avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... cum se calculeaza dobanda?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

cum se calculeaza dobanda?

in cazul unei somatii de plata, in care nu s a incheiat contract intre parti (s-a emis doar factura), cum se calculeaza dobanda? Creanta a devenit exigibila la data de 15 octombrie 2007.
Cel mai recent răspuns: Bogdan Popovici , Consilier juridic 09:39, 29 Octombrie 2008
Se poate calcula doar dobanda legala, conform OG 9/2000, de la data la care creanta a devenit exigibila.
Dobanda legala comerciala, conform OG 9/2000, se calculeaza dupa urmatoarea formula:

Suma pt care se calculeaza X Dobanda %/an
______________________________________ X Nr. zile intarziere
365(366)
Ok. Atunci, pentru un debit de 2100 lei din 12 octombrie 2007, ce dobanda trebuie sa calculez?
Pentru ca esti jurist si nu este deloc pedagocic, :) nu o sa-ti spun cum am calculat (tre sa te uiti in lege si sa calculezi singur), dar mie mi-a dat o dobanda legala in cazul tau de 163,25 RON.
bogdan79bm a scris:

Pentru ca esti jurist si nu este deloc pedagocic, :) nu o sa-ti spun cum am calculat (tre sa te uiti in lege si sa calculezi singur), dar mie mi-a dat o dobanda legala in cazul tau de 163,25 RON.

Suma de 2100 e rotunjita. Am calculat pentru trei perioade diferite. Pentru octombrie-dec 2007, ianuarie 08-iun 08 si iulie 2008 - octombrie 2008. Dupa ce am calculat pentru fiecare perioada, am adunat. Mi-a iesit suma de 193,48 lei. (pentru octombrie 07-dec 07 suma e ceva mai mare, pentru ca intre timp a mai platit din debit). E corect? :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanda legala ludeea ludeea Buna ziua, Hotarare jud. prin care se obliga debitorul la plata unei sume de bani la care se adauga dobanda legala din luna aprilie 2011 pana la data platii . ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca cristian.turturean cristian.turturean buna ziua. instanta de judecata a decis ca fostul angajator sa plateasca drepturile salariale restante in suma de 1.000 lei actualizata cu coeficientul de ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala - modalitatea si obligatia de calcul eugen82 eugen82 intr-un proces comercial in pretentii suma scadenta in anul 2009, cum procedez pentru a obtine dobanda legala? Va trece instanta in dispozitiv obligarae la ... (vezi toată discuția)