@alb_inuta
In mod normal, raspunderea utilizatorului intr-un contract de leasing, nu se poate atrage decat in cazul in care exista un motiv de culpa din partea acestuia. Problema este sa nu va treziti cu o cerere de deschidere a procedurii insolventei. De regula instanta nu analizeaza certitudinea creantei, motivat de faptul ca un contract de leasing este titlu executoriu conform legii. Cel mai bine in este sa porniti dvs. la atac inainte sa faca ei vreo miscare. In ceea ce priveste comisionul, daca este trecut in contract, nu prea aveti ce face. Cel mai bine este sa mergeti la un avocat care sa va dea cea mai buna solutie. Aceste firme de leasing nu sunt controlate de nimeni, nu sunt verificate abuzurile lor si pot sa inchida o firma daca li se pune pata. Si revin la mesajul meu prin care spuneam ca am castigat un proces impotriva unei firme de leasing...Ei bine, desi instanta a stabilit ca nu era contractul reziliat, si ca nu aveam datorie la ei, dupa ce le-am predat masinile, au facut cerere de deschidere a procedurii insolventei. Noroc ca am nimerit o judecatoare tanara care a inteles ce urmaresc golanii aia si le-a respins cererea. In alta speta, cu alta firma, dupa ce s-au platit ratele restante si au fost inapoiate bunurile, firma de leasing a cerut deschiderea procedurii insolventei pentru toata suma ramasa de rambursat, iar o judecatoare blonda le-a admis-o. Cu alte cuvinte, cand e vorba de leasing, rugati-va la Dumnezeu!
Sunt de acord cu dl avocat...Luati-va un avocat si actionati-i in judecata. Personal, am obtinut in instanta anularea formelor de executare silita pentru recuperarea bunului, pe motiv ca nu mi-au trimis notificarea de reziliere. Dar eu aveam de partea mea niste clauze din contract. In concluzie, un specialist in drept va poate oferi cea mai buna solutie de abia dupa ce studiaza cazul. Nu va luati dupa sfaturile de pe forum. Chiar daca sunt cele mai bune sfaturi, este posibil sa nu poata fi aplicate in cazul dvs. De pe forum puteti colecta cel mult idei...
Pentru ca esti jurist si nu este deloc pedagocic, :) nu o sa-ti spun cum am calculat (tre sa te uiti in lege si sa calculezi singur), dar mie mi-a dat o dobanda legala in cazul tau de 163,25 RON.
Se poate calcula doar dobanda legala, conform OG 9/2000, de la data la care creanta a devenit exigibila.
In cazul nostru este vorba de inchirierea unui excavator intre doua societati comerciale, iar inchirierea excavatorului este clar un serviciu sau o prestatie pe care o societate comerciala, conform obiectului de activitate pe care il are, il presteaza altei persoane. Prin urmare somatia de plata este admisibila, in cazul acesta, iar in ceea ce priveste competenta teritoriala, sunt de acord ca sunt aplicabile prev. art.10 alin. 4, dar numai in cazul in care instanta considera ca locul platii este sediul creditorului. Daca nu, isi va declina competenta in favoarea instantei de la sediul debitorului.
@av_bobic
Nu am dorit sa fiu categoric sau inflexibil. Mi-am exprimat o parere care, ca de obicei in astfel de situatii, nu poate decat sa fie alba sau neagra. Din punctul tau de vedere este neagra. :) Pana una alta, in RIL-ul promovat, procurorul general a sustinut ca biletele la ordin, fiind inscrisuri carora legea le recunoaste caracterul de titlu executoriu, nu trebuie investite cu formula executorie. Iar "anumiti practicieni" pun in executare bilete la ordin fara investire, doar acolo unde nu se admit cererile de investire. Din pacate legiuitorul nostru, ca de obicei, da dovada de incosecventa si nu abroga expres anumite prevederi mai vechi care, in conditiile legii noi, nu isi mai au rostul. Dar ICCJ v-a rezolva problema. Procedura de investire a biletului la ordin, personal o consider o formalitate excesiva si inutila care nu face decat sa incurce (ce-i drept in mica masura) executarea silita.
Eu sunt de parere ca biletele la ordin nu trebuie investite. Prin lege, biletul la ordin este titlu executoriu. Iar art. 374 ind. 1 stipuleaza ca inscrisurile carora legea le recunoaste caracterul de titlu executoriu sunt puse in executare silita fara investire cu formula executorie. Dar unele instante considera ca trebuie investite , altele nu, asa ca cel mai bine e sa asteptam recursul in interesul legii . Pana atunci, daca aveti un bilet la ordin, sfatul meu este sa sunati executorul judecatoresc sa va spuna "pretentiile" instantei de executare, si ati rezolvat astfel problema.