avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Activitate pc_cane

Activitate pc_cane

Răspuns la discuția Disponibilizari individuale
tudorvaleriu a scris:

Actionati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.


Exista vreun termen limita, de la data disponibilizarii, pt a-l actiona?
Răspuns la discuția Disponibilizari individuale
Angel 2007 a scris:

Da,intrucat la ia încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi,conform CCM unic la nivel national,daca CCM la nivel de unitate nu contine ptevederi mai avantajoase..



Si daca angajatorul nu respecta prevederea referitoare la salariul compensator din CCM unic la nivel national, pe motiv, exprimat verbal, ca nu sunt bani, ce e de facut?
Mentionez ca deja am depus o cerere in scris (trimisa prin posta) in acest sens, si nu am primit raspuns in scris. Cum mai pot actiona pt a-mi primi dreptul, avand in vedere ca firma functioneaza in continuare?
Multumesc pt timpul acordat
Răspuns la discuția calcul somaj
Da, am citit atent, si e vorba de data stabilirii acestuia, si nu de evolutia ulterioara a salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată!
Cei de la somaj au dat un raspuns ambiguu, de genul "poate".
Intrebarea este daca exista vreo precizare in lege sau in normele de aplicare legate de recalcularea ajutorului de somaj (pe perioada platii lui si nu la stabilirea lui) in functie de evolutia salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată?
Răspuns la discuția calcul somaj
Daca se modifica sa salariul minim brut pe tara, se recalculeaza cuantumul ajutorului de somaj pentru cei aflati deja in somaj?
Răspuns la discuția contract de colaborare
Multumesc frumos =D>
Răspuns la discuția contract de colaborare
tudorvaleriu a scris:

1. Iata ce spune legea 76/2002:
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni;
b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
...
2. Iata ce spun si Normele metodologice la Legea 76/2002:
Art. 15. - (2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.
Art. 24. (2) Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj pentru motivul prevăzut la art. 44 lit. b) din lege se face cu data de întâi a lunii în care beneficiarul a realizat venituri mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.

3. La ora actuala indicatorul social de referinta este de 500 lei.




Contractul de colaborare se poate considera activitate autorizata, avand in vedere ca propunerea de colaborare este imediat, pentru o perioada scurta - o luna, perioada pentru care infiintarea PFA nu se justifica?
Răspuns la discuția contract de colaborare
Infiintarea PFA inseamna sigur pierderea somajului
Intrebarea se refera la o colaborare pe termen scurt (o luna in actualele conditii de piata) - fara pierderea somajului.
Imi puteti preciza legislatia si modificarile (daca exista) ?
O persoana aflata in somaj poate incheia un contract de colaborare cu o firma privata?
Daca da, in ce conditii? Ce legislatie reglementeaza aceste conditii?
mai functioneaza Tribunalul muncii?
daca da, unde anume in Bucuresti si cum pot deschide actiune?
Răspuns la discuția somaj
Gabi Mocanu a scris:

In somaj nu puteti intra in situatia suspendarii CIM. Pentru a beneficia de somaj trebuie sa aveti CIM incetat in conformitate cu un articol care sa va permita inscrierea la somaj.
Deduc din faptul ca angajatorul dumneavoastra si-a incheiat activitatea anterior datei la care v-a expirat concediul pentru crestere si ingrijire copil, ca este vorba de o incetare conf art.65 (1) din Codul Muncii deci cu posibilitate de inscriere la somaj.
Fac observatia ca la data incetarii CIM (28.09.2009) angajatorul avea obligatia legala de a va plati preavizul pe care este in imposibilitate sa-l dea ca urmare a desfiintarii sale si plata unui salariu sub forma de plati compensatorii conform CCMUN.

Revenind la cum trebuie sa procedati pentru a va inscrie la somaj, dau aici un raspuns pe care l-am mai dat anterior unei persoane.

Solicitati de la agentia de ocupare unde isi are sediul social fostul angajator dovada pentru stagiul de cotizare (perioada anterioara intrarii in concediu crestere si ingrijire copil).
Daca firma a incetat activitatea cu luna august 2009, inseamna ca a anuntat ITM-ul teritorial cu privire la aceasta, in consecinta solicitati de la ITM o dovada ca aceasta firma nu mai functioneaza si ca pe cale de consecinta nu are cine sa va elibereze adeverinta necesara pentru somaj.

La acestea, adaugati restul de documente necesare pentru somaj si va adresati agentiei locale de ocupare de care apartineti in vederea acordarii indemnizatiei de somaj.

In caz ca agentia refuza sa va primeasca dosarul pe motiv ca nu aveti adeverinta, solicitati decizie de negatie si mentionati ca va veti adresa instantei in vederea punerii in drept, lucru pe care va recomand sa-l faceti.

Succes!




in functie de ce se acorda salariu compensatoriu in cazul restructurarii postului si trecerea in somaj? cum se poate obtine, daca firma nu vrea sa-l acorde?