domiciliul in judetul Calarasi, la Casa de asigurare a asiguratului => Calarasi ?
Daca se doreste, se poate, este de ajuns si un mesaj privat !!
Imi puteti da cateva info ref la modul in care ar trebui sa arate o conventie civila a.i. in urma unui control sa nu fie reconsiderata incadrarea si sa ne vedem obligati sa platim retroactiv ?
Ce ar trebui sa continu si ce nu ?
s.c.serv ad loc s.r.l. a scris:

2.1. Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca si altele asemenea;
c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
d) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
e) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit;
f) orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii.

Persoanele desemnate sa desfasoare activitatea de administrare sau curatenie a blocului in baza conventiilor civile incheiate cu asoc, in urma unui control, pot fi considerate ca desfasoara o activitate dependenta deoarece indeplinesc mai multe criterii mentionate in alin 2.1


In cadrul unei asociatii care are incheiata o conventie civila pentru activ de curatenie, femeia de serv are obligatia de a depune declaratii pentru sanatate, somaj si pensii cf. noului cod fiscat ( OUG 58 ?! )
Asociatia are alta obligatie, alta decat cea de a depune declaratia 100 si plata aferenta ?
Răspuns la discuția privind legea175/2010
Va rog sa imi raspundeti la un caz ipotetit referitor la aceste penalizari:

Daca un prop are restante, dupa 20+30 zile de la afisare i se percepe penalizare.
Luna urmatoare iar nu plateste si pe langa penalizarea la luna care i s-a aplicat penalizarea mai primeste penalizare si pentru urmatoarea luna neachitata si tot asa ....

Cand i se anuleaza penalizare, daca el dupa 6 luni ajunge la 0 cu TOATE restantele sau daca in termen de 12 luni plateste luna pentru care i s-a aplicat penalizarea ?
Aici vb de penalizarea impusa de asociatie, ce facem cu penalizarile impuse de furnizori, cf legii ele se distribuie proportional restantierilor, acele cum se anuleaza?
Răspuns la discuția Conventie civila pentru lucrari
Readuc in discutie subiectul conventilor civile prin prisma noilor modificari fiscale prin care oricine realizeaza un venit ( lunar, trimestrial ...etc ) este obligat sa declare si sa plateasca contributiile la sanatate, somaj si pensii!

Asociatia care plateste o lucrare cu o conventie civila, pe langa plata celor 16% declarati prin decl 100 la adm financiara, este obligata la plata sanatatii 5.2%, cas 20.8%, fnuass 0.85% ...etc ?!

Noile norme care se aplica din 1 august, pe langa obligatiile celor care inreg venituri, altele decat din contract de munca, obliga asociatia care face diferite plati cu ajut conventilor civile la alte declaratii/plati, in afara declaratiei 100 ?
Imi puteti spune unde si cum se face aceasta plata?
Se face vreo declaratie, se inregistreaza la .... ?
Va rog sa imi dati mai multe detalii referitoare la modul in care se platesc acesti bani. (pas cu pas)
Multumesc anticipat.
Foarte util topicul insa readuc in discutie intrebarea initiala:
Pe langa retinerea de 16% mai se retine/ plateste CASS-ul ( 5.5% angajatul si 5.2 % angajatorul ) daca respectiva persoana are carte de munca la o alta societate comerciala?
Pana la urma cum ramane ?
Vad ca parerile sunt impartite. Daca sun la casa de asig sigur vor solicita plata retroactiva pe ultimii 5 ani.
Sunt oarecum in aceeasi situatie ca initiatorul topicului doar ca in ultimi 5 ani am fost student/somer INSA acum 3 ani am realizat venituri din activ de mantat si acum mi se solicita 10.7% din acel venit.

Va rog sa imi dati un sfat.

Chiar din orice venit se plateste contributia pentru sanatate?
O persoana capata calitatea de asigurat doar daca are o contributie fara intrerupere timp de 5 ani ?
Daca am carte de munca si mai realizaz si venituri trebuie sa platesc din veniturile suplimentare acei 10.7% ?

Sunt asociat intr-o societate comerciala si as dori sa vad care varianta ma avantajeaza ( sa platesc asigurarea medicala din mana sau sa ineg cartea de munca )
bun, si pentru anul 2009 avand in vedere ca a existat un contract de munca( carte de munca) nu se depune nimic special? (declaratia 205 sau 210 - am vazut pe un presedinte cu astfel de declaratii insa nu am intrebat ce si cum)
Impozitul pe conventii a fost de 10%, restul de 6% presupun ca il plateste fiecare in parte ?
Este corect asa sau trebuia oprit direct 16% ?

Caz concret: femeia de serv are pe conventie 444 ron , primeste in mana 399.6, si asoc. vireala prin declaratia 100 - 44.4 ron lunar(10%).