avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 357 soluții astăzi
Forum Activitate petre14

Activitate petre14

Răspuns la discuția Poprire salariu
Inteleg ca trebuie sa fac contestatie, pentru ca in situatia in care nu mai platesc pensia alimentara, voi inregistra restante pe care trebuie sa le platesc ulterior. Astfel, poprirea nu trebuie sa fie mai mare de 1/3 din salariul minus pensia alimentara ca sa nu mai am probleme pe viitor.
Multumesc.
Răspuns la discuția Poprire salariu
Bine am inteles ca trebuia sa actionez atunci. E greseala mea, sunt bun de plata.
Dar sumele sunt corecte? Cat pot plati din salariu, cumulat, poprirea plus pensia alimentara?
Multumesc!
Discuție Poprire salariu

Buna ziua,
Am o poprire pe salariu si vreau sa ma lamuriti daca e legala. Am un salariu net de 946 lei si 216 lei tichete de masa. In urma divortului am de platit o pensie alimentara de 270 lei (nici aici nu sunt sigur ca e bine. Cei 25% au fost calculati luand in calcul si aceste tichete de masa). Pensia alimentara o plateam benevol, lunar, din contul de la banca in care primesc salariul. Acum, fosta sotie, mi-a facut poprire prin executor si luna aceasta mi s-a luat din salariu de catre angajator suma de 387 lei pentru aceasta poprire.
Intrebarile mele sunt:
1. Suma aceea de 387 (poprirea) e calculata bine? Eu am inteles de pe forumuri ca tichetele de masa nu trebuie luate in calculul procentului de 50% ce se poate retine din salariu. Iar poprirea trebuie sa reprezinte maxim 50% din salariu minus 270 lei, ce reprezinta pensia alimentara ce o plateam benevol.
2. Valoarea maxima ce se poate retine din salariu in aceasta situatie este de 1/2 sau 1/3 din salariul net sau din salariul net plus tichete de masa?
3. Daca poprirea este calculata gresit ce trebuie sa fac pentru a corecta?

Mentionez ca acea poprire reprezinta pensia alimentara pe perioada noiembrie-aprilie in care am fost in proces de divort, desi am locuit in aceeasi locuinta cu fosta sotie, ea mutandu-se in momentul finalizarii divortului si in aceasta perioada ne-am ocupat amandoi de fiica noastra, deci eu consider ca nu i se cuvin acei bani, dar...legea spune ca ii datorez din momentul in care a introdus actiunea de divort.
Va multumesc!

Răspuns la discuția comision de risc
Tot ce scrie in contract despre acest comision este:
1. modul de calcul: 0.15 % aplicat la soldul creditului, platibil lunar in zilele de scadenta, pe toata perioada
2. definitie: Pentru punerea la dispozitie a creditului, imprumutalul poate datora un
comision de risc aplicat la soldul creditului care se plateste lunar, pe toata perioada
creditului
Acest comision apare in scadentar, iar anul trecut a fost redenumit in comision de administrare cu toate ca am cerut in scris scoaterea acestui comision. Inca mi se percepe, chiar daca nu am semnat actul aditional.
Buna ziua,

Am un contract de credit in care se precizeaza ca trebuie sa platesc un comision de risc (mai nou comision de administrare, fara ca eu sa fi acceptat acel act aditional) de 0.15 % aplicat la soldul creditului, platibil lunar.
Intrebarea mea este daca acel comision de calculeaza o singura data si se imparte la numarul de luni, sau se calculeaza in fiecare luna la soldul ramas?
Exista vreo reglementare legala care sa stabileasca acest lucru?

Va multumesc!
Răspuns la discuția Deducere personala
grace_r a scris:

In acest caz nu veti primi retroactiv, pt ca cererea nu este nici completa si nici nu este depusa cu nr de inregistrare.
Normal cererea se face in scris, pe un anumit formular al firmei, iar in afar de certificatul copilului mai trebuie sa depuneti si o dovada ca sotia nu beneficiaza de aceasta deducere.
Mergeti si cu aceasta dovada si faceti cererea in scris, nu pe email.



Da, am inteles. Nu voi beneficia niciodata de aceasta deducere pt ca nu imi va da nimeni un nr de inregistrare, sediul firmei fiind in alt judet. Ei motiveaza telefonic ca se va rezolva, dar trebuie sa isi dea acordul patronul. Formularul firmei nici nu cred sa existe, pt ca si altcineva la noi a vrut sa faca acelasi lucru si dupa un an de amanari, a renuntat.
Răspuns la discuția Plata orelor suplimentare
grace_r a scris:

Daca nu v-au fost platite faceti o ceree in scris pt a vi se aproba recuperarea lor.
Dar pentru asta trebuie ca ele sa apara undeva in pontaj / condica.
Altfel cum le dovediti?

Orele suplimentare se efectueaza cand le solicita angajatorul (in scris). Daca nu v-a solicitat nimeni .. se poate considera ca le-ati efectuat din proprie initiativa (munca voluntara)



Angajatorul nu a solicitat aceasta in scris niciodata, dar de vreme ce eu sunt singurul care are cod de acces, sunt obligat sa stau 10 ore acolo in fiecare zi plus in weekend. Acele ore apar in pontaje, cu conditia ca aceste pontaje sa nu fi fost modificate de destinatar (fiind foi de lucru Excel). Eu am pontajele trimise.
Răspuns la discuția Deducere personala
Multumesc mult.

Am acel mail in care am trimis copie certificat de nastere si am intrebat daca mai trebuie ceva. Nu am primit nici un raspuns.
Buna ziua,

Sunt angajat de mai mult timp si am lucrat intotdeauna mai multe ore suplimentare care nu mi s-au platit niciodata. Pontajul se face doar electronic (format Excel) si au fost trecute orele suplimentare atunci cand au fost trimise catre resurse umane (prin email). Ar fi trebuit sa iau zile libere pentru aceste ore suplimentare si cu cat trebuiau platite? Ce baza legislativa se ia in considerare?
Răspuns la discuția Deducere personala
In situatia in care angajatorul a fost informat de catre angajat ca are o persoana in intretinere (e vorba de un nou nascut) si acest angajator nu vrea sa treaca aceasta persoana pentru deducerea suplimentara, se poate face ceva? Eu lucrez si sotul este in concediu de cresterea copilului. Mai se poate face ceva retroactiv?

Va multumesc.